Novinář Reflexu odhaluje testosteronovou lady. Bradáčovou

11.07.2012 19:57

EXKLUZIVNĚ Mediální královna. Testosteronová lady. Žena se skusem aligátora. Nejde o popis nikoho jiného, než ústecké žalobkyně Lenky Bradáčové. ParlamentníListy.cz mají exkluzivně k dispozici zítřejší vydání týdeníku Reflex, v němž Bohumil Pečinka odhaluje, o co Bradáčové ve skutečnosti jde.

Novinář Reflexu odhaluje testosteronovou lady. Bradáčovou
Foto: Reprofoto Reflex
Popisek: Lenka Bradáčová na titulní stránce týdeníku Reflex

O ambiciózní ústecké státní zástupkyni Bradáčové se veřejnost poprvé z médií výrazně dověděla v souvislosti se zatčením Davida Ratha. Nedlouho poté byla nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem navržena na uvolněné křeslo pražské vrchní státní zástupkyně a okamžitě se začalo spekulovat, zde právě tohle byl ten pravý, leč nevyslovený, důvod k odvolání Jiřího Pospíšila z čela resortu spravedlnosti.

Kdo vlastně Lenka Bradáčová je, kam až by se ráda dostala a jaké prostředky k tomu používá, bude detailně rozebírat novinář Bohumil Pečinka v týdeníku Reflex, který materiál ještě před vydáním poskytl ParlamentnímListům.cz.

Černobílá dáma, stříkající testosteron i z uší

„Kdyby Lenka Bradáčová byla muž, napsali bychom, že je to přesně ten typ, jemuž testosteron stříká i z uší. Jde přesně o ty vládce vesmíru, kteří byli v mládí kapitány sportovního mužstva, potom zvládli dvě vysoké školy, vybudovali firmu nebo nastoupili do nadnárodní společnosti, kde svému postavení dodali ekonomické zázemí, a kolem sebe vytvořili ‚novou civilizaci‘ známých, přátel, klientů a milenek,“ popisuje nekorektně Pečinka v článku nazvaném Paní Černobílá.

To Bohumil Pečinka vysvětluje zálibou Bradáčové v oblékání černých a bílých šatů, tedy barev z extrémní části spektra, což podle něho charakterizuje Bradáčové extrémní přístup v prosazování svých požadavků.

V okamžiku, kdy šéf Ústeckého kraje Jan Jakovec jmenoval Bradáčovou náměstkyní ústeckého státního zastupitelství, byl to dle Pečinkových slov pro všechny šok, protože za sebou neměla žádnou relevantní praxi a kromě razance, s níž vedla porady, na sebe nijak výrazně neupozornila, což by prý mohlo zdůvodnit přeskočení jmenovací hierarchie.

Základem jejího vzestupu prý bylo, že s Jakovcem navázala dobré vztahy a za raketový vzestup se mu měla odvděčit tím, že v následujících letech vždy úspěšně hájila jeho pozici.

Pospíšil ji vzal na ministerstvo, další vzestup ale nevyšel

„Pět let po vstupu do řad veřejných žalobců se neskromně rozhodla, že je vhodná doba k sebeinstalaci do druhé nejvyšší funkce – šéfky Vrchního státního zastupitelství v Praze. Tehdy se poprvé ukázalo, jakou atmosféru dokáže doktorka Bradáčová vyvinout ve svém bezprostředním okolí. Tehdejší ministr Pospíšil ji podle svědectví spolupracovníků chtěl jmenovat také proto, aby se zbavil jejího všudypřítomného tlaku, který občas připomíná skus aligátora,“ míní redaktor Reflexu, zabývající se pozadím české politiky. Členům Topolánkovy vlády se ale podle Pečinkových zdrojů nelíbila, protože byla příliš nezkušená.

Zlom v její kariéře měl, jak Pečinka dále píše, nastat v březnu 2008, kdy se Bradáčová stala prezidentkou Unie státních zástupců, což by mělo podle stanov této organizace být dobrovolné profesní sdružení veřejných žalobců. „Paradoxně zde postupovala stejně jako kdysi David Rath, když budoval svůj Lékařský odborový klub (LOK) a později přetvářel Lékařskou komoru,“ srovnává novinář a dále dokazuje, že Unie Bradáčové slouží jako nátlaková skupina.

„Typickému vedoucímu unionistovi je dnes kolem 35 let, slouží na nejnižším článku veřejné žaloby, myslí si, že jeho nadřízení jsou zkorumpovaní a líní blbci, a doufá, že jeho profesní kariéra se změní, až se jejich prezidentka dostane na vrchol pyramidy. Unionisté se postupně stávají základnou, díky níž v omezené míře doktorka Bradáčová řídí instituci veřejné žaloby už nyní,“ je dokonce přesvědčen investigativec v článku o „Testosteronové lady“.

Poté, co byl nejvyšším státním zástupcem jmenován dle Pečinky profesně naprosto nezkušený Pavel Zeman, začala Lenka Bradáčová významně personálně i jinak ovlivňovat činnost Nejvyššího státního zastupitelství České republiky. Dokonce prý právě s jejím přispěním byl prvním náměstkem ustaven bývalý vojenský prokurátor Igor Stříž.

Její nátlaková skupina chce vrátit centralizovanou prokuraturu

„Záhy se zde utvořila koalice bývalých prokurátorů a třicátníků kolem Unie státních zástupců, kteří chtěli nejen vytlačit žalobce spojené s předchozím vedením, ale hlavně udělat ze státního zastupitelství něco jako čtvrtou moc ve státě,“ upozorňuje redaktor Reflexu.

Ostatně v této mocenské skupině či koalici měl prý vzniknout první nástřel zákona o státním zastupitelství, který fakticky přeměňuje veřejnou žalobu na bývalou monokratickou prokuraturu. Na tuhle skutečnost už Bohumil Pečinka upozorňoval v nedávném rozhovoru, který ParlamentnímListům.cz poskytl.

Nesmyslné podle jeho slov byl i přístup většiny sdělovacích prostředků v souvislosti s odvoláním ministra spravedlnosti Pospíšila. „V médiích byl celý konflikt traktován jako boj proti korupci, přičemž jádrem sporu, jenž vyvrcholil odvoláním ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, bylo to, jakou podobu bude mít státní zastupitelství. Pospíšil se v posledních měsících stal pouhým nosičem zájmů skupiny, která chtěla bez politické debaty změnit strukturu veřejné žaloby u nás,“ konstatuje Pečinka.

Zatímco čtete tyto řádky, Bradáčová prý osnuje další plány

Pokud se však týká mediálního zájmu o Lenku Bradáčovou, spory o upořádání státního zastupitelství byly prý příliš nezajímavé. „Průlom nastal na jaře 2012. Oblečena střídavě v bílém a černém saku žalobkyně Bradáčová českému světu sdělila, že došlo k zatčení hejtmana Davida Ratha, když přebíral sedm miliónů korun. Následovalo týdenní kolečko zájmu o její osobu, přičemž výsledkem bylo, že novináři ji ve veřejném prostoru instalovali jako mediální ikonu,“ doplňuje Bohumil Pečinka v článku exkluzivně poskytnutém redakci ParlamentníchListů.cz

Praktickým dopadem Rathovy kauzy podle něho bylo, že Bradáčová vstoupila do veřejného prostoru jako Superman. „Zároveň došlo k oslabení politického světa, takže skupina v čele s doktorkou Bradáčovou zostřila tlak na prosazení nového modelu práce státního zastupitelství. Odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila můžeme chápat jako odpověď na to, jestli se státní zastupitelství má tak zásadním způsobem proměnit,“ bilancuje redaktor Reflexu a závěrem konstatuje, že přesto všechno se „superžena“ Bradáčová jen tak nevzdá. V těchto dnech a hodinách prý hraje další svoji mocenskou hru o vlivné funkce na pražském vrchním státním zastupitelství.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…