Odvolaný Svoboda vypráví, co chystal na kolegu z ODS. A povedlo se mu to

30.05.2013 10:13

Odvolaný pražský primátor Bohuslav Svoboda se pro magazín Reflex rozpovídal o poměrech v radniční koalici, která se v minulém týdnu rozpadla. Hlavní hybnou silou podle něj byla koaliční TOP 09, ke které se rádi přidali jeho oponenti v ODS, kteří doufali, že uznávaný lékař bude hrát roli „starého pána“, blahosklonně přihlížejícího jejich kšeftům.

Odvolaný Svoboda vypráví, co chystal na kolegu z ODS. A povedlo se mu to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

„Očekávali, že budu hrát roli hodného staršího pána, jenž si nasadí na krk primátorský řetěz a bude pouhým statickým pozorovatelem při jejich finančních a politických hrátkách,“ vysvětluje primátor. On však prý hned od svého vstupu věděl, že takovou loutkou být nechce a pokusí se něco změnit. „Je mi takřka sedmdesát a opravdu nemám zapotřebí, aby se o mně říkalo, že jsem ve vleku zákulisních hráčů,“ vysvětluje.

Pak popsal, jak sám s těmito lidmi dokázal bojovat. Velmi brzo prý zjistil, že tato „chapadla“ ODS se mu vrací přes koaliční ČSSD. „Pracovali jsme na tom, abychom šéfa pražské ODS Borise Šťastného vmanévrovali do situace, kdy se bude domnívat, že vypovězením koaliční spolupráce s ČSSD se mě zbaví a najde si někoho, kdo bude poslušný k lidem, kteří ovládali Prahu do roku 2010,“ odhaluje svou strategii. Jenže Šťastný podle něj vůbec nepochopil, že vypovězení koalice ČSSD přijde mnohem více vhod lidem, kteří chtěli pražskou radnici změnit.

Bezprostřední důvody svého odvolání visí ve snaze TOP 09 získat primátorský řetěz a rozvrátit pražskou ODS coby svého konkurenta na pravici. „Vždyť ten krok byl projednáván na grémiu celostátní TOP 09 a byl posvěcen jejím faktickým vládcem - Miroslavem Kalouskem,“ připomíná.

Pokud jde o předsedu strany Karla Schwarzenberga, není si jist, zda mu Kalousek říkal vše. Přiznává, že se Schwarzenbergem se přátelí, kníže byl de facto „garantem“ radniční koalice ODS a TOP 09 a Svoboda jej na oplátku podpořil v prezidentské volbě. „Nedávno jsem byl ale nemile překvapen jeho postojem v kauze odvolání ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů,“ říká. Za těchto okolností jej prý ani nepřekvapilo, když předseda TOP 09 k rozbití koalice svými spolustraníky mlčel.

Nepochybně prý z jeho pádu měla radost i řada lidí v ODS. Zejména se prý jedná o lidi spojené s bývalým vedením města. „Nebyl jsem ochoten přivírat oči a dělat, že nevidím některé věci, jež byly na pražském magistrátu již skoro zautomatizované,“ hledá důvody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…