Novinářka Lorencová o bídě: K čemu je svoboda, když lidé nemají co jíst

08.10.2012 6:15

Nezaměstnanost, chudoba, kriminalita a špatné životní prostředí – to jsou největší problémy severu Moravy. Postupně se stal z tohoto regionu jeden z nejchudších. Jak se tady žije?

Novinářka Lorencová o bídě: K čemu je svoboda, když lidé nemají co jíst
Foto: archiv
Popisek: Jana Lorencová

„Je tady bída o práci, špatné ovzduší a  lidí se zmocňuje pocit bezmoci a beznaděje. Tisíce bytů jsou v rukou firmy, která nutí podepisovat jejich obyvatele skandálně nevýhodné smlouvy. Takže ani jistota střechy nad hlavou. V této chvíli je přibližně už kolem osmi tisíc bytů OKD, resp. RPG prázdných. Lidé odcházejí, především mladí. Dokonce absolventi vysokých škol tady marně hledají práci a řeší situaci tím, že jdou tam, kde tu práci najdou,“ potvrdila neutěšenou situaci řady obyvatel Moravskoslezského kraje známá novinářka Jana Lorencová, která za pár dní kandiduje do Senátu.

Lidi nemají práci, nemají na nájem, mají jen zničené zdraví

Moravskoslezský kraj patří také k regionům s nejvyšší nezaměstnaností. „Severní Morava a sama Ostrava a blízké okolí byla oblast s velkým množstvím problémů. Většinu obyvatel živily doly a hutě. Provoz obojího při tehdejších technologiích přinášel špatné ovzduší, koncentrace škodlivých látek v ovzduší. Výdělky na šachtách a v hutích byly velmi slušné, ale havíři, ani hutníci neměli výdělky zadarmo. V dolech nechali svoje zdraví, a když se začaly šachty zavírat, ocitla se řada z nich v neřešitelné situaci. Ti starší odešli do předčasného důchodu a nikdy je nenapadlo, že by o ten krumpáč mohli přijít. Ale stalo se,“ popisuje novinářka, jaké dopady měly polistopadové změny na sever Moravy. Na začátku 90. let si prý tehdejší vláda pozvala „odborníky“ na útlum dolů.

„A šachty, v nichž bylo prokazatelně ještě dlouho co těžit, se nenávratně zavřely. Lidé nemají práci, nemají na nájem, často jsou oběťmi spekulantů a podvodníků,“ kritizuje Jana Lorencová stát, že nepřipravil po uzavírání dolů žádný náhradní program pro horníky a hutníky. Lidé, kteří za minulého režimu patřili k jedné z nejlépe placených profesí, se těžko vyrovnávali s tím, že o ně už nikdo nestál, v regionu s vysokou nezaměstnaností nemohli najít práci a najednou se ocitli na samotném dně. „Léta dřeli v nelidských podmínkách, měli sice platy, které jim ostatní záviděli, ale zaplatili za to zaprášenými plícemi a zničeným zdravím. Dnes mnozí z nich nemají ani důchod, z něhož by mohli slušně žít,“ vysvětluje novinářka.

Přibývá bezdomovců starších pětapadesáti let

Na Ostravsku začala vznikat ghetta sociálně vyloučených, každým rokem tu přibývá bezdomovců, především starších lidí, kteří nejsou schopni platit drahé nájemné, zdravotní služby a potraviny. Meziroční nárůst bezdomovců starších pětapadesáti let je v Ostravě celých dvacet procent. Na ulici se podle sociologů ocitají lidé, kteří nepijí, neberou drogy, celý život pracovali, ale jejich příjmy jim už nepokryjí všechny jejich náklady. Sociálně slabé také stahuje ke dnu nebezpečí snadno dostupných půjček. Úvěrové společnosti půjčí téměř každému, ale ne všichni jsou pak schopni splácet.

S chudobou souvisí i vysoká kriminalita

Podle výzkumů v Ostravě do skupiny lidí, kteří žijí v chudobě nebo jsou jí bezprostředně ohrožení, spadá celých třicet procent domácností. Pokud člověk žije sám, spadá do skupiny ohrožených chudobou, když má příjem dvanáct tisíc čistého a méně. S nezaměstnaností a špatnou ekonomickou situací podle sociologů souvisí i vysoká kriminalita.

Politici nevnímají vůbec názory a potřeby lidí

Co Jana Lorencová považuje za největší problémy v kraji, kde žije? „Všechno souvisí se vším. Vadí mi nedýchatelné ovzduší v oblasti, vadí mi ostravské laguny, odkud se šíří neuvěřitelný zápach, vadí mi, že nikdo netuší, kam zmizely peníze, které měly být použity na jejich likvidaci. Místo toho se odváží jejich obsah do severních Čech a nikdo neví, kolik toho sajrajtu tam ještě je. A aby toho nebylo málo, chtějí novodobí uhlobaroni otevírat další doly pod Beskydami a pod Karvinou. Přitom v dolech, které zavřeli, bylo uhlí dost. A co mi vadí úplně nejvíc, že politici nevnímají vůbec názory a potřeby lidí. To všechno dohromady vytváří vhodné podhoubí pro korupci. Je toho mnohem víc, co mi vadí. Korupce, oběti exekucí, nevymahatelnost práva, lichva, neuvěřitelně dlouho se táhnoucí soudy a tak dále a tak dále,“ vyjmenovává.

A dodává, že začíná být „pomalu alergická na podmiňovací způsob a trpný rod, který tak rádi používají  politici. Je nutné, je potřeba, abychom, mělo by se, chtěli bychom. Mám někdy chuť se jich zeptat, kde žijí. Je to jen mlácení prázdné slámy, nic jiného. Lidé nejsou úplně slepí, vidí nedořešené kauzy, ptají se, kam zmizely například miliony investované do dlažby Masarykova náměstí, nebo kam zmizely miliony na rekonstrukci Komenského sadů. Na severní Moravě existuje tolik míst, která by si zasloužila pozornost a finanční injekce. Na jedné straně tady chátrají doslova kulturní skvosty, na straně druhé se přímo raketově staví nové bytové a jiné komplexy, které zejí prázdnotou. Prázdnotou zeje i Nová Karolína – kterou spontánně přejmenovali lidé na Fukušimu,“ řekla ParlamentnímListům.cz Jana Lorencová.

K čemu je svoboda, když lidé nemají co jíst?

Již dnes je jasné, že v Moravskoslezském kraji zvítězí v krajských volbách levice, která má v průzkumech veřejného mínění více než polovinu příznivců. „Je to důsledek toho, čeho jsou lidé v posledních dvaceti letech svědky napříč politickým spektrem. Je to logické vyústění toho, jak všechny polistopadové vlády hospodařily s bohatstvím této země. Pravda je, že na mnoho věcí, kterými jsme si prošli za totality, už lidé zapomněli a národ, který se neumí vypořádat s vlastní minulostí, je odsouzen k tomu, aby si ji zopakoval. Je pravda, že tehdy jsme měli jistou práci, střechu nad hlavou, ale chyběla nám svoboda. Dnes ji máme, ale  tady si lidé dnes kladou otázku, k čemu jim ta svoboda je, když nemají co jíst, nevědí, jestli je zítra nenavštíví exekutor…,“ vysvětlila novinářka.

Novinářka chce v Senátu změnit špatné zákony

A co by podle jejího názoru teď nejvíc region potřeboval? „Jednoznačně výměnu politické garnitury. Ti, kteří tam byli a jsou, prokázali, že na to něco změnit prostě nemají. A nikdo mi to nevymluví.  Ti noví, kteří přijdou, musí nutně vymýtit korupci ve všech podobách, jinak se nic nezmění nejen na severní Moravě,“ prohlásila. Pokud v říjnových senátních volbách zvítězí, udělá prý všechno pro to, aby se změnily špatné zákony. „To se ale zdaleka netýká jen jednoho regionu. Ta situace je totiž jen důsledek něčeho, v čem se pohybujeme už dvacet let,“ uzavírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


Vyjádření společnosti RPG Real Estate:

V tomto článku je v úvodním odstavci citace, kde mimo jiné stojí: „...V této chvíli je přibližně už kolem osmi tisíc bytů OKD, resp. RPG prázdných...“

Číslo uvedené v citaci je však naprosto nepravdivé a zavádějící. Skutečnost je taková, že společnost RPG Byty má z celkového počtu zhruba 43 500 bytů momentálně neobsazené zhruba 2 tisíce. Okolo tisíce volných bytů se snažíme držet v naší stálé nabídce, aby měli zájemci o nájemní bydlení z čeho vybírat, neboť na trhu nájemního bydlení je zcela přirozené, že nájemníci přicházejí a odcházejí.

No a ta druhá zhruba tisícovka bytů, které máme neobsazené, se nachází v lokalitách dříve patřících k sociálně vyloučeným, kam zatím nové nájemníky záměrně nestěhujeme, dokud nedojde k celkové revitalizaci těchto lokalit. Jednoduše řečeno, jelikož se chováme zodpovědně, tak tyto byty raději necháváme záměrně neobsazené, než abychom je pronajali problémovým lidem, kteří by se sem sice byli ochotni okamžitě nastěhovat, ale kteří by situaci v daných lokalitách ještě zhoršili.

Jen pro doplnění:

V poslední době zažíváme zvýšený zájem o nájemní bydlení, nejčastěji ze strany lidí, kteří se v dnešní ekonomicky nejisté době nechtějí vázat hypotékou na desítky let dopředu a riskovat, že například při ztrátě zaměstnání přijdou o střechu nad hlavou, nebo si chtějí zachovat flexibilitu pro případ, že by v reakci na svou aktuální životní situaci potřebovali změnit jak velikost bytu, tak například místo svého působení a nechtějí se ani zatěžovat starostmi souvisejícími s vlastnictvím nemovitosti. Často se k nám také vrací i lidé, kteří již dříve v nájmu bydleli, pak se pod vlivem všudypřítomné reklamy na levné úvěry a hypotéky rozhodli pro bydlení vlastní a následně zjistili, že náklady na bydlení ve vlastním jsou mnohem vyšší, než jen samotná splátka hypotéky (kromě energií a dalších služeb spojených s bydlením také pojištění, daň z nemovitosti, veškeré opravy v bytě i domě atd.). Ve výsledku tak zjistili, že bydlení v nájmu pro ně znamená nižší náklady a méně starostí, takže se po čase do nájemního bytu opět vrátili. Suma sumárum, jen za poslední tři roky se naše byty staly novým domovem pro zhruba 20 000 obyvatel našeho regionu.  

Petr Handl

ředitel pro vnější vztahy

RPG Real Estate

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…