Oběšení, upálení a prasečí výkaly. Bém a Šťastný k nesnázi primátora Prahy

10.12.2012 18:00

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) má problém. Ve svém daňovém přiznání opomněl uvést třímilionový příjem. Nad formou jeho zisku visí otazníky.

Oběšení, upálení a prasečí výkaly. Bém a Šťastný k nesnázi primátora Prahy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda, primátor hlavního města Prahy

Po kauze šéfky LIDEM Karolíny Peake, která ve svém daňovém přiznání opomněla uvést 18milionový příjem, je na světě kauza další. Tentokrát se týká pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS).

Tomu hrozí pokuta až 50.000 korun za chybu v majetkovém přiznání . V něm totiž zapomněl uvést třímilionový příjem.

Svoboda splatil během roku 3,5milionovou hypotéku.  Původně tvrdil, že si na ni vydělal prodejem nemovitosti. Posléze ale přiznal, že mu na splátku půjčil peníze jeho přítel, Václav Hýča.

Svoboda půjde vysvětlovat

Kvůli nesrovnalostem v přiznání si primátora pozvala radnice Prahy 2 na 17. prosince k ústnímu projednání přestupku. "Oznámení nám přišlo od jedné soukromé osoby a od pražského magistrátu, který majetková přiznání evidoval," řekl serveru Týden.cz, který na aféru upozornil, šéf odboru správních agend Prahy 2 Ondřej Jícha.

Podle Svobodova předchůdce, exprimátora a poslance Pavla Béma, je v zámu celé pražské ODS, aby se primátorova kauza vyřešila co nejdříve.

Bém: Kdybych to udělal já...

"Pravda je, že kdybych takovou věc udělal já, tak mě média rozeberou na atomy. Či spíše netrony a neutrina," řekl ParlamentnímListům.cz Bém.

Šťastný by prý byl upálen

Poslanec Boris Šťastný je ještě tvrdší. "Stát se takové opomenutí Borisi Šťastnému, i u desetinásobně nižší sumy, byl by médii obrazně řečeno svlečen do naha a následně rozčtvrcen, upálen, oběšen, utopen, otráven, polit smůlou s prasečími výkaly a nakonec rituálně politicky popraven. A před domem člověka, který by mně ty peníze půjčil, by televizní zpravodajství rozbalila tábor a bivakovala tam až do jara," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šťastný, který patří do neprimátoského "tábora" ODS.

Primátor mlčí

Co se týče Svobody, jde podle Šťastného snad pouze o nedorozumění a výsledek pracovní vytíženosti.

Samotného primátora se redakci nepodařilo zastihnout. V pondělí odpoledne nebral telefon a nereagoval ani na sms. Není tak jasné, jakou formou od Hýči peníze obdržel. V hotovosti by takový obnos dle zákona dostat neměl. Pokud si jej oficiálně půjčil, musel by na něj mít smlouvu a případně platit i úroky. O formě půjčky se však Svoboda dosud nezmínil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…