Nečasi, přijď s něčím inteligentnějším, než je vydírání, zní z ODS

05.09.2012 15:33

Premiér Petr Nečas chce spojit hlasování o daňovém balíčku s důvěrou vládě. ParlamentníListy.cz oslovily politiky ODS, zda je podle jejich názoru zvyšování daní tak klíčové pro ODS, že stojí za to spojovat důvěru vládě se zvyšováním daní ve formě Kalouskova balíčku a riskovat tak pád kabinetu.

Nečasi, přijď s něčím inteligentnějším, než je vydírání, zní z ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Nečas s Miroslavem Kalouskem

Nemálo z těch, kteří reagovali, si myslí, že se ze strany Petra Nečase jedná o nesmyslný politický krok a vydírání.

Směle do toho, hrdinové!

Ministr zemědělství Petr Bendl premiéra hájí. „Je to koaliční kompromis klíčový pro stát a podobu státního rozpočtu, což je víc než zájem části jedné politické strany, která navíc nedokáže nabídnout jiné řešení,“ míní Bendl.

Šéf europoslanců ODS Jan Zahradil se na rebelující kolegy zlobí: „Vzkaz pro všechny, co chtějí zachraňovat ideově čistý profil ODS bojem proti jednomu procentu DPH: nevidíte si na špičku nosu. Jestli kvůli tomu jednomu procentu pokácíte vládu, tak vás ujišťuji, že se brzo nebudete muset starat o žádné DPH. Ani o sazbu přímých daní. Ani o rozpočet. Protože ten, kdo přijde po Nečasovi, ať to bude kdokoliv, upíše ČR do fiskální unie, bankovní unie, daňové unie a jakékoliv další unie, která se v Bruselu upeče. A daně a rozpočty se pak brzy budou určovat v Berlaymontu (sídlo Evropské komise), potažmo na německém ministerstvu financí (když už to Německo všechno platí). Tak jen směle do toho, hrdinové. Nezapomeňte si pak i rozpustit sněmovnu, protože už ji k ničemu nebudeme potřebovat.“

Nejde o jedno procento, ale dlouhodobé ustupování Kalouskovi

Podle senátora Karla Šebka ale dnes již nejde o jedno procento DPH, ale o dlouhodobé ústupky ODS kontroverzním nápadům ministra Kalouska. „Odpověď na druhou část otázky, zda to stojí za to, aby se riskoval pád vlády, je na panu premiérovi. Já si samozřejmě pád vlády nepřeji a podle mě je ještě dost možností kompromisu,“ dodal senátor.

„Můj postoj ke zvyšování daní není o shození vlády. Stačí přece přepracovat konsolidační balíček a předložit ho znovu. Zvyšování daní je v rozporu s programem ODS. Ostatně poslední zvýšení DPH nepřineslo očekávaný efekt, občané více šetří a výběr byl nižší. To jsou fakta. Také názory renomovaných ekonomů, například Miroslava Ševčíka i Václava Klause, potvrdily tuto skutečnost. Jestli chce premiér Nečas předložit balíček ve stejné podobě i napodruhé a spojit jej s důvěrou vládě, je to jeho rozhodnutí,“ řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Jan Florián, který bude hlasovat proti zvyšování daní.

"Zvyšovat daně je zcela proti programu ODS. Otázka je opačná. Proč vláda trvá tak sveřepě na záměru držet vydání tak vysoko," reagoval senátor Jiří Pospíšil.

Měla by existovat „pravicová“ vláda, která zvyšuje daně?

Nepodporu daňovému balíčku avizoval i poslanec Tomáš Úlehla. „Rozhodně spojovat ´kosmetickou´ úpravu jednoho paragrafu jedné legislativní normy za to nestojí a v případě členů vlády za ODS by to bylo zbytečně riskantní gesto. Věřím, že konzervativní demokratická strana si prostřednictvím svého předsedy a premiéra zachová svou tvář,“ uvedl Úlehla na dotaz reakce.

„Otázka výše daní je rozhodně otázka, se kterou by mohla být spojena existence pravicové vlády. Ale spíše opačně. Kladl bych otázku, zda má cenu taková v uvozovkách pravicová vláda, která zvyšuje daně. Spojovat zvyšování daní s důvěrou vládě považuji za hrubou politickou chybu. Je to jen nástroj, jak si vynutit poslušnost a zlomit odpor,“ řekl europoslanec Ivo Strejček.

Nečasi, přijď s něčím inteligentnějším než je vydírání

„Daňový balíček je v současné podobě chvála bohu mrtvý. Na tahu je vláda. Musí přijít s něčím inteligentnějším a nemůže to být vydírání pádem,“ míní europoslanec Hynek Fajmon.

„Spojit zvyšování daní s hlasováním o důvěře vládě vnímám buď jako vydírání, nebo politickou slabost a chybu. Zvyšování daní nebylo v programu ODS, ani této vlády a ODS vždy dlouhodobě prezentovala opak, tedy nezvyšování daní,“ říká senátor Zdeněk Schwarz zvolený za ODS.

Senátor Vítězslav Jonáš uvedl, že si nemyslí, že zvyšování daní je tak klíčové, aby se muselo spojovat s důvěrou vládě.

Disciplína musí být

Senátor Tomáš Jirsa míní, že už je všechno příliš daleko: „Upustí-li Nečas nyní od disciplíny, nedá to již nikdy dohromady. Kostky jsou vrženy.“

Poslanec Jan Bureš říká, že takzvaný balíček je především o úsporách na straně výdajů, jež prý činí 68 procent. „Správnější by bylo položit otázku: ´Je správné, aby s úsporným balíčkem spojila vláda pod vedením ODS svou důvěru?´ Pak je odpověď ano,“ reagoval poslanec.

„Je to rozhodnutí premiéra,“ reagoval poslanec David Šeich.

Podle poslance Víta Němečka nejde jen o DPH. „Klíčové je podpořit vyjednaný koaliční kompromis a vládní návrh. Nikdo nemá radost ze zvyšování daní, ale je to součást nejméně špatného řešení,“ dodává poslanec.

Až bude vládnout ČSSD…

Senátor Miroslav Škaloud si myslí, že klíčové není zvýšení daní, ale koaliční dohoda. „Ty argumenty o zvyšování daní od některých poslanců jsou jen zástupným problémem. Protagonisté těchto výhrad si o nějakém snižování daní v budoucnu budou muset nechat zdát, až budou u vlády socialisté,“ vysvětlil senátor.

„Já vidím celý problém v kontextu posledních zhruba 16 let, kdy nebyl ani jednou vyrovnaný rozpočet, žilo se zkrátka nad poměry a nyní nejen naše země, ale celý západ neví, jak z toho ven. Považuji za velmi správné, že vláda Petra Nečase má na prvním místě rozpočtovou kázeň. Na druhé straně nemohu souhlasit s kolegy, kteří zablokovali hlasování o tomto zákonu, protože sami nepřichází se žádným realistickým protinávrhem. Sociální demokraté a komunisté navrhují progresivní zdanění a také vyšší zdanění finančního kapitálu, ale to my, napravo, dlouhodobě odmítáme, tak osobně nevím, jak dostat rozpočet do vyrovnaného stavu,“ řekl redakci poslanec Jaroslav Martinů.

Jak informovaly ParlamentníListy.cz, proti daňovému balíčku jsou v poslaneckém klubu ODS Tomáš Úlehla, Jan Florián, Radim Fiala, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Boris Šťastný se proti němu postaví v případě opakovaného hlasování. Proti je i Michal Doktor a Pavel Bém. Ten ale naznačil, že by v případě spojení balíku s důvěrou vládu nepotopil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…