Odborář strhal nápad podnikatelů: Pracující v rukou šéfa. Zastavte to

05.12.2012 6:08

Lidé chodící do práce nemusí „závidět“ elektronickou sKartu nezaměstnaným. Možná se v budoucnu dočkají i té své. Ale nebudou na ni dostávat z bankomatu peníze. Elektronická karta pracovníka by nebyla určena pro vyplácení mzdy jako sKarta pro vyplácení sociálních dávek, ale byl by na ní zaznamenán průběh zaměstnání a další údaje.

Odborář strhal nápad podnikatelů: Pracující v rukou šéfa. Zastavte to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Technickou podporu sKaret zajišťuje jako jediná Česká spořitelna

S nápadem na zavedení „elektronických karet pracovníka“ přišla Hospodářská komora České republiky. Vycházela prý ze stovky žádostí českých podnikatelů, kteří se dlouhodobě na komoru obraceli s prosbou o realizaci takového projektu, zásadně by jim prý pomohl snížit administrativní zátěž. Podnikatelé po podobném kroku volají už od roku 2000.

Podnikatelům by odpadlo papírování

V pracovní kartě by byl zaznamenán průběh zaměstnání, zda má daný pracovník v pořádku lékařské prohlídky, či zda je řádně proškolen například na bezpečnost práce. Elektronická karta by také evidovala, od kdy je pracovník zaměstnán. „V případě zavedení takové elektronické karty by mohl být pracovník zkontrolován velmi jednoduchým způsobem. Navíc by tak odpadla nutnost dokladů v papírové podobě. To je to, co podnikatelům nyní chybí. My musíme znát, odkud člověk přichází, co dříve dělal a jakou má kvalifikaci. Právě to jsou fakta, která pomohou zaměstnavatelům, zaměstnancům a v neposlední řadě i Ministerstvu práce a sociálních věcí, které do firem posílá jednu kontrolu za druhou,“ řekl pro ParlamentníListy.cz prezident Hospodářské komory Petr Kužel na mezinárodní konferenci, která se uskutečnila koncem listopadu v Praze.

Fůra dobrých nápadů skončila špatně

Politici jsou z nápadu poněkud rozpačití. „Pracovní knížky v minulosti fungovaly dobře, asi by to tak špatné nebylo, záleželo by na funkci takové elektronické pracovní karty,“ řekla ParlamentnímListům.cz předsedkyně sněmovního podvýboru pro pracovní právo a zaměstnanost Vladimíra Lesenská z ČSSD. Za minulého režimu měli podle ní lidé uvedena zaměstnání v občanském průkazu a každý tak měl hned po ruce doklad, že platil zdravotní a sociální pojištění. O nápadu na zavedení elektronických pracovních karet zatím prý jen slyšela, nic bližšího o něm však neví. Podle jejího osobního názoru by pracovní karta mohla pomoci i samotným zaměstnancům, když by potřebovali kvůli žádosti o důchod doložit třeba na České správě sociálního zabezpečení odpracovaná léta, protože s evidenčními listy bývá problém. „Ale záleželo by na konkrétní představě, kolik lidí by mělo k údajům na kartě přístup. Fůra dobrých nápadů skončila dost špatně,“ připomněla poslankyně ČSSD.

V návrhu Hospodářské komory nevidí prioritu

Komunistický expert na pracovní právo Stanislav Grospič si od elektronické pracovní knížky „příliš neslibuje“. „Nemyslím, že by to vedlo k výraznému snížení administrativní zátěže, jak věří Hospodářská komora. Myslím, že spíš by se to mohlo minout účinkem. Osobně se k tomu nepřikláním,“ sdělil ParlamentnímListům.cz komunistický poslanec. Má obavy, že by mohla být ohrožena ochrana osobních dat a že by se pracovní knížky mohly stát formou tlaku na zaměstnance. „Samozřejmě bych se definitivně rozhodl, až by byl návrh předložen. Ale nevidím v tom prioritu,“ dodal Stanislav Grospič.

I zaměstnanec má mít šanci na nový restart

Nejrazantněji se stavějí proti elektronickým pracovním knížkám odboráři. „Nepovažuji to za dobrý nápad,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula. Obává se jednak, že jako při zřizování jiných karet – sKarty či Opencard – by stát přišel zbytečně o peníze, ale hlavně si neumí představit, jak by pracovní knížky fungovaly, kdo by do nich ukládal údaje, kdo by kontroloval, zda jsou údaje pravdivé. „Proč by ale knížky měly být jen pro zaměstnance, proč ne pro podnikatele, poslance zvolené do veřejných funkcí, mohli by tam mít zapsáno, jestli neprovedli nějakou levárnu, která se příčí dobrým mravům,“ navrhuje šéf odborového svazu.

A již vážně dodává, že zaměstnanec, když odejde z jedné firmy, má mít šanci na nový restart. „Jako mají podnikatelé, kteří přivedou firmu do konkursu, také mají šanci začít znovu. Nebylo by fér, kdyby stejnou šanci neměli mít kvůli nějakým údajům zapsaným v elektronické pracovní knížce i zaměstnanci,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč má k nápadu Hospodářské komory výhrady. Podle Středuly není také jasné, kdo by s údaji mohl pracovat, kdo by měl oprávnění údaje mazat a co by z uvedených informací na kartě věděl sám zaměstnanec. A uvádí další příklad, jak by karta mohla zaměstnance poškodit. „Může se stát, že firma, z níž zaměstnanec odchází, zapíše nějaké údaje na kartu, on si mezitím soukromě zvýší kvalifikaci, získá nové dovednosti, ale v kartě bude starý záznam. Co mu nový zaměstnavatel uzná?“ ptá se Středula. Podle něj se objevují i další otázky, například kdo bude platit náklady karty.

Není vhodná půda pro podobné projekty

Hospodářská komora po nepříliš pozitivních ohlasech sama uznala, že na realizaci jejího nápadu není úplně nejvhodnější chvíle, i když je přesvědčena, že by podnikatelům zjednodušila práci. „I přes tuto skutečnost se však Hospodářská komora České republiky domnívá, že v současné době není připravena půda pro podobné projekty, jako je tento. Nápad zavést elektronickou kartu pracovníka tak bude muset být pravděpodobně pozastaven, státní správa si nejdřív musí vyřídit své problémy s sKartou či Opencard,“ přiznal prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Odbory si oddechly. „Vítám, že od tohoto záměru Hospodářská komora pro tuto dobu ustoupila,“ prohlásil šéf Odborového svazu Kovo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…