Nečas varuje: Po nás mohou přijít jiní sekáči, kteří se nezakecají

28.03.2013 9:32

Předseda vlády Petr Nečas napsal pro MF DNES úvahu o vládní agendě na poslední třetinu volebního období, nazvanou „Kudy dál?“. Premiér připouští, že vláda provedla řadu nepopulárních kroků, ovšem stále prý má dost času, aby důvěru občanů získala zpět.

Nečas varuje: Po nás mohou přijít jiní sekáči, kteří se nezakecají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu mimo jiné byl i výběr strategického investora do společnosti České aerolinie a.s.

Podle Nečase se Evropa stále ještě nevymanila z recese, takže klíčovým cílem vlády v předchozích dvou třetinách volebního období bylo vyhnout se velkým ekonomickým problémům. „Jednou z mých riorit je nezadlužená budoucnost. Proto jsme se v minulém období zaměřili především na zbrzdění tempa zadlužování, což si vyžádalo některé nepopulární kroky,“ vysvětluje čtenářům premiér.

Tato strategie podle něj přinesla to, že naše země je v mezinárodním srovnání vysoce důvěryhodná a přitažlivá pro zahraniční investice. Na dluhové službě jsme prý díky tomu ušetřili padesát miliard korun. Zažíváme nepříjemný růst nezaměstnanosti, ale ta je pořád šestá nejnižší v Evropě. Máme nejnižší míru chudoby v Evropě a sedmý nejnižší veřejný dluh.

„Chápu, že tyto údaje mohou být  pro veřejnost odtažité a vím, že život každého jedince, mnohdy velmi komplikovaný, se nedá schovat za čísla,“ píše dále. Je si vědom, že lidé chtějí zlepšit svou životní situaci, odpuzuje je korupce (byť prý vláda v boji s tímto nešvarem o velký kus pokročila), trápí je vysoké ceny energií. Je prý pochopitelné, že lidé chtějí vysvětlení, proč se provádějí nepopulární kroky.

Proto vláda musí svůj program na posledních patnáct měsíců přizpůsobit ekonomické situaci. Agenda podle premiéra vychází z dosud nerealizovaných bodů programového prohlášení, i z nových impulzů. Je třeba stále udržovat naši důvěryhodnost snižováním schodku veřejných rozpočtů. Vláda dva roky nechce měnit daňové sazby a zvyšovat odvody. K povzbuzení podnikatelského sektoru se mají zrychlit daňové odpisy investic a ulevit byrokracii. Zaměstnanost se má zvýšit vytvořením částečných úvazků. Vláda prý zasáhne proti růstu energií a zvýšením konkurence se sníží telekomunikační poplatky.

„Věřím, že společně nalezneme cestu ke zvýšení důvěry veřejnosti v kroky, které děláme. Jinak vyklidíme prostor jiným sekáčům, kteří se „nezakecají“ a zavedou ve společnosti zpětný chod s důsledky, které si teď ani nelze domyslet,“ uzavírá premiér varováním.

   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…