Odborník: Ministra Drábka nesnášíte. Ale víte, že dělá správné věci

31.01.2012 7:13

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek se nikdy netěšil výrazné popularitě. Dlouhodobě má v průzkumech veřejného mínění zhruba dvacet procent podporu, což ho řadí do spodních vrstev v oblíbenosti politiků. Posledních asi deset dní ale dostává mediální kapky v podobě informací o kolabujících úřednících, ba dokonce celých úřadech. Podle politologa Ladislava Mrklase nicméně nejsou úředníci nikterak oblíbení u veřejnosti, a to ministrovi dává jistou šanci.

Odborník: Ministra Drábka nesnášíte. Ale víte, že dělá správné věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Úřad práce kolabuje. Úředníci kolabují. Dokonce dva měli podle některých zpráv zemřít pod tíhou návalu práce, který přinesl leden změnou systému výplaty sociálních dávek. To Drábek rezolutně pro ParlamentníListy.cz odmítl. „K tomu se jasně vyjádřilo vedení úřadu práce, že žádné takové údajné případy nenastaly,“ prohlásil.

Nic nekolabuje, tvrdí ministr

Odmítl i informace o kolapsech poboček Úřadu práce s tvrzením, že bylo za leden vyplaceno už 98 procent dávek. Odbory působící na Úřadu práce nicméně požadují jeho odstoupení nebo odvolání.

Ministr Drábek dlouhodobě v průzkumech popularity politiků prováděných agenturou STEM obsazuje dolní příčky se stabilní podporou asi dvaceti procent respondentů.


 

Jsme vyjímeční, tvrdí politolog

Jak tomu ale bude po mediální masáži a atacích odborů na jeho osobu, to se teprve dozvíme. Podle politologa Ladislava Mrklase z CEVRO institutu by se ale postavení ministra Drábka nemuselo nijak výrazně zhoršit. „Podle mého názoru společnost v podstatě přijímá fakt, že se musí něco změnit, aby Česká republika nenásledovala řadu evropských zemí v prohlubování dluhu, a aby nepokračovala ve směru k bankrotu,“ míní Mrklas.

To považuji ze velmi podstatnou věc, protože v evropském měřítku to není nic samozřejmého. Řekl bych, že naše vnímání zásadních problémů, nad kterými nelze zavírat oči, je v Evropě docela unikátní, ale na druhou stranu jistě není ani trvalé. Proto právě teď jde o jedinečnou příležitost udělat některé věci, které zadlužování ČR zastaví,“ dokreslil politolog, v jakém ovzduší jsou přijímány různé, tedy i Drábkovy reformy.

Úředníci nejsou v oblibě, ale umí zatlačit

Navíc úředníci jakéhokoliv typu, jakéhokoliv stupně, nejsou ve společnosti příliš populární,“ míní Mrklas, což dává Drábkovi podle něj jistou šanci, aby si nepohoršil v ukazatelích popularity. „Stejně tak je ale jasným faktem, že je to velmi dobře organizovaná skupina, která má v rukou spoustu nástrojů, jak věci medializovat a jak ztrpčovat život tomu, kdo se pokusí nějak proti nim zasáhnout,“ popsal Mrklas neoddiskutovatelnou sílu odborů.

Proto si myslím, že ministr, který je v nelibosti úředníků, nutně nemusí být nepopulární. Ale přesto ho to může do značné míry semlít, a to i proto, že lidé z velké části jsou sice nakloněni určitým reformám, ale přesto jejich názor velmi výrazně ovlivňují média,“ shrnul politologa a dodal: „Vzhledem k tomu, že odbory a odbory ve státní sféře zejména, zde to platí dvojnásob, mají jakýsi privilegovaný přístup do médií, tak samozřejmě jsou to ony, kdo z velké části ovlivňují veřejnou diskuzi.“

Chtělo by to podporu premiéra

V takovou chvíli pak je podle politologa velmi důležitá soudržnost vlády, kdy velký díl zodpovědnosti nese premiér vlády, jestli se v takovou chvíli dokáže postavit za člena své vlády, který dělá nějaký ráznější krok, který může společnost bolet. „V koaliční vládě pak samozřejmě záleží i na postoji koaličních partnerů,“ dodal politolog.

Mrklas tak patrně naznačoval přesně to, co Drábkovi chybí. Jasná podpora premiéra a koaličních partnerů. Premiér Petr Nečas zatím nedal najevo žádný razantní názor, že by stál za ministrem práce a sociálních věcí, zatím co někteří koaliční poslanci už se nechali slyšet s kritikou Drábkových kroků stran reformy výplaty sociálních dávek.

Jenže kritizuje i koalice

Problémy na úřadech práce byly, ty stovky postižených klientů a úředníků si to nevymyslely,“ nechal se slyšet poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio i přes to, že Drábek vyvracel na číslech mediální výstupy o kolabujícím Úřadu práce. Poslankyně Zdeňka Horníková dala svůj názor najevo ještě stručněji, zato velmi ostře: „Úředníci nebonzovali, chyboval ministr!“ odmítla možnou kritiku postupu úředníků.

Na pomoc tak ministrovi přišel výrazně jen předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Ministr Drábek ten rok a půl zvládal ve funkci velice dobře. Teď v lednu jsme byli v nejkritičtějším bodu, tzn. přechodu z jednoho úřadu a jednoho systému na druhý, takže v takových okamžicích se stává, že se problémy objevují. Přirovnal bych takovou situaci ke stěhování včetně všeho, s čím se při tom musí člověk potýkat.“

"Volání po jeho rezignaci v průběhu ledna jsem vnímal jen jako jakési výkřiky do tmy, ale žádný relevantní důvod jsem nezaregistroval,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Gazdík.

Pořád na chvostu

Připomeňme, že v lednových výsledcích Jaromír Drábek obsadil za politiky TOP 09 poslední příčku , když těsně nad ním skončil ministr financí Miroslav Kalousek. Ten měl podporu 24 procent respondentů, zatím co Drábek jen 21 procent. Tedy o procento hůře skončila ještě Alena Hanáková, ministryně kultury nominovaná za TOP 09 a STAN, ovšem ta ještě neměla kdy veřejnost oslnit, vzhledem ke krátkému působení na ministerském postu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…