Odhady: Tito lidé nastoupí do "Zemanovy" vlády

26.06.2013 9:56

Jiří Rusnok byl zvolen premiérem teprve včera odpoledne, spekulacemi o personálním obsazení nové vlády se to ale už jen hemží. Zatím nabídku stát se ministrem úřednické vlády přijal jen Martin Pecina, který se tak postaví do čela rezortu vnitra. Ozývají se však hlasy, že v nové vládě možná stane i Marie Benešová jako ministryně spravedlnosti, Jan Kohout v čele diplomacie a v resortu zdravotnictví Vladimír Dryml nebo Milan Kubek.

Odhady: Tito lidé nastoupí do "Zemanovy" vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Rusnok představí složení své vlády až za dva týdny, podle deníku Mladá fronta Dnes je však už nyní jasné, že bude obsazena z mnoha známých tváří. „Byly dost vidět počátkem roku v prezidentské kampani, kdy aktivně podporovaly Miloše Zemana. Ať už v televizních debatách nebo na mítincích,“ podotýká list.

Do této skupiny lidí patří i sám premiér Rusnok či Martin Pecina, šéf firmy Vítkovice Power Engineering, který již potvrdil, že převezme vedení ministerstva vnitra. Rusnok také uvedl, že v současnosti jedná s Janem Kohoutem, exministrem zahraničí vlády Jana Fischera, aby se na ministerstvo navrátil.

Někteří ministři Nečasova kabinetu by mohli zůstat

Nejasno prozatím panuje ohledně ministerského křesla v rezortu zdravotnictví. To by podle Mladé fronty Dnes mohl obsadit senátor Vladimír Dryml, který z ČSSD přešel do SPOZ, nebo šéf Lékařské komory Milan Kubek. „Mohu jen říct, že je v zájmu celého českého zdravotnictví, aby skončil ministr Leoš Heger a rychle se změnilo financování,“ nechal se slyšet Dryml.

Případnou nabídku stát se ministryní spravedlnosti by dle svých slov zvažovala i Marie Benešová z ČSSD. „Pokud ji dostanu, považuji za slušnost ohlásit se panu předsedovi Sobotkovi a věc s ním probrat,“ podotkla.

V novém kabinetu by však mohli zůstat i někteří dosavadní ministři vlády Petra Nečase, kteří jsou nestraníci. Konkrétně se jedná o ministra obrany Vlastimila Picka, či ministra školství Petra Fialu, který si již od prezidenta vysloužil za vedení resortu nejednu pochvalu. Tuto možnost zachování některých ministrů už potvrdil i sám premiér Rusnok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…