ODS počítá své členy. A není to veselé

18.04.2013 9:13

ODS stále klesá počet členů. Současný stav je podle stranického webu 21 545. Novinky.cz si všímají, že to znamená o 3700 lidí méně než v minulém roce. Prozradila to uzávěrka k 31. 3., kdy mají být zaplaceny příspěvky. Jejich odevzdání znamená potvrzení svého setrvání ve straně.

ODS počítá své členy. A není to veselé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Preference ODS momentálně oscilují okolo devíti procent. Strana měla po 31. březnu čtrnáct dní na to, aby členskou základnu spočítala. Podle Novinek.cz se dá předpokládat, že nynější číslo je konečné. Ještě loni bylo v nejsilnější vládní straně 25 245 lidí. Premiér Nečas měl prý správný odhad, když prorokoval, že ODS bude mít 21 tisíc členů. Podle něj každý rok na přelomu března a dubna klesla členská základna až o pětinu.

Strana to předpokládala

Prý i ostatní členové vedení nejsilnější vládní strany nepřidávají poklesu členů větší váhu. „Že se úbytek objeví, jsme věděli a předpokládali,“ uvedl pro Právo první místopředseda ODS a ministr průmyslu Martin Kuba. Podobně mluví i předseda poslaneckého klubu Marek Benda. „Úbytek neznamená žádnou tragédii. Máme víc, než jsme měli v roce 2002, o roku 1997 ani nemluvě,“ řekl Právu. V roce 2000 měla ODS přes 17 tisíc členů.

Pokles prý očekával i místopředseda Jiří Pospíšil. Podle jeho slov mu to radost nedělá. „Jsem rád, že od nás odešli někteří, kteří svým členstvím uspokojovali své ekonomické zájmy a stranu poškozovali. Někteří ale od nás odešli, protože jsou současným stavem v ODS naštvaní. Jsou to ti, kteří věřili v pravicové ideály. U nich mě to mrzí a doufám, že alespoň část z nich se v budoucnu vrátí,“ uvedl Pospíšil pro Novinky.cz.

Odešli prospěcháři a také někteří kmotři

„Mizí ti, kdo si mysleli, že ze členství ve straně bude něco kynout, třeba funkce. Znám to z komunálu. Dva měsíce před volbami se do strany přihlásí borec, co by chtěl být primátorem nebo alespoň náměstkem, přitom na zastupitelstvu v životě nebyl,“ řekl senátor Jaroslav Kubera.

Představitelé ODS sváděli v uplynulých dnech tenčení členské základny na vnitrostranickou očistu – strana se podle nich takhle zbavuje regionálních „kmotrů“, píší Novinky.cz. Podle serveru ODS už opustil například vlivný severočeský podnikatel Patrik Oulický, příspěvky nezaplatil ani kontroverzní člen pražské ODS Ondřej Palounek poté, co bylo celé oblastní sdružení na Praze 4 rozprášeno výkonnou radou právě kvůli údajně podezřelému zvolení Palounka předsedou místní buňky v Nuslích.

Včera navečer prý přišla zpráva, že se do zrušených organizací ODS v metropoli začali vracet členové. V Praze 12 se znovu přihlásily zhruba tři čtvrtiny původních členů, do organizace v Praze 4 se jich vrátily asi dvě pětiny.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…