Německý generál: Muzeum jako v Rozvadově jinde v Evropě není

05.05.2013 22:40

Muzeum železné opony na hranicích v Rozvadově, které nyní zahájilo svou třetí sezonu, výrazně rozšířilo expozice. Novinkami je 800 vyznamenání z doby studené války, dokumentační místnost a dokončovaná venkovní expozice s gazíkem, motocyklem, typickým žigulíkem 1500 a škodovkou, řekl ČTK Václav Vítovec z deset let fungující Nadace železné opony.

Německý generál: Muzeum jako v Rozvadově jinde v Evropě není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z Peru se nakonec vrátil po téměř třičtvrtě století do země, kde byl vyroben

Rozvadov je nejznámější hraniční přechod mezi Východem a Západem. A právě v Rozvadově funguje Muzeum železné opony. "V dokumentační místnosti máme 35.000 dobových fotek pro badatele. Vede ji fotograf Milan Linhart. Lidé, kteří se o to zajímají, omdlí z toho, co už se nám podařilo nashromáždit," uvedl.
Loni navštívilo muzeum přes 1000 lidí. Pro příhraniční region, který se vylidňuje, je to turistický tahák. "Jezdí sem školy, lidé zajímající se o historii i univerzitní profesoři. Z Německa přijely autobusy bývalých vojáků, spolky i generálové z rot pohraničních policie," řekl Vítovec. Cizinci tvoří 35 procent návštěvníků.

Muzeum je v bývalé celnici přímo na "čáře“

Nadace převzala od státu zchátralou budovu celnice přímo na hraniční linii, kterou nikdo nechtěl. Ukazuje 880 dobových fotografií, většinou nepublikovaných. "Dále je tam 550 trojrozměrných exponátů, například originál osobního telefonu komunistického prezidenta Gustava Husáka i originál přístroje VČ ("věrnaja čistota"), který ho spojoval s Kremlem," uvedl Vítovec. Dále tam jsou ukázky zbraňové, spojovací i zabezpečovací techniky ze železných opon, ale také například policejní uniforma s pendrekem ze zásahu z listopadu 1989.

Muzeum financujeme z pronájmů čerpací stanice

Většinu exponátů vlastnili členové nadace, další nakoupili po bazarech a od lidí. O dotaci nežádali, chtějí si zachovat absolutní nezávislost, uvedl Vítovec. Aktivity muzea, které dosud přišlo na 4,5 milionu korun, financuje z pronájmů sousední čerpací stanice.
Výstavní plocha čítá 328 metrů čtverečních. "Dále je tam depozitář a místnost pro školy," řekl Vítovec, bývalý člen výkonného výboru světové federace triatlonu. Nyní nechal upravit celé první patro, kde na 300 metrech čtverečních bude od jara 2014 unikátní archiv historie světového triatlonu od roku 1980, kdy začínal v ČR i ve světě.

Velká pochvala

Největší vysvědčení má zatím muzeum od bývalého německého generála. "Řekl, že projeli v Evropě tucty podobných zařízení, ale naše uspořádání od první války přes druhou do pádu železné opony i s meditační místností, tak to že v Evropě neviděli. V Rozvadově je podle něj hotová celá osnova, jak učit děti o studené válce. Muzeum je otevřené do konce října, vždy od čtvrtka do neděle.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…