Novináři tuhne úsměv: David Rath mluvil o Bradáčové pravdu

31.07.2012 4:43

Lenka Bradáčová se stala vrchní státní zástupkyní v Praze. Dosáhla svého nebo bude pokračovat ve snaze dostat se ještě výš? Zeptali jsme se komentátora Reflexu Bohumila Pečinky, který varoval před tím, že soudní moc začíná značně expandovat na úkor moci výkonné.

Novináři tuhne úsměv: David Rath mluvil o Bradáčové pravdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Pavel Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou vrchní státní zásupkyní v Praze

Bohumil Pečinka před časem Lenku Bradáčovou popsal jako „Testosteronovou Lady“, které mužský hormon stříká i z uší. Svému kariérnímu vzestupu prý obětovala cokoliv a prý právě jejím zásluhou se na státním zastupitelství rozhořely zbytečné boje.

Anketa

Vítáte jmenování Lenky Bradáčové?

65%
35%
hlasovalo: 5151 lidí

V pondělí ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nakonec Bradáčovou do funkce pražské vrchní státní zástupkyně jmenoval. Jak nyní Bohumil Pečinka ParlamentnímListům.cz řekl, že Blažek čelil velkému tlaku a byl prakticky bez koaliční podpory.

Interní výběrové řízení bylo zvykem, teď to najednou nešlo…

„Do současné doby existovala určitá zvyklost při jmenování těchto funkcionářů. Podstatou toho bylo, že se konalo nějaké interní výběrové řízení a po souhře ministra a nejvyššího státního zástupce se jmenoval ten funkcionář. Tentokrát to souvisí s oslabením výkonné moci a naopak s expanzí především moci soudní,“ varoval komentátor Reflexu.

Podle něho došlo k tomu, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dal návrh na jmenování Lenky Bradáčové a v téhle chvíli byl ministr před rozhodnutím to celé buď úplně zavetovat, protože současně Zeman nepřistoupil na myšlenku interního výběrového řízení, nebo se tomu podvolit. „Další rovina byla rovina politická. Aby si ministr mohl vynutit například výběrové řízení, což by tato vysoká funkce žádala, tak by musel mít podporu nejen ze strany koalice, ale možná i opozice,“ poznamenal Pečinka pro server ParlamentníchListů.cz.

„Jenže tady došlo k tomu, že ty strany před volbami, které budou 12. října se předhání v tom, kdo bude mít pomyslného černého Petra, který bude v tom, která strana bude působit jako antikorupční. TOP 09, která je spojená s kauzou CASA a máchá se v tom, jak může a oni uspořádali tiskovku a řekli, že na tom místě chtějí Lenku Bradáčovou. Něco takového za dvaadvacet let politická strana neřekla. A pak s tímtéž vystoupila i ČSSD, která ze sebe chtěla smýt Davida Ratha,“ komentuje dále.

Bitva na státním zastupitelství jako u Stalingradu

V tu chvíli v tom ale podle jeho slov byla ODS sama, což ministr Blažek odmítl a navíc se dostal pod obrovský tlak. „Jak to popsal Josef Klíma, byl tam obrovský vnitřní boj, bitva u Stalingradu. Myslím si, že Blažkovy mnohé postoje napověděl rozhovor z 26. 7. z HN, kde řekl zhruba to, že jmenování někoho do státního zastupitelství je pro něho sekundární s tím, že to primární a klíčové je zákon o státním zastupitelství, který chce znovu otevřít před ústavně-právním výborem a chce znovu všechno projednat,“ zrekapitulovat novinář z týdeníku Reflex.

„Tímhle podle mě jasně vytyčil svůj program. Kromě toho, že chce do konce srpna ušetřit nějaké miliardy v tom resortu a nechce žádné navýšení, na rozdíl od Jiřího Pospíšila, tak se rozhodl, že pro něho je primární podoba zákona, nikoli jmenování vrchního státního zástupce. Tím podle mě jasně řekl, že Bradáčovou jmenuje,“ odhadl Pečinka nedávná ministrova slova.

K tomu všemu prý přišla i celkově špatná politická konstelace, když do hry vstoupil Petr Lessy, který si tím údajně neohrabaným a hloupým vystoupením také řekl o odvolání. „A do toho hledat náhradu za Lessyho a do toho současně nejmenovat Bradáčovou by nešlo, to by vláda nepřežila,“ soudí.

David Rath měl pravdu

„Nahromadilo se toho příliš mnoho. Odvolání ministra, procedurální nekorektnosti, jmenování vrchního státního zástupce, politická konstelace a teď v ještě v pozadí Rath… Mimochodem když si vzpomeneme, co řekl David Rath tehdy ve sněmovně, že to silné mediální nasazení v celé jeho kauze a vnějšková demonstrace síly, že je to děláno hodně pro média proto, aby si paní Bradáčová udělala jméno a byla jmenována vrchní pražskou státní zástupkyní. Já jsem se tomu tehdy smál, ale teď se do puntíku ukázalo, že to platí,“ dává Bohumil Pečinka za pravdu Rathovový slovům před poslanci, kteří rozhodovali o jeho vydání.

Kauzy by se vyšetřovat měly, ale…

Nicméně teď Lenka Bradáčová dosáhla svého, stala se šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze. Můžeme očekávat, že se stane „běžnou“ úřednicí daného postu nebo bude pokračovat v budování své mediální aureoly? „Ona chtěla přímo vrchní státní zastupitelství, protože už před léty paní Vesecké odmítla pražské státní zastupitelství, což je vlastně krajské a chtěla pouze to vrchní, protože tam jsou ty špičkové a mediálně sledované kauzy a myslím si, že v tomhle trendu ona půjde dál,“ odhaduje komentátor.

„Je samozřejmě dobře, pokud se ty další kauzy začnou prošetřovat, ale spíš mě vždycky zajímala ta věc, že Unie státních zástupců byla přeměněna ze stavovské organizace na nátlakovou, zájmovou, lobbistickou skupinu, zaměřenou na prosazování určitých lidí, a že tím to celé státní zastupitelství strašně zpolitizovali a vyvolali tam neproduktivní boje,“ uzavírá své hodnocení pro redakci ParlamentíchListů.cz Bohumil Pečinka.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…