Nechtějí své děti mezi Romy. Kocába to mrzí a varuje Čechy

11.11.2012 14:04

Masarykově ZŠ ve Valašském Meziříčí hrozí opět zánik. Tentokrát ne kvůli třídám rozdílných schopností, což před lety vyvolalo rozruch, protože se zdálo, že škola chce děti třídit podle barvy pleti. Tato událost však nastartovala pokračující úbytek žáků z majoritní společnosti, jejichž rodiče si nepřejí společnou výuku s Romy. Exministr pro lidská práva Michael Kocáb ale tvrdí, že zájmem o romskou komunitu přispíváme také k vlastnímu klidu.

Nechtějí své děti mezi Romy. Kocába to mrzí a varuje Čechy
Foto: archiv
Popisek: Michael Kocáb ještě ve Federálním shromáždění Československé republiky

Masarykova základní škola ve Valašském Meziříčí se v roce 2009 dostala do velkých problémů poté, co se zdálo, že jedna třída prvňáků bude určena pouze pro romské děti a druhá pro děti ostatní. Škola však nechtěla děti rozdělovat podle barvy pleti, ale podle rozdílných schopností, přičemž ve slabší třídě měla být většina romských dětí. Nicméně tento problém se nakonec dostal až na stůl ministerstva školství a ministerstva pro lidská práva. Michael Kocáb tehdy dokonce prohlásil, že se vracíme do Jižní Afriky osmdesátých let. Škole tak hrozil výmaz ze školského rejstříku a tím i její zánik.

Úbytek počtu žáků pokračuje

Ačkoliv tyto existenční problémy škola překonala, musela čelit spoustě jiným problémům, například odchodu více než čtyřicítky žáků z majoritní společnosti během jednoho školního roku, což tehdy byla asi šestina všech žáků školy. Úbytek počtu žáků i nadále pokračuje. Důvodem je fakt, že rodiče dětí z většinové populace nechtějí, aby jejich ratolesti navštěvovaly zařízení, ve kterém se dnes učí asi osmdesát romských dětí. Škole tak znovu hrozí zánik, případně sloučení s jinými školami. O obou variantách hlasovali minulý týden valašskomeziříčští zastupitelé. Ani jeden z návrhů však neprošel.

Školu nyní navštěvuje celkem 203 žáků, přičemž její kapacita je nastavena pro 540 dětí. „Máme tu jednu třetinu romských dětí a majoritní většina školu navštěvovat nechce. Tím pádem nám ročně ubývá v průměru dvacet až třicet žáků a nejsme schopni provoz financovat sami. Musím proto propouštět kantory a provozní zaměstnance,“ sdělil ParlamentnímListům.cz ředitel školy Otto Medek.

Budou muset vracet dotace?

Podle něj navíc škola prošla v posledních letech rekonstrukcí z evropských fondů za 30 milionů korun a v případě jejího uzavření před datem 30. 6. 2015 také hrozí, že bude muset žadatel dotaci vrátit. Z toho však město obavy nemá. „Nehrozí, že bychom přišli o dotace. I kdybychom sloučili první a druhou třídu a třetí a čtvrtou nebo udělali trojtřídku. Pořád je tam dostatek žáků. Jsou tam ještě dvě třídy v šesté, sedmé a osmé třídě. Nijak bych se proto neděsil toho, že se škola bude muset zavřít do doby, která je limitována dotací, a proto nevidím důvod k panice,“ řekl redakci místostarosta Valašského Meziříčí Miroslav Krchňák (ČSSD), který má na starosti školství.

Jakékoliv odhady jsou dle jeho slov nyní předčasné. „Já osobně jsem pro postupný útlum a následné spojení s ostatními školami. V tuto chvíli ale stav zůstává stejný a až s ohledem na demografický vývoj budeme situaci dále řešit,“ doplnil Krchňák.

Romové se mohou začít bouřit

Ředitel školy se ale problémů obává. Pokud bude počet dětí ubývat stejným tempem jako doposud, tak podle něj za tři roky bude mít škola přes sto žáků a z toho osmdesát romských. „Tito žáci jinam nechtějí, protože je u nás o ně dobře postaráno. Před dvěma lety jsme dostali cenu Gypsy Spirit jako nejlepší škola v republice, která začleňuje romskou komunitu do majoritní společnosti. Nedokážu si představit, že by město chtělo Romy rozdělit na více škol, kde je navíc nechtějí. Jakmile se škola začne rušit, Romové se začnou bouřit a bude tu dost rušno,“ obává se Medek.

Řešením by podle něj tedy bylo sloučit jeho školu s nedalekou ZŠ Žerotínova, což byl jeden z návrhů, o němž zastupitelé hlasovali, nicméně ho zatím neschválili. „Město nám tak nyní může pomoci asi už jen se mzdami,“ povzdychl si ředitel školy. Místostarosta přislíbil, že mzdy budou na pořadu jednání. „Otázkou mezd se budeme zabývat zvlášť,“ reagoval Krchňák s tím, že stále také není vyloučeno spojení škol.

Kocáb: Zájmem o Romy přispíváme ke klidu majority

Michael Kocáb, který problematiku Masarykovy ZŠ ve Valašském Meziříčí zná z doby svého působení na ministerstvu pro lidská práva, k aktuální situaci ve škole říká: „Je to velká škoda. Vždycky když dojde k poměrně regresivnímu procesu v této oblasti, tak se znovu objevují anebo vrší nové a zbytečné problémy. Je potřeba si uvědomit, že řešením sociální problematiky spojené s Romy, přispíváme i ke klidu majority. A řadě lidí z majority to nedochází a nepochopili tuto moji intervenci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Kocáb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…