Nečase prý čekají těžké chvíle. Kvůli tomu, co včera oznámil Zeman

08.05.2013 7:56

Úterní projev Miloše Zemana ve sněmovně nebyl věcně překvapivý, přesto byl zásadní. Podle komentátora Hospodářských novin Petra Honzejka totiž Zeman definitivně potvrdil, v co hodlá prezidentský úřad proměnit.

Nečase prý čekají těžké chvíle. Kvůli tomu, co včera oznámil Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Do sněmovny přichází prezident Miloš Zeman

„Byl to spíš projev premiérský, či ještě spíše nadpremiérský; projev člověka, který na svou stranu chce strhnout maximum moci a ví jak na to,“ hodnotí včerejší prezidentovu řeč Honzejk. Podle něj tak Zeman ukázal, že se bude do premiérských pravomocí vlamovat s veškerou vehemencí, které je schopen.

Stínová vláda Zemanových poradců

Honzejk upozorňuje na to, že chce Zeman založit jakousi vyšetřovací komisi pro objasnění, jak říká „solárního tunelu“. Jenže to samé přitom už dělá premiér Nečas. „Navrhuje naprosto konkrétní změny volebního systému, přisvojuje si kompetence ministra zahraničí, vyjadřuje se k takovým maličkostem jako post obchodního atašé v Římě,“ míní komentátor s tím, že sbor jeho poradců připomíná ze všeho nejvíc stínovou vládu.

Poradců bude osm, navíc volba dvou z nich, předsedy svazu průmyslu a dopravy Jaroslava Hanáka a šéfa odborové centrály Jaroslava Zavadila, ukazuje, že za důležité bojiště v zápase o rozhodující vliv na českou politiku si prezident vybral tripartitu. "Až budou proti Nečasovi zase sedět oba zmínění pánové, bude se jim nad hlavou vznášet Miloš Zeman," připomíná komentátor. Na tripartitě tedy budou proti Nečasovi coby zástupci vlády sedět coby reprezentanti podnikatelů i odborářů prezidentovi poradci.

Hlavní vzkaz Zemanovy návštěvy tedy prý zní, že Česko čeká pět let, ve kterých se rozhodne nejen o podobě české politiky, ale i o reinterpretaci Ústavy a tím pádem charakteru české demokracie. „Miloš Zeman v projevu přísahal na demokracii parlamentní. Vše ale nasvědčuje tomu, že by podle něj měl být prezident jejím majitelem,“ dodává Honzejk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…