ODS spícímu knížeti: Stydíme se za tebe, děláš ostudu a jsi trapný

07.02.2012 6:20

Mezi ODS a TOP 09, premiérem Petrem Nečasem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenebergem zuří bitva, zda se má Česko připojit k fiskální unii EU a ztratit tak suverenitu nad svým rozpočtem, nebo ne. V úterý by se měli kvůli tomu oba muži sejít. Šéf europoslanců ODS a člen nejužšího vedení strany – grémia, Jan Zahradil, pro HN uvedl, že by bylo nejlepší, kdyby Schwarzenberg nebyl vůbec ministrem, neboť na svou funkci nestačí. Řada politiků ODS se Zahradilem souhlasí.

ODS spícímu knížeti: Stydíme se za tebe, děláš ostudu a jsi trapný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg na tiskové konferenci

„Já bych byl nejraději, kdyby pan Karel Schwarzenberg nebyl ministrem vůbec. Tu funkci nedělá dobře. Nemám na mysli politické názory, ale způsob řízení úřadu. Už je to asi nad jeho síly. Výroky, které pronesl, by si měl každý ministr odpustit, pokud chce, aby vláda fungovala. Musí tady být nějaká hierarchie. Premiér je prostě nadřízený všech. A pokud si ministr myslí cokoli, nemá to vzkazovat přes média. Bylo v pořádku, že se premiér ostře ohradil, pan Schwarzenberg už takovou reakci potřeboval jako sůl. Bylo potřeba ho umravnit a vrátit do rozumných kolejí,“ řekl pro HN Zahradil.

Přestřelka mezi knížetem a premiérem a pohrůžka rezignací

Schwarzenberg před tím kritizoval Nečase a uvedl, že premiér tím, že nepřipojil souhlas České republiky s fiskální unií, poškozuje zájmy ČR. Nečas si to nenechal líbit a řekl, že by si měl Schwarzenberg dávat pozor na to, co říká a že spíše než ministrem zahraničí je "ministrem v zahraničí".

Schwarzenberg již dříve uvedl, že by nechtěl být ve vládě, která by se v EU izolovala. Nebylo zřejmé, zda tím myslel celou stranu, nebo jen svou osobu. Šéf poslaneckého klubu Petr Gazdík pro Aktuálně.cz uvedl, že kdyby chtěl Schwarzenberg odejít z vlády, tak by ho přemlouvali, aby tak nečinil.

Pokud by šlo o odchod z vlády samotného Schwarzenberga, nikoli TOP 09, mnoho politiků by toho nijak extrémně nelitovalo. A jeho pohrůžku odchodem označili za vydírání. „Když pan Schwarzenberg nechce být ve vládě, tak ať odejde. Asi je to kvůli tomu, že chce být prezidentem. Čili klidně ať odejde a TOP 09 pak může do vlády nominovat jiného, snad méně eurofilního ministra,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz senátor ODS Jaroslav Kubera

Stydím se za spícího ministra, ale aspoň neškodí

Se Zahradilovou kritikou Schwarzenberga souhlasí mnoho politiků ODS, ti z TOP 09 svého předsedu hájí. Véčkaři jsou spíš na straně ODS.

„Nepřísluší mi veřejně hodnotit práci jednotlivých ministrů, ale je pravda, že záběry spícího ministra zahraničí na klíčových schůzkách se mi nezdají ani trochu roztomilé či zábavné a bohužel se v těchto momentech za vrcholného reprezentanta České republiky velmi stydím,“ řekla na adresu Schwarzenberga poslankyně Jana Černochová.  

Knížecí spánek lze však podle některých ódésáků brát i pozitivně. Poslanec Jaroslav Plachý zareagoval nedávno vtipem z kuloárů Poslanecké sněmovny: „Proč se musí na Zamini šeptat? Protože když kníže spí, tak neškodí.“ „Nesouhlasím s Janem Zahradilem, protože pan kníže vykonává svou funkci někdy až příliš dobře. Jen není zřejmé, čí vlastně ministr zahraničních věcí to vůbec je,“ rýpl si dále Plachý.

Trapný a nedůstojný kníže není žádná hvězda

Podle prvního místopředsedy poslaneckého klubu ODS a Výboru pro evropské záležitosti Jana Bauera není Schwarzenberg v poslední době ve formě. „Osobně mu vyčítám špatnou nebo neexistující ekonomickou diplomacii a neuvěřitelnou prostořekost, která byla možná vtipná, ale teď je to trapné a nedůstojné jeho funkce,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bauer.

„Pan Schwarzenberg, ministr v zahraničí, bezesporu není žádná hvězda ve svém rezortu, to přece víme všichni. Václav Klaus při první instalaci pana Schwarzenberga do této pozice varoval, že loajalita tohoto pána vůči České republice nestojí za moc. Na druhou stranu jsem už zažil ve funkci ministra zahraničí horší a neschopnější ´hvězdy´. Volání po jeho odvolání je ale marným halekáním, které by ve svém důsledku mohlo být pro někoho záminkou k útěku z koaliční odpovědnosti,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ODS a šéf Výboru pro obranu Jan Vidím.

Podobně argumentuje i šéf senátorů ODS Richard Svoboda. „Složení vlády je zcela v kompetenci premiéra a o konkrétním výkonu ministrů mám pouze zprostředkované informace. Pan premiér má jistě přinejmenším jeden důvod, proč kníže ve vládě setrvá – je to předseda koaliční strany,“ říká senátor.

Kníže je fit, ne pro ČR

Podle lékaře Borise Šťastného je zdravotní způsobilost knížete v pořádku. „Neumím posoudit, zda je ta funkce nad síly pana Schwarzenberga, ale podle mě spíše nikoli, a to jak po odborné, tak i po fyzické stránce. I jako lékař musím při běžném kontaktu s panem ministrem uznat, že i s ohledem na věk je pan kníže nadprůměrně fit. Problém však vidím v tom, že pan ministr zcela s rozmyslem nerespektuje postoje svého premiéra, což naší zemi navenek vůbec neprospívá,“ míní šéf zdravotnického výboru sněmovny Šťastný, který Schwarzenberga nedávno označil za eurořiťolezce.

„Neumím posoudit, zda je funkce českého ministra zahraničí věc skutečně nad síly úřadujícího předsedy partnerské koaliční strany, ale moc bych jemu, sobě a všem občanům České republiky přál, aby, až se jednou rozhodne ji skutečně vykonávat, se ukázalo, že to je opravdu schopen zvládnout,“ rýpl si ironicky do knížete poslanec Aleš Rádl.

Poslanec Pavel Bém pro ParlamentníListy.cz uvedl, že nechce komplikovat složitou politickou situaci a klíčovou roli premiéra pro její stabilitu. „V každém případě za výrokem Jana Zahradila stojím,“ dodal Bém. Se Zahradilem souhlasí i senátor Zdeněk Schwarz.   

Senátor Karel Šebek nechtěl komentovat Zahradilův názor na Schwarzenberga, ale vyjádřil podporu premiérovi v jeho odporu k fiskální unii EU. „Marnotratné hospodaření EU, vymítání dluhů superdluhy a žebrání Angely Merkelové o pomoc v Číně ve mně prohlubuje skepsi k současné podobě EU,“ uvedl senátor.

Proč ho premiér trpí?

Schwarzenberg není zrovna ani velkým favoritem Věcí veřejných. „Osobně si myslím, že Schwarzenbergův faktický zdravotní stav mu brání v kvalitním výkonu tak důležité funkce a nerozumím tomu, proč to premiér trpí. Poslanci Evropského parlamentu fakticky vidí nedopady naší zahraniční politiky. Rozumím jejich postojům,“ souhlasil se Zahradilem poslanec VV Martin Vacek.

Podle poslance Viktora Paggia tato pnutí mezi Schwarzenbergem a ODS vycházejí ze stále nedořešené otázky, kdo má v České republice na starosti agendu EU. „Jsem přesvědčen, že to má být úřad vlády, ne ministerstvo zahraničí. Po Lisabonské smlouvě již evropské záležitosti plně spadají do vnitřní agendy ČR a osobou, která by měla koordinovat postup exekutivy a jednotlivých ministerstev ve vztahu k EU, je jednoznačně premiér,“ míní Paggio.

„Podstatný je názor pana premiéra. Já zahraniční politiku nedělám. V žádném případě se nebudu chovat jako jeden senátor v zeleném svetru, který si neustále mele svou,“ uvedl poslanec VV Jiří Štětina.

Mimořádně respektovaný a nejkompetentnější a nejlepší

Členové poslaneckého klubu TOP 09 se za předsedu strany Karla Schwarzenberga postavili. „Každý má právo na svůj názor, nicméně moje osobní zkušenost je jiná. Karel Schwarzenberg je člověk, který má v zahraničí vysoké renomé a využívá ho pro prosazování zájmů naší země,“ reagoval na Zahradila ministr práce a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek.

Podle poslankyně a místopředsedkyně strany Heleny Langšádlové je Karel Schwarzenberg mimořádně respektovaným ministrem zahraničí, který  hájí zájmy České republiky. „Nelze dopustit, aby se ČR dostávala v rámci EU do izolace, abychom se stali nesrozumitelnými a nespolehlivými partnery. O dobrou kondici pana ministra nemusí mít pan Zahradil obavy,“ doplnila Langšádlová.

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša považuje prvního vicepremiéra za nejkompetentnějšího ministra zahraničí v historii samostatné ČR. „Má obrovské kontakty v zahraničí, je zde velmi známý a vážený, což pro ČR představuje velký přínos. A schválně zkuste udělat mezi světovými státníky anketu, kolik z nich  zná pana Zahradila,“ rýpl si poslanec do šéfa europoslanců ODS.

Předseda ukazuje správný směr

„Pan předseda Karel Schwarzenberg jasně ukazuje směřování české zahraniční i evropské politiky. Je jasný, čitelný pro partnery. Vždyť budoucnost EU ani jinak fungovat nemůže a Česká republika samostatně? Jsem přesvědčena, že právě Karel Schwarzenberg správně hájí zájem ČR. Dokáže se totiž rozhodnout,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu Jitka Chalánková.

„Zásadně s Janem Zahradilem nesouhlasím,“ uvedl ParlamentnímListům.cz stručně poslanec Rom Kostřica. „Pan europoslanec má právo na svůj názor, ale nejprve by on sám měl důstojně hájit zájmy své země a jejích občanů a nesnažit se prohlubovat propast mezi ČR a Evropou a zpochybňovat autoritu v tuto chvíli mezinárodně nejuznávanějšího politika naší země,“ říká poslanec Václav Kubata.

„Já bych doporučila všem politikům, aby nejdříve napočítali do deseti a potom se vyjadřovali. Je nejvyšší čas, aby tyto slovní přestřelky již skončily. Jen to vzbuzuje další negativní emoce,“ myslí si poslankyně Starostů a nezávislých Ludmila Bubeníková.

Charismatický kníže se těší dobrému zdraví

„Pana Zahradila si vážím, ale souhlasit s ním v tomto nemohu. Jsem hluboce přesvědčena, že pan ministr Schwarzenberg je jako ministr i charismatická osobnost obrovskou devizou pro naši zahraniční politiku. Je člověkem, který nám otevírá dveře do celého světa, a to jak kulturní, tak i komerční. Těší se dobrému zdraví a já mu z celého srdce přeji, aby tomu tak bylo i nadále,“ reagovala poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková.

„Předseda Schwarzenberg si na rozdíl od pana Zahradila uvědomuje, že izolace ČR nikdy v dějinách nekončila dobře. Pan Zahradil je členem velmi euroskeptické frakce a chápu, že by již nejraději tančil na hrobě EU. Schwarzenberg i díky historické zkušenosti své rodiny si je vědom, že různé dějinné peripetie přejdou, dobré základy zůstávají. Současný ministr zahraničí je nejlepším reprezentantem těchto základů. Ve světě se ví, kdo je to Karel Schwarzenberg. Obávám se, že o panu Zahradilovi se toho moc neví,“ míní poslanec Starostů a nezávislých Stanislav Polčák.

Premiér ví lépe. Kníže je holt partner

Několik politiků ODS je ale k výroku Jana Zahradila opatrných. „V této věci spoléhám na správné vyhodnocení panem premiérem. Osobně preferuji hledání shody, a to na úrovni celé vlády,“ uvedl poslanec Jaroslav Martinů.

„Nechci takto ostře komentovat ministra zahraničí, přece jen reprezentuje celou ČR v zahraničí. K jeho postojům k evropské politice mám vážné výhrady, přesto respektuji, že kandidáta na ministra zahraničí nominoval koaliční partner,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda zahraničního výboru sněmovny David Šeich.

Poslanec Jan Florian uvedl, že mu nepřísluší hodnotit, jestli Schwarzenberg na svou práci stačí. „Určitě by měl přehodnotit některé své výroky na adresu premiéra Petra Nečase a zdržet se osobních vyjádření, která spíše prezentují stanoviska TOP 09,“ dodal poslanec.

„Nemám v úmyslu se nyní vyjadřovat kriticky k jakémukoli ministrovi koaliční vlády, nemám totiž tolik informací, abych tu závažnost nějakého pochybení mohl soudit,“ reagoval senátor Miroslav Škaloud.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…