ODS nemá téma, tak do nás kope. Drábek se rozpovídal o sKartách

17.04.2013 16:54

Projekt sKaret je aktuálně největším jablkem sváru mezi koaličními stranami. Premiér a předseda ODS Petr Nečas mluví o podvodu na vládu, TOP 09 považuje útoky na sociální kartu za počátek volební kampaně pravicového rivala a požadavek na její zrušení vytrvale odmítá. Na podivností kolem projektu však upozorňuje poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

ODS nemá téma, tak do nás kope. Drábek  se rozpovídal o sKartách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Sociální karta byla velkým příslibem, možná však skončí jako velký propadák. Při jejím plánování a zavádění se mluvilo o ušetřených statisících díky tomu, že se příjemcům sociálních dávek nebudou muset posílat peníze složenkou, ale na účty České spořitelny, které tato bankovní instituce lidem k sKartám zřídí. Měla sloužit jako identifikátor a rovněž měla zamezit zneužívání sociálních dávek, protože by s ní nešly nakupovat například alkohol či cigarety.

Mezi vládními stranami o ni už několik měsíců zuří válka. ODS by ji bez meškání zrušila, TOP 09 však trvá na pokračování projektu. Premiér a předseda ODS Petr Nečas mluví otevřeně o podvodu, jehož se dopustilo ministerstvo práce na jeho vládě. Nejčastěji se mezi občanskými demokraty v souvislosti s podvodem zmiňuje to, že sKarta byla od počátku zamýšlena jako dobrovolná, což bylo podmínkou, aby pro ni poslanci ODS hlasovali.

Podle tehdejšího ministra Drábka měla být sKarta povinná

Když padl původní záměr ministerstva práce, že sKarta bude povinná a jen přes ni půjdou platby sociálních dávek, vyvinul se projekt tak, že karta sice bude povinná, ale její platební funkce bude dobrovolná. „Vždy jsem zdůrazňoval, že dobrovolná je platební funkce karty,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz exministr práce Jaromír Drábek.

Pokud nyní tvrdí občanští demokraté, že i samotná sKarta měla být dobrovolná, měli reagovat už před půldruhým rokem. To ve sněmovně při druhém čtení zákona zaznělo 1. září 2011 od tehdejšího ministra Jaromíra Drábka toto: „Karta sociálních systémů bude sloužit jako identifikátor pro všechny osoby zapojené do systému sociální pomoci, avšak využití jejích dalších funkcí bude na rozhodnutí klienta.“

ODS nemá pozitivní témata, a tak kope do sKarty

Už tehdy se měli bouřit, pokud jim tento záměr tehdejšího šéfa resortu nebyl po chuti. Ještě před definitivním schválením ve sněmovně se konalo koaliční jednání, v němž zastupovali jednotlivé strany předsedové poslaneckých klubů a straničtí experti na sociální oblast. Za ODS se jednání zúčastnili Zbyněk Stanjura a Lenka Kohoutová, za TOP 09 Petr Gazdík a Jaromír Drábek, jenž na tomto fóru ani kdykoli jindy nepřipustil dobrovolnost sKarty.

„Žádný slib o tom, že by karta sociálních systémů měla být dobrovolná, jsem ODS nedal,“ potvrzuje Jaromír Drábek, a tak se lze jen dohadovat, proč občanští demokraté hovoří o tom, že sKarta měl být dobrovolná od počátku projektu. „ODS zahájila předčasně volební kampaň a nemá vlastní pozitivní témata, tak jen kope,“ nabízí pro ParlamentníListy.cz jedno z možných vysvětlení exministr práce Jaromír Drábek.

Lidem chodí domů letáky s nabídkami služeb České spořitelny

„Už v září minulého roku jsem říkala, že v tomto pojetí jsou sKarty podvod na lidech. Jenom se mi pan ministr vždy smál, že jsem v tom sama, že jsou sKarty už schváleny a nikdo proti nim neřekne půl slova špatného, ale postupem času, jak se objevovaly nové poznatky o tom, jaký je sKarta problém, se ke mně přidala celá ODS. Takže to není tak, že to říkáme teď a že to má něco společného s předvolební kampaní,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz členka sociálního výboru Lenka Kohoutová s tím, že nemá důvod dělat negativní kampaň na sKartách.

Ale pozastavuje se nad podivnostmi, které projekt sKaret provázejí. „Pokud má sKarta sloužit jen jako identifikátor, tak není důvod, proč by ji měl vydávat bankovní dům, a ani jsme nevěděli, že tomu tak bude. Dnes se ozývají lidé, že jim chodí nejrůznější letáky s nabídkami služeb České spořitelny. To je něco, co přesně jsme nechtěli, co bereme jako totální podvod,“ poukazuje poslankyně ODS na to, jak může bankovní instituce využívat databázi, kterou v souvislosti s projektem sKaret získala.

Na sKarty by se v příštím roce musely koupit čtečky za sto milionů

„Kdyby takový identifikátor vyrábělo, schraňovalo a vydávalo ministerstvo práce, potažmo úřad práce, tak ten problém bude asi daleko menší. Když potřebuju identifikační kartu pro ministerstvo či úřad práce, tak proč tento identifikátor vydává bankovní dům. Takže ve skutečnosti je to platební karta, která pouze není aktivována. A to zavání nějakou nekalou praktikou,“ domnívá se Lenka Kohoutová.

A ve výčtu svých výhrad pokračuje. „Paní ministryně Müllerová nám není schopná vysvětlit, k čemu potřebujeme kartu, která bez občanského průkazu není využitelná, protože ten ´identifikátor´ nemá fotografii ani rodné číslo. A pan exministr Drábek tvrdil, že karty budou bezplatné a najednou se dozvídáme, že se v příštím roce musí za sto milionů nakoupit čtečky,“ buší poslankyně do vedení resortu ovládaného TOP 09.

Platební účet se zřídí i tomu, kdo má kartu jen jako identifikátor

To původní v čele s Jaromírem Drábkem a jeho prvním náměstkem Vladimírem Šiškou se při uzavírání smluv s Českou spořitelnou rozhodně nedrželo koaličních dohod. Jinak by Česká spořitelna nezřizovala každému příjemci sociálních dávek platební účet. Tedy i tomu, kdo nestojí o platební funkci sKarty a postačí mu její funkce identifikátoru, což vyplývá z Podmínek České spořitelny, a.s., pro vydání a používání sKarty a otevření platebního účtu, které má redakce k dispozici.

A stejně tak by ve smlouvě o zajištění adninistrace výplaty nepojistných dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti a provozování karty sociálních systémů, kterou za ministerstvo práce uzavřel s Českou spořitelnou Vladimír Šiška, nemohlo stát, že ministerstvo plánuje prostřednictvím sKarty provádět výplatu důchodů nebo že touto cestou bude prováděna výplata alespoň 98 procent objemu všech v tuzemsku vyplácených dávek s výjimkou těch, co souvisí se živelnými pohromami.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…