Nešťastný Kalousek: ta ostuda VV nás poškozuje. Ale co máme dělat...

14.03.2012 12:52

„Já myslím, že to je strašlivá ostuda vrcholných politiků z jedné politické strany,“ vyjádřil se ministr financí Miroslav Kalousek k soudnímu procesu s Věci veřejnými. Přesto nehrozí, že by se kolice rozpadla. „Problém je, že nemáte na vybranou,“ dodal Kalousek v rozhovoru pro Týden.cz.

Nešťastný Kalousek: ta ostuda VV nás poškozuje. Ale co máme dělat...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Vít Bárta, předseda poslaneckého klubu VV, se u soudu zodpovídá z uplácení svých stranických kolegů. Kalousek celý proces považuje za strašlivou ostudu, která poškodí všechny politiky. „Od voliče nemůžete čekat, že bude rozlišovat jednotlivé politické strany, že prostě vidí jenom strašlivou ostudu vrcholných politiků, tak nás všechny hodí do jednoho pytle a poškozuje nás to všechny. S tím se prostě nedá nic dělat,“ vysvětlil ministr.

Přesto soudní řízení neovlivní spolupráci uvnitř koalice. Lepší varianta totiž není. „Pochopitelně vždycky je třeba při hledání alternativ zjišťovat, jestli existuje nějaká únosnější. Upřímně řečeno, já teď mluvím velmi příkře, když říkám, že obálky pana Bárty byly pravděpodobně standardním způsobem vnitrostranické komunikace, ale když se podíváte na opozici, tak černé duše v sociální demokracii jsou bohužel stále ještě standard a to je to samé. Problém je, že nemáte na vybranou,“ řekl Kalousek.

Za chyby se platí

Neshody ve vládě nezpůsobují jen Věci veřejné, ale i fiskální smlouva EU. Premiér Petr Nečas rozhodl, že se k ní Česká republika nepřipojí. „Pokládám to za významnou chybu. Myslím si, že to zásadním způsobem ovlivnilo naši vyjednávací váhu v Evropské unii. Je to prostě chyba, za chyby se platí a tak za ni zaplatíme. Dá-li pánbůh, časem to napravíme,“ doufá Kalousek.

Dalším problémem je výše DPH, na které se politici nemohou dohodnout. Objevuje se tedy několik možností: základní sazba 21 procent a snížená 15, jednotná 19 procent nebo základní 20 a výjimka pro léky a knihy 14 procent. „Pokud část koalice bude trvat na tom, že bude snížená sazba, tak je logické, že obě dvě sazby musejí být vyšší. To znamená 15 a 21 je východisko. Ne, že bych z toho byl nadšen, ale řešení to je,“ naznačil Kalousek, která varianta je nejpravděpodobnější.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…