Odpověď na Haškovy výroky o KSČM: Jak to vlastně v té "socdem" je

10.12.2012 12:22 | Zprávy

Místopředseda ČSSD Michal Hašek zaútočil na KSČM a snahy o sbližování jeho strany se stoupenci rudých třešniček tím shodil ze stolu. „Jsem přesvědčen, že komunisté se nezreformovali,“ řekl pro časopis Týden s tím, že spolupráce obou stran tak možná není. Politolog Lukáš Jelínek ale tvrdí, že jde o možnou snahu ČSSD získat co nejvíce voličů. „Zřejmě to je politická taktika,“ sdělil pak i místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexandr Černý.

Odpověď na Haškovy výroky o KSČM: Jak to vlastně v té "socdem" je
Foto: Michal Hašek
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

Komunisté to nemají nijak lehké. Zatímco společnost je svědkem jakéhosi pomalého sbližování ČSSD a KSČM a dokonce stále více na levici zaznívají hlasy o možnosti zrušení tzv. bohumínského usnesení zakazující oranžovým přímou spolupráci s KSČM, tak první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek to vidí jinak.

„Nedovedu si představit spolupráci své strany s KSČM,“ řekl v rozhovoru pro časopis Týden s tím, že se podle něj komunisté nezreformovali. Přesto však nehodlá vyzývat předsedu Bohuslava Sobotku, který se naopak na levicovou koalici tváří vcelku vstřícně.

„Jde mně mráz po zádech, když poslouchám projevy poslankyně Semelové, když slyším adorovat pohraniční stráž, když vidím záběry z pokládání věnců na hrob Klementa Gottwalda," vyjmenovává Hašek výjevy ze stranického života KSČM, které jej u levicového spojence ČSSD děsí. Hašek také pro Týden zmínil, že jako jediný z krajských lídrů ČSSD sestavil koalici bez jakékoliv účasti KSČM. „V Jihomoravském kraji jsme uzavřeli koalici s KDU-ČSL a jsem přesvědčen, že je to velmi dobré řešení,“ uvedl.

Černý: V každé straně si někdo hraje na hodného a zlého

Politologa Lukáše Jelínka ale názor Haška, který je zcela odlišný od předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky, nijak nepřekvapuje. Podle jeho soudu do jisté míry může jít o politickou taktiku: jde prý o snahu ČSSD získat co nejvíce voličů. A není sám, kdo něco takového tvrdí.

„Já si nemyslím, že Michal Hašek patří k nějakým komunistobijcům. Je to velmi zkušený politik a politický realista. V každé straně si někdo hraje na toho hodného a toho zlého, proto je docela dobře možné, že slova Michala Haška patří k jakési politické taktice,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda poslaneckého klubu KSČM Alexandr Černý. Haškova slova ho tak nijak nepřekvapila, ba ani nepohoršila.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…