Nejsem žádný Zemanův granát, ujišťuje ministryně Benešová

08.07.2013 17:12

ROZHOVOR Designovaná ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka Marie Benešová v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz zavzpomínala na akci "Čisté ruce". Vyjádřila se i k aktuální žádosti o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) a řekla, kdy přeruší své členství v sociální demokracii.

Nejsem žádný Zemanův granát, ujišťuje ministryně Benešová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Říkala jste, že nechcete zasahovat do personálních struktur v justici. Je něco, čím můžete přispět k hladkému vyšetřování, které probíhá pod Ivo Ištvanem?

Ze zákona není ministr nadřízeným přes kauzy nejvyššímu státnímu zástupci. Takže musím spoléhat na erudovanost, odbornost a dostatek důkazů v těchto kauzách a to je odpovědnost státního zastupitelství.

Co říkáte na to, že státní zástpce Ištvan žádá sněmovnu o vydání Petra Nečase?

Jestliže jsou tam důkazy pro sdělení obvinění, tak je samozřejmě na dozorovém státním zástupci, aby si tuto odpovědnost unesl.

Někteří novináři považují Vaši účast ve vládě za krok, kterým chce Miloš Zeman házet „granát“ do ČSSD. Jak se s tím vypořádáváte?

Já to tak nevnímám. Kdo to tak chce vnímat, tak to tak samozřejmě vnímat asi bude. Tomu nezabráním. Ale já žádným „granátem“ nejsem, ani se tak necítím.

Jak zpětně hodnotíte akci Zemanovy vlády "Čisté ruce", během které jste byla nejvyšší státní zástupkyní?

Určitě se nepodařilo, co bylo předesláno, tedy kolik bude odstíháno lidí, ale to bylo spíše politikum. Podařilo se však nastartovat odbornou rovinu, což se pak promítlo do toho, že tato akce byla převedena do profesionální podoby, vznikly odbory závažné hospodářské a hospodářské kriminality v Praze a Olomouci. My jsme tehdy museli teprve proškolovat odborníky, protože nikdo neuměl tu trestnou činnost řešit. Byla to vysoce sofistikovaná kriminalita a tehdy zločinci měli náskok. Odborně se tedy podařilo dobře nastavit, že už máme specialisty, kteří tuto kriminalitu dokáží detekovat a pořádně vyšetřit. No a je potřeba v tom pokračovat.

Jako sociální demokratka, jakou cítíte ve straně náladu vůči Miloši Zemanovi?

Já se tam teď moc nepohybuji, takže těžko říct. Nechodím na nějaké konference, schůze a sedánky se sociální demokracií. Ve středu budu přerušovat členství, takže se nebudu pohybovat v tomto prostředí, ani ho asi vyhledávat nebudu, abych měla klid a pokoj.

Zdeněk Škromach o víkendu vyjádřil názor, že Bohuslav Sobotka příliš naslouchá odpůrcům ve straně. Je tomu tak?

To je názor pana Škromacha. Pokud ho zastává, tak má zřejmě nějaké aktuální informace. Já jsem se pohybovala v těchto patrech až do března, kdy byl sjezd. Na tom sjezdu jsem neuspěla, neobhájila jsem místopředsednickou funkci a od té doby jsem řadová členka, takže to už blíže nesleduji.

Co chcete prosadit, abyste měla pocit, že Vaše ministerská mise byla úspěšná?

Musíme řešit, co je na stole, takže nějaké speciální libůstky mít určitě nebudu. Bude se řešit to, co nesnese odkladu, což jsou doprovodné předpisy k občanskému zákoníku. Byla bych ráda, kdyby se tato záležitost uzavřela, aby mohl tento zákoník od 1. 1. 2014 platit. Potom nepochybně budu muset řešit otázky týkající se Legislativní rady vlády, aby pokračovala ve své činnosti. To už jsem dnes předběžně projednávala. A pak bych byla ráda, kdybychom se se státními zástupci domluvili na osudu zákona o státním zastupitelství a nějak ho přepracovali, aby byl opravdu užitečný a byla z něj kuchařka na dlouhá léta.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…