ODS to nezvládla. Němcová na Hrad nechce, modré kandidáty poráží i "Bobo"

01.06.2012 9:16

Občanští demokraté cítí, že po Václavu Klausovi by se na Hrad nemusel dostat nikdo, kdo je s ideologií konzervativně – liberální strany spřízněn. Straničtí možní kandidáti, senátor Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský, totiž výrazně zaostávají v průzkumech veřejného mínění a to nejen za favority souboje. V tuto chvíli se zdá, že by se o prezidentský post mohli utkat Jan Fischer a Miloš Zeman.

ODS to nezvládla. Němcová na Hrad nechce, modré kandidáty poráží i "Bobo"
Foto: Martin Kovář
Popisek: Výkonná rada ODS

Každým dnem se blíží okamžik, kdy si občané republiky poprvé v historii vyberou svého prezidenta přímo. Je to znát i na rostoucí aktivitě jednotlivých kandidátů. Dávají o sobě vědět jak Miloš Zeman, tak Jan Fischer, a o své místo na slunci bojuje také prezidentský kandidát za ČSSD Jiří Dienstbier. Naproti tomu nejsilnější pravicová strana v Česku ODS zatím tápe. O kandidaturu mezi sebou bojují senátor Přemysl Sobotka a europoslanec Evžen Tošenovský, ale tento boj budí v ODS rozpaky. Straníci spíše uvažují, jak by si asi vedla předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Zprávu přináší dnešní MF Dnes.

Němcová odmítla. Straníci o ní přesto mluví jako o nejlepší možnosti

Přemysl Sobotka a Evžen Tošenovský objíždějí jednotlivé regiony a přesvědčují spolustraníky z ODS, aby dali hlas právě jednomu z nich. Vítěz tohoto vnitrostranického klání bude oficiálním kandidátem občanských demokratů na Hrad. Otázkou však je, zda bude mít kterýkoli z obou pánů skutečně šanci v následném souboji uspět. V průzkumech zatím zaostávají i za euroskeptičkou Janou Bobošíkovou.

Co by straně mohlo pomoci? Prý je to předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). „Kdyby se ODS před dvěma měsíci dohodla s paní Němcovou, pravděpodobně by se teď pohybovala kolem 10 procent, což je velmi slušná výchozí pozice,“ říká sociolog Jan Herzmann z Factum Invenio.

Jak se zdá, jsou si toho vědomi i sami členové ODS. Vnitrostranickým primárkám ani zdaleka nevěnují pozornost všichni občanští demokraté. Řada z nich dál vzpomíná na možnosti a odmítnutí Miroslavy Němcové, která dala jasně najevo, že kandidovat nebude, protože ve sněmovně se cítí platnější.

„Je mi líto, že do toho nešla, je to škoda, protože by měla šanci,“ říká například poslanec Marek Benda. „Náš kandidát, ať už to bude kdokoliv, musí přijít se silnou a nosnou myšlenkou, aby měl šanci,“ podotýká Benda. Otázkou je, zda to k úspěchu kandidáta bude stačit. Svou roli může hrát i ta okolnost, že část ODS stále vzhlíží k Václavu Klausovi. Ten ale před pár dny v kandidatuře jednoznačně podpořil Miloše Zemana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…