Nejvyšší žalobce: Máme rekordní výsledky v zabavování majetku

16.04.2013 8:51

Úřad nejvyšší státního zástupce Pavla Zemana se může pochlubit rekordními výsledky. Hodnota zabavených výnosů z trestné činnosti obdivuhodně vzrostla. Za poslední dva roky se zvýšila několikanásobně. Zeman to řekl v rozhovoru pro deník MF Dnes. Zároveň vyjádřil svoji spokojenost s prací zástupkyně Lenky Bradáčové.

Nejvyšší žalobce: Máme rekordní výsledky v zabavování majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

"Za rok 2012 má policie zajištěno téměř šest miliard korun," řekl Zeman. Je to pro něj silný argument při diskusích o zřízení takzvaného protikorupčního speciálu, který by nahradil Vrchní státní zastupitelství v Praze a v Olomouci.

Zeman v rozhovoru pro MF Dnes připustil, že zřízení a provoz speciálního protikorupčního úřadu bude nákladné. Vždy je ale podle něj potřeba myslet na to, co nová organizace přinese. K úspoře může dojít právě tím, že speciál bude úspěšný v boji proti kriminalitě.

Protikorupční speciál, který má začít fungovat od roku 2015, bude zřízen ve Středočeském kraji, aby byl snadno dostupný z Prahy. "Další podmínkou jsou vhodné prostory. Je logické, že v dobách ekonomické krize stát nemůže investovat velké prostředky," dodává Zeman.

Bradáčová postavila úřad na nohy

Velmi spokojený je Zeman s vrchní zástupkyní v Praze Lenkou Bradáčovou. "Mám za to, že se skutečně snažila svůj úřad zefektivnit a odborně postavit na nohy," říká.

Jak ukázal případ soudce Ondřeje Havlína, korupce se nevyhýbá ani soudnictví. Takových případů může být podle Zemana víc. "Já ale vidím, že může jít o první vlaštovku, o jeden z případů, kdy se státní zastupitelství a policie pouští i do vlastních řad. A právě to považuji za důležité," dodává.

Zeman: Amnestii jsem vzal na vědomí

Novoroční amnestii exprezidenta Václava Klause vzal Zeman na vědomí jako fakt. Neví ani o tom, že by kvůli ní chtěl některý ze státních zástupců odejít, ačkoli připouští, že některé jeho kolegy či policisty mohlo zklamat, že nebyl dán průchod spravedlnosti. "Jestliže chybí soudní rozhodnutí, je to vždycky problematické. Tam, kde se nám určitý případ nezdá, využíváme všech opravných prostředků, abychom situaci zvrátili," podotýká Zeman.

Takovým případem je i H-System, kvůli kterému podal nejvyšší státní zástupce podnět k Nejvyššímu soudu. Zeman se domnívá, že měl důvody pro podání dovolání. "Přirozeně nemohu jakýmkoliv způsobem předjímat, jak rozhodne Nejvyšší soud. Rozhodnutí budu respektovat, ať bude jakékoliv," uzavřel Pavel Zeman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…