Novinář: Kdo je to Koudelka a proč ho Zeman chrání

06.05.2013 15:09

O právníku Zdeňku Koudelkovi se v souvislosti s amnestií psalo už v lednu. Nový prezident Miloš Zeman Koudelku podržel a autorství oficiálně připsal Pavlu Hasenkopfovi. Není to ale žádné překvapení, jak píše ve své glose novinář Josef Kopecký na serveru iDnes.cz.

Novinář: Kdo je to Koudelka a proč ho Zeman chrání
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

Koudelka Zemanovi vždy věrně sloužil. V době svého poslaneckého mandátu například vytvořil „Koudelkův volební dělitel“. Jednalo se o způsob přepočítávání hlasů, který měl v éře opoziční smlouvy oslabit menší strany.

Bývalý poslanec i kandidát na ústavního soudce

Jako poslanec také Koudelka velmi kritizoval Bohumínské usnesení, kterým si ČSSD zakázala politickou spolupráci s komunisty.

Klaus pak Koudelku neúspěšně prosazoval do Ústavního soudu. Zeman v červnu hodlá navrhnout další čtyři ústavní soudce. Pokud by teď tedy přiznal Koudelkův podíl na přípravě podkladů pro bývalého prezidenta Václava Klause, stal by se z Koudelky nepoužitelný kandidát.

Skutečným autorem amnestie je Klaus

Zeman v pondělí vydal prohlášení, které nic nevyvrátilo, ale ani nepotvrdilo. Klausovu amnestii podle současného prezidenta připravoval také právník Hasenkopf. Ten ale nikdy nepopíral, že patřil k lidem, kteří amnestii připravovali a diskutovali o ní. Poskytl ovšem prezidentovi podklady, které mají ukazovat na Koudelku jako autora finální verze amnestie.

Kopecký připomíná, že současná telenovela kolem amnestie nemůže nikoho zmást. Autorem je exprezident Klaus. On je za ni politicky odpovědný. Navíc amnestii umožnil také premiér Petr Nečas tím, že ji spolupodepsal, i když nemusel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…