Nečasova Nagyová není správně placená, myslí si manažeři

01.02.2012 6:09

Podle průzkumu, který provedl server Českápozice.cz mezi 137 vrcholnými představiteli soukromých firem, není 33 tisíc korun adekvátním platem pro ředitele kabinetu českého premiéra. Ač v průzkumu nepadala konkrétní jména, většina manažerů si do rovnice dosadila Petra Nečase a jeho pravou ruku Janu Nagyovou.

Nečasova Nagyová není správně placená, myslí si manažeři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Podle 83 procent dotázaných manažerů není plat Nagyové adekvátní. Člověk na jejím místě by prý měl brát dvojnásobný i vyšší plat. Mnoho dotázaných ale dodalo - co ovšem nedostane v základním platu, načte se jí na příplatcích a mimořádných odměnách. Konkrétně jeden z dotázaných manažerů odpověděl: "Kdyby tato částka byla adekvátní, nemusely by se více méně pokoutně vyplácet statisícové odměny. Takový bordel v platových výměrech a možnostech vyplácení odměn, jako je na Úřadu vlády a v dalších státních institucích, je možný jen ve státě, v němž všemu vládne především lobbing a řízený chaos."

Například loni v březnu měla Nagyová základní plat 33 590 korun. K němu získala příplatky ve výši 49 600 korun a navíc dostala ještě odměnu 190 tisíc korun. Její hrubý příjem tím dosáhl 273 tisíc korun. Podle premiéra si Nagyová odměny zasloužila. "Moji lidé dřou jako koně. Standardně dvanáct hodin denně. K tomu často i víkend," řekl MF Dnes.

Nouzí a bídou Nagyová určitě netrpí

Dotázaní manažeři se shodují, že tabulkový plat Nagyové je nízký, většina by ho ale nezvyšovala. "Funkce ředitele kabinetu premiéra je zařazena v katalogu prací stejně jako ostatní funkce úředníků ve státní správě a dalších státních zaměstnanců dle náročnosti vykonávané funkce. Platové zařazení 33 590 korun je zcela adekvátní. Zapomínáte však, že měsíční plat Jany Nagyové, kterou v jednom článku nekriticky obhajujete, tvoří další příplatky ve výši 49 600 korun, takže její měsíční příjem je 83 190 korun brutto. Určitě tedy netrpí ani bídou, ani nouzí. K tomu má ještě úžasné odměny," podotkl jeden z dotázaných.

A další reagoval ještě ostřeji: "V teoretické rovině je plat 33,5 tisíce korun konkrétního ředitele/ředitelky nesmyslně nízký, prakticky však výrazně vyšší. Pokud ředitel kabinetu premiéra absolvoval prestižní univerzitu, je dokonale jazykově vybavený, vzešel z transparentního výběrového řízení a má dostatečnou domácí a zahraniční praxí, důvěryhodné osobní reference, příslušné bezpečnostní prověrky a transparentní majetkové poměry a další relevantní předpoklady, pak i částka sto tisíc korun měsíčně je naprosto adekvátní. Je-li však ředitelem kabinetu premiéra polovzdělaná provinční kariérní politička s koupeným vysokoškolským titulem (2011, Univerzita J. A. Komenského Praha, obor masová a sociální komunikace – magistr), s desetiletou praxí mzdové účetní a dvanáctiletou praxí sekretářky, třemi podivnými hypotékami a jinými nejastnostmi v osobních a majetkových poměrech, pak je částka 33,5 tisíce korun silně přemrštěná – o jejích reálných příjmech ani nemluvě."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…