Novinář HN má strach: Jen aby z aféry Nagyová nemělo radost Rusko

17.06.2013 8:44

Ukazuje se, že očista od korupce je rizikový proces. Abychom, vedeni těmi nejlepšími úmysly, neskončili v pekle ještě horším, než je dnešní úplatkářský očistec, varuje komentátor Hospodářských novin Petr Kamberský. A upozorňuje na nebezpečí ruského vlivu.

Novinář HN má strach: Jen aby z aféry Nagyová nemělo radost Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah - ilustrační foto

"Na ruské ambasádě se dnes bude velkolepě slavit. Dva klíčoví, prozápadní generálové a šéfové vojenské kontrarozvědky jsou sestřeleni. Vláda obezřetná k ruským zájmům padá. Klíčová místa obsadí lidé blízcí jak proruskému prezidentovi Miloši Zemanovi, tak jeho proruskému předchůdci Václavu Klausovi," varuje Kamberský.

Bezpečnostní aspekt celé operace podle komentátora zatím zůstává téměř opomíjený, stejně jako základní otázka "Kdo ohlídá hlídače?". Ačkoli formálně je vše v pořádku, fakticky už tomu tak prý není. "Naše společnost je natolik (a dodejme - oprávněně) znechucená korupcí, že přestává být kritická ke sporným krokům policie, státního zastupitelství či dokonce soudů," upozorňuje redaktor.

To je o strach dát kolegovi lahev...

Kamberský neshledává přiměřeným ani stíhání tří bývalých poslanců ODS. "Pánové dostali příjemný 'job', ale vykonávají jej jako ti před nimi a ti po nich, většinou za výrazně méně peněz, než kolik brali jako poslanci. Půjde-li to takhle dál, budu moci jít do lochu za to, že jsem dal kolegovi v práci lahev, protože za mne v nouzi vzal nedělní službu," obává se autor komentáře.

Zbrklý boj proti korupci může prý často vést k ještě většímu žalu a nepředpokládaným nemilým koncům. Příkladem by podle Kamberského mohla být Itálie, kde rozsáhlá protikorupční akce Mani Pulite (Čisté ruce) vedla k nástupu a dominaci politicko-mediálně-ekonomického magnáta Silvia Berlusconiho.

Pozor na moc státních zástupců

"Policii a státní zástupce si platíme proto, aby nacházeli a dokladovali a předávali k soudu jasné trestné činy. Poslední dobou to však vypadá, jako by se z řetězu utržení státní zástupci snažili trestat každý nešvar, který se jim nelíbí nebo jim nevoní," píše komentátor s tím, že je nutné, aby jejich akce sloužily nejen k získání popularity, ale aby také skončily u soudu.

Měli bychom si podle Kamberského dát pozor na to, abychom nepředali řízení země státním zástupcům, čímž otevíráme dveře plíživému zlu. "Nevěříte? Tak se prosím znovu podívejte na aktuální obrázek: Václav Klaus, Miloš Zeman, Martin Kuba jsou na koni (Roman Janoušek i Ivo Rittig na jachtě). Petr Nečas, Ondrej Páleník a Jan Kovanda dole. Kteří z nich jsou ztělesněním korupce, neprůhledných smluv a 'klidu na práci'?" uzavírá Petr Kamberský pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…