Občané jsou zamořeni korupcí, prohlásil v ČT odborník

21.03.2013 20:58

O boji s korupcí mluví všichni politici, bojuje se ale s korupcí v tomto státě? Protikorupční a mediální poradce Svatopluk Bartík se domnívá, že policie již v řadu věcí řeší, ale v tomto boji bude třeba udělat řadu dalších kroků - například "vysvléct politiky do naha". Za korupci však lze považovat již předání bonboniéry výměnou za nějakou výhodu. Tento krok přitom lidé často považují za přijatelný a to je problém. Ukazuje to, že jsou lidé zamořeni korupcí.

Občané jsou zamořeni korupcí, prohlásil v ČT odborník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Protikorupční a mediální poradce Svatopluk Bartík zasedl do křesla čtvrtečního pořadu Hyde Park České televize. Někdejší brněnský zastupitel a bývalý člen Strany zelených se také spolupodílí na projektu "Rekonstrukce státu", v němž je prosazována devítka důležitých protikorupčních opatření.

Korupce s bonboniérou

"Problém je v tom, že občané jsou latentní korupcí do jisté míry zamořeni. Možná je to důsledek praktik ještě z dob předchozího režimu. Dnes se sice snažíme vracet k normálu, ale zdá se, že to je proces na generace. Stav morálky v Česku ale považuji za velmi slušný," prohlásil hned v úvodu pořadu Bartík.

Co všechno považuje za korupci? Je podle jeho názoru problém, pokud jde člověk s bonboniérou k lékaři? "Pokud jdete k lékaři i s bonboniérou, což se často děje, tak už to bych považoval za korupci, protože za tuto bonboniéru požadujete nějakou výhodu jako třeba nástup do lázní, dřívější termín operace a podobně. Pokud se ale napřed provede operace, pacient se po ní cítí spokojen a přinese doktorovi bonboniéru jako poděkování, tak to za korupci nepovažuji," popsal své vidění problému korupce expert.

Ve vrcholné politice mohou podle jeho názoru zatočit např. voliči ve volbách, když lidem podezřelým z korupce vystaví stopku. Stejnou stopku mohou vystavit i jednotlivé politické strany při sestavování kandidátek. Dnes je třeba respektovat fakt, že ti a ti poslanci byli do Sněmovny legitimně zvoleni a mohou ve Sněmovně působit. To platí např. i v případě poslance Víta Bárty (VV), který tvůrcům projektu Rekonstrukce státu přislíbil,. že podpoří všech devět protikorupční zákonů. Bartík je spolu s kolegy připraven zkontrolovat, zda poslanec Bárta a nejen poslanec on svůj slib splnil.

Nejen politici "svlečení do naha"

Pokud politici schválí devět protikorupčních zákonů, dojde mimo jiné na to, že se občané budou moci dozvědět, kolik peněz si zákonodárci vydělali během svého působení ve vrcholné politice. Ukáže se tak, zda si nevydělali víc, by odpovídalo jejich platu.

Korupce však nemusí být problém jen na úrovni politiků. Do pořadu se dovolala divačka, která se zeptala na názor experta ve věci úplatků porodníkům v některých pražských porodnících, bez nichž se prý řada porodů dnes již neobejde. Jde přitom úplatky ve výši deset a více tisíc korun. Podle Bartíka je to společensky velmi nebezpečný jev, který by měla řešit protikorupční policie. Doporučil proto divačce, aby se na policii obrátila. Poukázal přitom na to, že pro jednotlivce není úplně snadné odhodlat se k oznámení korupce, ale policie již dnes má nástroje na boj s korupcí a používá jich. Může např. monitorovat převzetí úplatku porodníkem a následně ho zatknout.

K politikům však také poznamenal, že nelze všechny odsuzovat. Poukázal na působení ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), se kterým se střetával již v Brně a opakovaně ho označil za lháře. Z tohoto pohledu má k ministrovi spravedlnosti výhrady, ale zároveň připomněl, že ministr Blažek dnes podporuje zřízení speciálních útvarů na státních zastupitelstvích pro boj s korupcí, což lze považovat za pozitivní krok. Tento příklad ukazuje, že nic není černobílé.

O Klausovi a úplatcích pro exposlance ODS

V pořadu také přišla řeč na amnestii vyhlášenou Václavem Klausem. Odborník pro boj s korupcí má za to, že exprezident vyhlásil tak rozsáhlou amnestii proto, aby mohl skrýt apel na provedení abolice, tedy ukončení trestního stíhání v kauzách, které se táhnou příliš dlouhou dobu. Tuto dobu Klaus stanovil na osm a více let. "Nedovedu si představit realizaci tak rozsáhlé a skandální abolice, že by to provedl pouze na základě své dobré vůle, ale nemám žádný přímý důkaz, že byl Václav Klaus v této věci korumpován," prohlásil v pořadu Bartík.

Vyjádřil se také k umístění někdejších rebelů z řad ODS do státních podniků. Expert poznamenal, že to považuje za druh korupce, a protože se tím vyšetřovatelé dál zabývají, bude zajímavé sledovat, k čemu dospějí as především bude stát za pozornost případný verdikt soudu v této věci.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…