Okamura udeřil: Bulvární ČT bezostyšně špiní lidi a manipuluje

07.05.2013 7:36

Česká televize v těchto dnech slaví 60 let své existence (dříve jako Československá televize). Senátor a zakladatel hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil k tomu, zda ČT za sedm miliard korun ročně, což je její rozpočet, odvádí dobrou práci a vysílá nezávislé, objektivní zpravodajství a publicistické pořady. ČT si to, co o ní Okamura napsal, do rámečku rozhodně nedá.

Okamura udeřil: Bulvární ČT bezostyšně špiní lidi a manipuluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spoluautorkou mu byla jeho bývalá žena Mie Krejčíková-Okamura

Česká televize podle Okamury dlouhodobě neplní to, co by plnit měla - tedy být médiem, které je protiváhou komerčním médiím.

Bulvární, povrchní, manipulující a štvavé zpravodajství

„Její zpravodajství a publicistika je často ještě bulvárnější, povrchnější a zavádějící než zpravodajství komerčních a bulvárních médií. Reportéři ČT bezostyšně dehonestují vybrané oběti štvavých kampaní, manipulují informacemi, vytrhávají citáty z kontextu a převracejí jejich skutečný význam,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Okamura připomíná, že ČT ročně investuje stamiliony do tzv. vlastní tvorby a filmů, ale výsledná produkce je žalostná a v důsledku ztrátová: „Talentovaní autoři, noví ani staří, nemají šanci v ČT prorazit - jejich náměty a nápady lidé v ČT buď zahazují nebo někdy i sprostě ukradnou.“

Filmy točí kamarádi kamarádů. Výsledná produkce je žalostná

Česká televize investuje do českých filmů, ale opět to jsou podle Okamury projekty, které dělají kamarádi kamarádů a kvalita této tvorby je z většiny hluboce podprůměrná.

„V důsledku toho je ostatně podprůměrná kvalita celé české filmové produkce a co je nejhorší, klesá i divácká náročnost. To, co by neprošlo před rokem 1989 ani jako amatérský snímek, dnes soutěží o České lvy. A s diváckou náročností klesá také úroveň herců, režisérů i tvůrců. Pokud někdo chce byť jen na vteřinu oponovat těmto názorům, ať porovná tvorbu první republiky, let šedesátých, ale dokonce i osmdesátých - filmy, seriály, herce, scénáristy, režiséry a podívá se na dnešek. Troufne si někdo srovnat současné tvůrce s Dietlem? Macourkem? Nebo s Burianem, Marvanem, Janžurovou, Mandlovou, Kopeckým, Sovákem, Růžičkovou?“ nastavuje Okamura nemilosrdně zrcadlo České televizi.

Česká televize by měla podporovat vlastenectví a pozitivní hodnoty

Ale hlavním úkolem ČT podle Okamury není vyrábět zábavu a pokud ano, tak skutečně na nějaké kvalitativní úrovni. Česká televize a rozhlas by podle vlasteneckého senátora měly být nosičem veřejnoprávních zájmů. Měly by a musí propagovat společenské hodnoty, měly by být skutečně prostředkem, kterým stát své občany v dobrém slova smyslu vychovává k tomu nejlepšímu, co společnost potřebuje: od zdravého životního stylu až po pracovitost, čestnost nebo aktivní solidaritu se slabými.

„Státní média musí být také nositeli a šiřiteli vlastenectví, naší sounáležitosti. Musí už dětem i dospělým ukazovat, proč je správné a nutné starat se o svou zemi. Proč je důležité nekrást, neničit, ale budovat. Proč si musíme vzájemně pomáhat. Česká televize tu není od toho, aby předváděla rychlokvašené celebrity, zábavné soutěže nebo propagovala počítačové hry nebo nové modely aut. Co se týče sportu, měla by primárně propagovat sportování v tom nejširším slova smyslu, protože jak víme, ve zdravém těle je zdravý a spokojený duch, nikoliv aby propagovala primárně komerční vrcholové sporty jako je tomu nyní. ČT tu prostě není od toho, aby byla další komerční televizí,“ uzavřel své zamyšlení pro ParlamentníListy.cz Okamura.

Sedm miliard za rok

Rada České televize schválila v lednu na svém pravidelném zasedání rozpočet České televize na rok 2013. Veřejnoprávní televize bude v letošním roce hospodařit se 7,06 miliardami korun. V roce 2012 měla schválený rozpočet 6,97 miliardy.

Dne 1. května 1953 odstartovalo z pražského studia v Měšťanské besedě zkušební vysílání televize. Oslavy této historické události si ČT připomíná na obrazovce i mimo ni po celý rok 2013.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…