Odpadlý poslanec ODS o budoucnosti Peake a pozadí velkého plánu

11.12.2012 14:12

Pokud by vláda myslela spojení resortů průmyslu a obchodu s dopravou vážně, muselo se objevit už v jejím programovém prohlášení. Takto je to podle poslance Michala Doktora jen krok natruc tomu, kdo nynější koalici v dalším volebním období vystřídá. Nynější rošáda míst ve vládě se může zdát výhodná pro ODS, s ohledem na vlivy, kterým podléhá, je to pro ni ale smrt.

Odpadlý poslanec ODS o budoucnosti Peake a pozadí velkého plánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Doktor

Z chystaných změn ve vládě Petra Nečase se nejvíce diskutuje o handlu mezi ODS a LIDEM, jímž si koaliční partneři vymění Ministerstvo dopravy a obrany. První uvedený resort se má v horizontu 12 až 18 měsíců sloučit s Ministerstvem průmyslu a obchodu v resort hospodářství, jemuž by měl šéfovat superministr Martin Kuba. Právě jeho nástup do čela Ministerstva průmyslu přiměl poslance Michala Doktora po dvaceti letech členství k odchodu z ODS.

„Mám pocit, že tak, jak je sloučení ministerstev průmyslu a obchodu s dopravou navrženo, tedy časový horizont plnění, je spíše schválnost než cokoli vážně míněného,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor, jenž je od ledna letošního roku členem politického hnutí Jihočeši 2012.

Zásadní změny má vláda uskutečňovat v prvních dvou letech

„Vláda, pakliže chce činit nějaké zásadní organizační změny, zásadní úspory, v tom, co konzumuje stát a čím zatěžuje naši ekonomiku, respektive kapsy daňových poplatníků, tak má tak činit v první polovině volebního období. To proto, aby nesla veškerou odpovědnost za přípravu změn, jejich provedení a také uvedení v život. Takkhle to vyznívá, že koncept bude sice sepsán, ale bude dán jakoby za trest či natruc tomu, kdo má přijít v dalším řádném volebním období, počínaje červnem 2014,“ vysvětluje Michal Doktor, co se mu na chystaných krocích vlády nelíbí.

Přitom on stál do roku 2009 v čele pracovní skupiny, která navrhla sloučit Ministerstvo průmyslu a obchodu s dopravou, Ministerstvo zemědělství se životním prostředím, Ministerstvo kultury se školstvím, zdravotnictví s resortem práce a sociálních věcí a bez náhrady a okamžitě zrušit Ministerstvo pro místní rozvoj jako ministerstvo dávno zbytečné, jehož zbytkové agendy by se převedly na kraje.

Prázdný reklamní štít, který nebude nikdy naplněn

„To je dokument, který jsme předali vládě Mirka Topolánka jako návrh pracovní skupiny Občanské demokratické strany. Měla to být jedna z věcí, jak bojovat s krizí, jak snížit apetit vlády a snížit to, jakou měrou zatěžuje kapsy daňových poplatníků. V tomto ohledu považuji ty aktuální návrhy za nedokončené a neúplné, jen autoři se neodvolávají na autorská práva těch, kteří je původně navrhovali,“ podotýká Michal Doktor, že si nynější vládní garnitura vybrala z návrhů jím vedené pracovní skupiny jen to, co se jí momentálně hodí.

„Tvrdím, že pokud to mělo být míněno vážně, tak něco takového mělo a muselo stát v programovém prohlášení. Takto je to prázdná floskule, prázdný reklamní štít, který nikdy nebude naplněn,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Michal Doktor.

Směna obrany za dopravu je pro ODS smrt

Vedle sloučení dvou zmíněných ministerstev je předmětem časté kritiky i směna resortů obrany s dopravou, kterou spolu provedli největší a nejmenší koaliční partner, díky níž ODS získá znovu dopravu a uskupení LIDEM křeslo v čele obrany pro Karolínu Peake. „Ta výměna se může zdát výhodná pro ODS. S ohledem na vlivy, kterým podléhá, je to pro ni smrt,“ tuší poslanec, že i tohle přičtou voliči jeho bývalé straně k tíži.

Zároveň odmítá představu, že Alexandr Vondra učinil v čele resortu obrany v posledních měsících několik rozhodnutí, pomocí nichž to jeho nástupce rok a půl do voleb udržováním zvládne. „Žádné ministerstvo se nemá řítit samospádem, tím spíše ne Ministerstvo obrany, a to přesto, že žijeme v době míru,“ myslí si Michal Doktor.

Peake by měla myslet na dávnou moudrost o rychlém vzestupu

O posledním ministru obrany Alexandru Vondrovi se už několikrát v médiích vyjádřil a jeho účinkování v čele resortu hodnotí v zásadě kladně. Jak se povede jeho nástupkyni Karolíně Peake, však předjímat nechce. „Vzhledem k tomu, že mluvíme o dámě, chci přát paní ministryni úspěch. Jen si myslím, že dávná lidská moudrost říká, že příliš rychlý vzestup většinou následují skutky přesně obrácené, o to však rychlejší,“ upozorňuje Michal Doktor.

Zatímco Karolína Peake si jako předsedkyně LIDEM už zajistila nominaci své strany do čela resortu obrany, o jménu z ODS pro šéfování Ministerstvu dopravy se zatím jen spekulovalo. Aktuální informaci deníku Právo, že se grémium ODS shodlo na předsedovi poslaneckého klubu Zbyňku Stanjurovi, potvrdil pro ParlamentníListy.cz zdroj z vedení ODS. Ministrem bez portfeje a předsedou Legislativní rady vlády se má stát Petr Mlsna.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…