Nekuřte, upozornili Zemana. A kandidáti hovořili o Peake i armádě Víta Bárty

06.12.2012 6:27

REPORTÁŽ Bezpečnost a obrana státu. Na toto téma se prezidentští kandidáti rozjeli ve středu. Téměř všichni se shodli, že Karolína Peake by vládnout Ministerstvu obrany neměla. Všichni se také víceméně shodli, že by měla v budoucnu Evropská unie vytvořit společnou armádu. Ušetří se tím, alespoň co se týče stíhacího letectva.

Nekuřte, upozornili Zemana. A kandidáti hovořili o Peake i armádě Víta Bárty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezidentští kandidáti Miloš Zeman, Karel Schwarzenberg a Jiří Dienstbier

„Jsme na akademické půdě,“ upozornil jeden z pořadatelů diskuse na téma Bezpečnost a obrana státu Miloše Zemana. Kouřil proto v průchodu. Jinak debatu organizovalo Středisko bezpečnostní politiky v Malé aule historické budovy Karolina Univerzity Karlovy v Praze. Ostatně vše uváděl expert zmíněného střediska Miloš Balabán. Od něj pocházela řada nejzajímavějších otázek pro kandidáty na Hrad. Ptal se, jak by měl vypadat dobrý ministr obrany, jestli by měla vzniknout jednotná armáda Evropské unie (EU), anebo jestli je třeba se bát moci soukromých bezpečnostních agentur. Ohledně těch sdělil, že vládnou v Česku šedesáti tisíci muži, což bude zanedlouho víc, než má k dispozici armáda i policie dohromady. Nutno podotknout, že to zabralo většinu debaty. Zájemci o Hrad byli tázáni podle abecedy. A tady jsou podle abecedy odpovědi, byť vybrané.

Jiří Dienstbier: Evropská armáda

„Zeman by řekl, že ministr obrany by měl vědět, jak vypadá tank,“ zavtipkoval na začátek kandidát ČSSD Jiří Dienstbier a pokračoval v narážce na možné obsazení resortu Karolínou Peake a zpívající exministryní obrany Vlastou Parkanovou, když řekl: „Doufám, že možná ministryně bude zpívat lépe než ta předchozí.“ Podle něj by Česko nemělo opustit Severoatlantickou alianci (NATO), ale v rámci EU by se měla posílit společná obrana. „V Evropě máme prý třikrát více stíhaček, než je potřeba. Proto je třeba posílit spolupráci na budování jednotné armády,“ podotkl. Vydat se do rukou bezpečnostním soukromníkům je podle něj cesta ke zkáze a v tomto ohledu by neškodila privatizace vládou.

Vladimír Dlouhý: Dědové u vchodu mě netrápí

Vladimír Dlouhý nejdřív zmínil, že v rámci základní vojenské služby jezdil na bojových vozidlech pěchoty. Nyní by si přál ve vedení obrany typově někoho podobného, jako byl Alexandr Vondra, ale ne jako Karolína Peake, protože na tu se jen hezky dívá. Euroatlantické uskupení prý prochází hlubokou ekonomickou krizí, po níž bude následovat krize politická. Nicméně NATO ztrácí na síle, když řeší různé hrozby ve světě. K evropské integraci sice zastává rezervovaný postoj, ale společné letectvo si dokáže představit. Bohužel EU se není schopná dohodnout na jednotné politice. „Představím si spícího staršího pána a pistole mu při vzbuzení spadne na zem. Ti dědci na chodbách do úřadů mě opravdu netíží a nevadí mi, že brání soukromý majetek. Když mě někdo přesvědčí o omylu, rád názor změním,“ řekl k bezpečnostním agenturám.

Karel Schwarzenberg: EU musí spojit síly

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg byl nachlazený a omlouval se, že mu při letu z Bruselu zalehlo v uších, takže hůř slyší. Podle něj na výběr šéfa obrany nemá prezident vliv, ale ten by měl být dobrým manažerem a být schopný vést lidi. „Tím, jak odchází ze světové politiky generace, co zažila druhou světovou válku, přestala být válka tabu. Rostou nové mocnosti, které budou sahat k násilí, aby prosadily své zájmy v sousedství. Jak to udělala Ruská federace v Gruzii. V Evropě se jen Francie, Anglie a Estonsko staraly o obranu, ostatní země spoléhají na to, že jim někdo pomůže,“ sdělil. Je nutné, aby EU dala své vojenské síly dohromady a nebyla tak bezzubá jako v Libyi, kde neměli její vojáci dostatek munice, takže za ně muselo vše dořešit NATO. Soukromé bezpečnostní agentury mohou mít prý vliv na politiku, jak to ve svém hvězdném období ukázal Vít Bárta a jde stále o vnitřní nebezpečí. „Je čas, aby monopol státu v této oblasti byl obnoven. Jinak budeme jako na Sicílii, ale bez jejího mořského pobřeží a pomerančů,“ dodal.

Miloš Zeman: Pozor na islámský radikalismus

Miloš Zeman zpočátku zopakoval, že každý ministr by měl být odborníkem ve své oblasti. „Americká tradice dost preferuje civilisty. Vondra měl modrou knížku jako já, nicméně si myslím, že ministr obrany by měl projít alespoň základním výcvikem. Jsem uctivý člověk, ale horší řešení se nemohlo najít,“ konstatoval vzhledem k Peake. Nečasova vláda podle něj nastolila rozumnou obrannou strategii. Terorismus dříve představovaný skupinami jako ETA, IRA a dalšími se nyní zredukoval na islámský fundamentalismus. Jeho centrum je v Íránu, ale finančně, což je poctivé přiznat, jej podporují i Saudská Arábie a další muslimské země, co mají ropu. Nicméně v delším horizontu začne válka o vodu. V rámci EU však prý existují zárodky společné armády, což se ukazuje třeba v Somálsku a společná obrana by ušetřila Evropě dost peněz. Někde soukromníci prý hlídají městečka, v nichž žijí noví Češi a jde o antighetta. A proto by nerad, aby pak bohatí skončili pověšeni na mřížích svých vil, takže bezpečnost pro všechny.

Rozpačitý generál Šedivý

Moderátor Miloš Balabán se první půldruhé hodiny ptal velmi trefně a profesionálně. Pak se kupodivu otázek zhostily ženy. Řeč se vedla o stíhačkách Gripen, tajných službách a útoku na Irák. Zeman byl ohledně tajných služeb klasicky skeptický a proti názorům ostatních prohlásil, že například Bezpečnostní informační služba mu v době, kdy byl premiérem, neposkytla ani jednu kvalitní informaci, takže by ho vůbec netrápilo její zrušení. Balabán nakonec poznamenal, že všichni účastníci debaty odpovídali zasvěceně, takže mu bylo ctí. Zato armádní generál v záloze a bývalý náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý se netvářil moc spokojeně. Dost mu vadilo, že všichni zájemci o Hrad mluvili hlavně o evropské armádě, ale vlastně tím trochu házeli za hlavu členství Česka v Severoatlantické alianci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…