Okamura: Budu se domáhat svých práv. Zloději se nám smějí do ksichtu, zvyšují daně...

26.11.2012 15:12

Proti rozhodnutí Ministerstva vnitra ohledně vyloučení některých prezidentských kandidátů vyslovil odpor také senátor a podnikatel Tomio Okamura. Podle něj ministerstvo lže a výklad zákona je pouze jeden. Chce se domoci svých práv i práv voličů u Nejvyššího správního soudu a případně i u Ústavního soudu.

Okamura: Budu se domáhat svých práv. Zloději se nám smějí do ksichtu, zvyšují daně...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Podle Okamury má většina podpisů údajnou chybu v adrese. Jedná se tedy o lidi z masa a kostí, kteří pouze špatně uvedli místo reálného bydliště. „Zákon požaduje údaj, který identifikuje občana. To je jméno, příjmení a rodné číslo. Proto považuji vyškrtnutí občanů, kteří špatně uvedli pouze adresu, za omezení jejich ústavních práv,“ četl Okamura.

Výklad zákona je jen jediný. Jednoduchá matematická úloha

Senátor tvrdí, že Ministerstvo vnitra lže o možnostech, jak vyložit zákon o přímé volbě. „Výklad zákona je jen jediný. Jednoduchá matematická úloha. Správně se mají sečíst oba vzorky 8,5 a 8,5 tisíce a udělat z nich průměr,“ vysvětlil Okamura.

Zároveň si rýpl, že ministerstvo nebylo schopné dohledat ani expremiéra a kandidáta Miloše Zemana.

„Vzhledem k tomu, že ministerstvo nebylo schopno najít ani prezidentského kandidáta Miloše Zemana, vyjadřuji pochybnosti, jak mohlo ministerstvo, či jeho najatí brigádníci zjištovat tisíce občanů,“ uvedl Okamura. „Dávám k úvaze, kolik chyb se stává v registru obyvatel a v registru vozidel,“ dodal senátor.

Ministerstvo fatálně selhalo. Budu se domáhat svých práv

Ministerstvo tedy při kontrole podpisů fatálně selhalo. Okamura se proto bude domáhat svých práv u Nejvyššího správního soudu a Ústavního soudu. Senátor také hodlá podat návrh na změnu ústavního zákona o přímé volbě prezidenta.

Ná následující dotaz, zda bude v případě neúspěchu kandidovat v příští volbě za pět let, odpověděl: „Mým cílem není získání nějaké funkce, ale zastavení rozkrádání této země,“ zahřměl.

„Tady se nám dvacet let zloději smějí do ksichtu a nám se pořád jen zvyšují daně. Chci zvýšit přímou demokracii, přímou volbu starostů, odvolatelnost politiků,“ pustil se Okamura na závěr brífinku do prezentace svých programových priorit.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…