Odborář podezřívá BIS ze sledování funkcionářů. A dodává závažná slova

08.11.2013 16:28

Zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2012 nenechala úplně klidným šéfa Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka. Tedy jak se dalo očekávat, především ta pasáž, která se věnuje levicovému extremismu. Šéf silných odborů svazu KOVO zase vznesl v této souvislosti několik poznámek.

Odborář podezřívá BIS ze sledování funkcionářů. A dodává závažná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ASO Bohumír Dufek

„Společným znakem marxisticko-leninského i anarchoauto­nomního spektra bylo reflektování pokračující ekonomické recese a úsporných opatření vlády. A tak se vedle obecných levicových témat jako je boj proti kapitalismu či útlaku a represi ze strany státu levicoví extremisté věnovali kritice stávající vlády a jejích reforem. Participovali na nejrůznějších protivládních demonstracích,“ uvádí se ve výroční zprávě BIS.

A pokračuje dále těmito slovy: „Podíleli se zejména na občanských protestech organizovaných platformou Stop vládě, která sdružuje odborové svazy, řadu nejrůznějších levicově orientovaných občanských iniciativ a sdružení. Podíleli se však i na řadě dalších protestních shromáždění organizovaných mimo uvedenou koalici. Podpořili i protesty proti reformě vysokého školství během tzv. Týdne neklidu, který na přelomu února a března v řadě měst ČR uspořádala Iniciativa za svobodné vysoké školy.“

A právě tyto věty příliš nepotěšily šéfa samostatných odborů Bohumíra Dufka.

Špatně vyhodnocená situace. Možná má zakrýt vážnější problémy, míní Dufek

„Bezpečnostní informační služba špatně vyhodnotila situaci – alespoň v tom ohledu s iniciativou STOP vládě, která byla pořádaná v demokratickém duchu s principy plně demokracii uznávající. Stejně tak i všechny další organizace, které se do iniciativy zapojily, jsou šéfům odborů známé svojí náplní i činností a nelze v nich vnímat riziko extremismu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bohumír Dufek.

Zavzpomínal na dobu, kdy se zmiňované protesty v loňském roce odehrávaly, a připomněl i to, že i policie, která u nich asistovala a dohlížela na jejich průběh, později hodnotila vše kladně. Například kvůli tomu, že během protestů nedošlo k ničemu, co by zásadně ohrožovalo bezpečnost lidí, ale též k ničemu, co by nectilo zákony této země.

„Podle mě BIS touto zprávou spíše zakrývá závažnější věci a problémy, které tuto zemi tíží. A ty vyplývají z práce politiků a z toho, na čem se oni podílejí. Daleko větší riziko totiž lze vnímat z pozice ekonomiky země a také v chování kmotrů, které zpráva ale příliš nerozebírá,“ domnívá se Dufek.

Monitorování odborářských funkcionářů?

Jak ale dodal, příliš ho takovýto výstup nepřekvapil, poněvadž není překvapením, že BIS považuje odbory za jisté riziko extremismu, i když mají své místo na celém světě, v řadě demokraticky smýšlejících zemí. Poukázal pak ještě na jednu věc, které musí v Česku odboráři, coby „extremisté“ prý čelit.

„Jsem přesvědčen, že nás – tedy odborářské funkcionáře – BIS monitoruje, stejně jako chování i těch lidí, kteří by se v budoucnu funkcionáři stát mohli. A to nepovažuji právě za šťastné,“ doplnil Dufek pro ParlamentníListy.cz.

Jak již ParlamentníListy.cz informovaly, zpráva BIS se věnuje však celé řadě sledovaných a hodnocených oblastí možných rizik. Situaci z roku 2012, o níž aktuálně informovala, nelze ale vnímat jako vysoce znepokojivou, byť ji ani nelze podceňovat.

„Levicově extremistická scéna v roce 2012 nadále stagnovala a nezaznamenala výraznější vývoj. Zůstala výrazně fragmentovaná, díky různým ideologickým odlišnostem a osobním sporům roztroušena do řady často až marginálních kolektivů, a ovlivněná řadou dlouhodobých problémů. Aktivity levicových extremistů nepředstavovaly reálnou hrozbu demokratickým principům, v podstatě za největší bezpečnostní riziko pramenící z jejich činnosti lze označit ohrožení veřejného pořádku, zejména v důsledku jejich střetů s pravicovými extremisty během veřejných demonstrací,“ uvádí se mimo jiné také ve zprávě. Důvody k velkým obavám tak tedy ze zprávy číst nelze.

Středula: Uvítali bychom, kdyby BIS blíže nebezpečné organizace specifikovala

Předseda odborového svazu KOVO Josef Středula po přečtení zprávy BIS rozladěný nebyl. Přesto několik připomínek uvedl.

"Při jakémkoli pořádání protestů či akcí odborů není cílem umožňovat veřejnou prezentaci a tím pádem třeba i medializaci nebezpečným organizacím, či skupinám jakkoli extrémisticky laděným. Jsem přesvědčený o tom, že pokud se někdo takový na našich demonstracích v minulosti objevil, šlo zřejmě jen o jednotlivce, kteří v tu danou chvíli na místě byli. I tak bychom určitě do budoucna uvítali to, kdyby nám jména organizací, u kterých nebezpečí extremismu BIS i ministerstvo vnitra předpokládá, byla upřesněna. Právě pro eliminaci toho, aby někdy nemohly být odbory spojené s jejich činností či aktivitami. Stojí proto za úvahu, že bychom při pořádání našich akcí o takovou spolupráci ministerstvo vnitra požádali. V každém případě já osobně velmi oceňuji to, jak Bezpečnostní informační služba zprávu formulovala i v tomto ohledu," uvedl Středula pro ParlamentníListy.cz.   

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…