Noviny natvrdo o Parkanové: Ničemu nerozuměla, nic nerozhodovala

15.06.2012 9:14

Působení Vlasty Parkanové na ministerstvu obrany prý byla legrace, která ale rychle přešla, když se zjistilo, jak její nekompetentnosti využívají přičinliví úředníci. Je paradoxem, že je nyní volána k zodpovědnosti ministryně, která se ve vojenské problematice vůbec neorientovala a jejím nejzásadnějším vystoupením k otázkám obrany byla zpěvná obhajoba amerického radaru.

Noviny natvrdo o Parkanové: Ničemu nerozuměla, nic nerozhodovala
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

Jmenování Vlasty Parkanové ministryní obrany bylo podle MF DNES od začátku považováno za roztomilou kuriozitu. Novináři ji prý s oblibou zkoušeli z vojenských hodností a ptali se jí, zda umí pochodovat.

Ač nevoják, slibovala, že bude „železnou lady“, která se postaví korupci při armádních zakázkách. „Zní to staromódně, ale mám svoji čest a svědomí. Pokud bych takové věci nemohla změnit, tak všechno o tom zveřejním a rezignuji,“ ujišťovala při nástupu do funkce.

Jenže vystudovaná právnička, která před obranou prošla již třemi ministerstvy, armádě a jejím problémům vůbec nerozuměla. Resort za ni prý fakticky řídili náměstci Martin Barták a Jaroslav Kopřiva. Ti, společně s vedoucím sekce vyzbrojování Jiřím Staňkem, připravovali i nákup letounů CASA.

Parkanová sama se k otázkám vyzbrojování a obrany obecně příliš nevyjadřovala. Pozornost v době svého ministrování upoutala hlavně obhajobou výstavby amerického radaru v Brdech. Amatérská zpěvačka jej dokonce oslovila nezapomenutelným duetem se zpěvákem Janem Vyčítalem. A ve stínu vášnivých debat a pěveckých čísel zatím podle MF DNES náměstci dojednávali miliardové obchody.

I deník přiznává, že faktická role Parkanové byla při schvalování nákupu zcela okrajová. Dokonce i k podpisu raději zmocnila sekčního šéfa Staňka. Teď ji podle MF DNES kvůli aféře postihly zdravotní problémy.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…