Novinář, který jde do politiky: Ne, není to trafika za služby Kalouskovi

26.07.2012 10:51

Viliam Buchert působil řadu let jako politický komentátor v českých denících i týdenících. Nyní se však rozhodl přejít „na druhou stranu“ a stát se politikem. Na podzim má kandidovat do senátu za TOP 09. Odmítá však, že by to byla „odměna“ za pomoc, kterou straně poskytoval v pozici novináře.

Novinář, který jde do politiky: Ne, není to trafika za služby Kalouskovi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ve sněmovně se schyluje k hlasování o důvěře vládě

„V Česku je to vnímané jako fatální střet, ale například ve Velké Británii je to normální,“ vysvětluje svůj přestup Buchert v týdeníku Reflex, kde ještě nedávno dělal zástupce šéfredaktora. Připomíná londýnského starostu Borise Johnsona, který byl v roce 2001 zvolen poslancem, ale až do roku 2005 působil současně jako šéfredaktor časopisu The Spectator.

Svou změnu profese vysvětluje tím, že v 52 letech chce zkusit něco jiného. „V TOP 09 se chci angažovat, i kdybych neuspěl v senátních volbách,“ ujišťuje. Odmítá, že by se jednalo o „trafiku“ za služby Miroslavu Kalouskovi. „Ať si někdo přečte mé články, které jsem napsal o Miroslavu Kalouskovi. Pozná, že o žádné služby jít nemohlo,“ říká.

Miroslava Kalouska však hájí, a to i jeho svérázné metody politické komunikace. „Ministr Kalousek přece volal i každému novináři, který o něm kdy něco napsal. Je to taková jeho politická metoda komunikace,“ vysvětluje novopečený topkař. I jemu prý několikrát volal, ale nikdy u toho nebyl sprostý. Nyní se prý tohoto Kalouskova sklonu někteří snaží zneužít.

Své šance na zvolení senátorem za Prahu 8 vidí Buchert optimisticky, dokonce se považuje za favorita. „Nabídnu něco, co ostatní nenabídnou. Obejdu postupně všechny ulice obvodu a těch je víc než 700,“ slibuje. Většina voličů prý svého senátora „naživo“ nikdy neviděla.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…