Otřesné svědectví o věznění Jany Nagyové. Jen pro otrlé

17.07.2013 16:25

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz získaly dopis dcery obviněné Jany Nagyové, Nikoly Nagyové, který napsala předsedovi senátního podvýboru pro lidská práva Jiřímu Čunkovi. V dopise dcera Nikola upozorňuje na otřesné chování policie při zadržení její matky, porušování jejích lidských práv a lidsky nedůstojné podmínky, které má ve vazbě.

Otřesné svědectví o věznění Jany Nagyové. Jen pro otrlé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Předseda podvýboru, senátor Jiří Čunek, potvrdil ParlamentnímListům.cz, že dopis opravdu obdržel. Výbor se bude stížností zabývat a podnikne všechny možné kroky, aby záležitost prošetřil.

„Výbor se rozhodl, že se tímto podnětem bude zabývat. Má to ale háček v tom, že osoba zadržovaná ve vězení ve výkonu trestu může být navštívena členem Parlamentu se souhlasem ředitele věznice kdykoli, ale pokud jde o vazbu s koluzními důvody, tedy při možnosti ovlivňování svědků, musí návštěvu povolit státní zástupce. Výbor mě pověřil, abych napsal olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ištvanovi žádost o to, abychom tuto stížnost mohli projednat s paní Nagyovou. Posléze ji budeme projednávat s policejním prezidentem a poté zvolíme další postup,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

Tehdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase Jana Nagyová byla zadržena Policií ČR 12. června 2013 v nočních hodinách a dne 15. června 2013 na ni byla rozhodnutím Okresního soudu v Ostravě uvalena vazba. 

Policisté jsou povinni dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob

Nikola Nagyová v dopise Čunkovi píše, že si je vědoma toho, že orgány činné v trestním řízení jsou plně nezávislé a nejedná se jí o trestně právní rovinu věci, byť je přesvědčena, že je její matka nevinná. Upozorňuje ale, že příslušné orgány musí respektovat presumpci neviny a všechny jejich úkony musí být prováděny podle zákona a v mezích zákona, jak uvádí § 2 odst. 1 trestního řádu.

Kompletní znění dopisu čtěte ZDE

„Podle § 52 trestního řádu při provádění úkonů trestního řízení se musí jednat s osobami na úkonu zúčastněnými tak, jak to vyžaduje význam a výchovný účel trestního řízení, vždy je nutno šetřit jejich osobnosti a jejich Ústavou ČR zaručených práv. Jsem přesvědčena, že v případě mé matky byly tyto paragrafy porušeny, stejně jako čl. 2 odst. 3 Ústavy ČR a čl. 2 odst. 2 Listiny základních práv a svobod. Celé zacházení s mojí matkou bylo neadekvátní, arogantní uplatnění moci s cílem ji ponížit, zlomit a připravit o lidskou důstojnost. Policisté jsou povinni dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob a nepřipustit, aby osobám vznikla bezdůvodná újma, případný zásah do jejich práv a svobod překročil nezbytnou míru, uvádí se v § 6 odst. 1 zákona o Policii ČR,“ upozorňuje Nikola Nagyová.

Zásah 12 policistů proti jedné neozbrojené ženě

Popisuje pak okolnosti zásahu. Uvádí, že její matku zadrželo ve středu 12. června 2013 ve 22:30 hodin komando složené z 12 policistů v kuklách s automatickými pistolemi a heverem k násilnému otevření dveří.

„Moje matka byla doma sama, nikdy nevlastnila žádnou střelnou zbraň, je netrestaná a bezúhonná. Přesto toto mocenské a zastrašující chování, jako by se jednalo o ozbrojeného vraha nebo dealera narkotik. Matka byla v noční košili, byla připravena řvoucím policistům odemknout, ti však okamžitě začali nasazovat hever k násilnému otevření dveří. Naštěstí moje matka stihla včas odemknout. Mé mladší sestře nebyl umožněn vstup do bytu, přestože tam bydlí a byla policisty před půlnocí vykázána na ulici,“ uvádí dcera Nikola.

  • O kauze Jany Nagyové ZDE

Ta dále upozorňuje, že domovní prohlídku v bytě její matky, který má rozlohu 70 metrů čtverečních, provádělo 15 policistů, tedy s hustotou 1 policista na zhruba 4,5 metrů čtverečních podlahové plochy. „Během prohlídky policisté běžně šlapali v botách po ustlané posteli mé mladší sestry a pronášeli závistivé poznámky komentující majetek a vybavení bytu mé matky. Opět tedy naprostá demonstrace moci. Byt ostentativně noc a den hlídala hlídka, přestože byl zapečetěný,“ popisuje zákrok v dopise dcera Jany Nagyové.

Nemohla se umýt několik dní a nenechali ji vyspat

Poukazuje na to, že policisté její matku zadrželi ve středu 12. června ve 22:30 a až do pátku 14. června ji nenechali ani umýt či si vyčistit zuby. „Spala v cele předběžného zadržení bez elementární hygieny pod smradlavou dekou a pouze několik hodin. Pouze v pátek ve tři hodiny jí umožnili osprchovat se a vzít si oblečení,“ píše v dopise. 

„Od středy 12. června 22:30, kdy byla zadržena, nemohla spát až do pátku 14. června 05:00, což nebylo možné z důvodu domovní prohlídky a převozů ze strany Policie ČR. Již v pátek 14. června v 09:00 byl požadován výslech. Po méně než 3 hodinách spánku za období od rána ve středu do rána pátek. Tři hodiny umožněného spánku za 48 hodin! Evidentní psychologický teror!“ stěžuje si na postup policie dcera Nagyové.

Otřesné hygienické podmínky

V pátek 14. června 2013 byla Jana Nagyová přesunuta do policejní cely v Ostravě, v sobotu 15. června na ni byla uvalena vazba. „Od toho okamžiku měla také nárok na své oblečení a hygienické potřeby. Přesto až do pondělí 17. června 2013 večerních hodin byla nucena být stále v šatech a prádle, ve kterých byla zadržena od pátku předchozího týdne, bez kartáčku na zuby a bez hřebenu,“ píše dcera Nikola. 

„Přesto, že jsme zajistili příslušný balík se šatstvem, léky, hygienickými potřebami a knihami již v pondělí 17. června, byl jí v úterý 18. června odepřen pod záminkou přesunu kvůli vyšetřovacím úkonům z Ostravy do Prahy a zpět. Po celou tu dobu v jedněch šatech a prádle ze zadržení, bez kartáčku na zuby a hygienických potřeb. Prádlo si prala v umyvadle. Teprve ve středu 19. června, tedy týden po zadržení, dostává své osobní věci,“ popisuje otřesné podmínky své matky její dcera. 

Ponížit, potupit a zadupat lidskou důstojnost 

Dcera Nagyové dále uvádí, že Policie ČR její matce odepřela antikoncepční pilulky, což vedlo k vyvolání menstruace se všemi psychickými a hygienickými dopady a bez základních intimních hygienických potřeb, které musela vyptávat od přítomných policistek. 

„Zcela zjevně se jednalo o vědomé kroky Policie ČR, které měly mou matku ponížit, potupit a zadupat její důstojnost, aby se zlomila a vyhověla policistům a státním zástupcům. Při převozu k vazebnímu soudu byla spoutána takzvaným medvědem, jako nějaký vrah. Koho moje matka mohla ohrozit? Chovala se agresivně? Ne. Cílem bylo ji před veřejností potupit, ponížit a udělat z ní zločince!“ zlobí se dcera Nagyové.

Nestandardní přesun

Nikola Nagyová dále upozorňuje na účelovou manipulaci s delegováním státních zastupitelství, které vede k účelovému protiústavnímu odnímání občanů jejich zákonným soudcům. „Takže, údajný trestný čin se měl udát v Praze, osobou s trvalým pobytem v Praze, ale o úkonech rozhoduje Okresní a Krajský soud v Ostravě! Účelové, ale absurdní. Matku vědomě z rozhodnutí státního zástupce umístili do vůbec nejvzdálenější vazební věznice. Matka má bydliště v Praze, já i moje sestra bydlíme v Praze, advokát je pražský. Tedy maximální možné ztížení obhajoby i obyčejných lidských kontaktů,“ popisuje dcera.

„Vážený pane senátore, jedná se o jasný útok proti právům a lidské důstojnosti mé matky. Orgány státu postupují nepřiměřeně, s cílem moji matku ponížit a potupit, a dosáhnout tak jejího žádoucího chování a výpovědi. Nikdo nemá právo s obviněným zacházet takto potupným způsobem,“ napsala na závěr dopisu dcera Nagyové.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Pokud je to pravda, je to skandální

Jiří Čunek se krátce vyjádřil i k věcem obsaženým v dopise. Pokud jsou uváděná fakta pravdivá, tak je to podle něho skandální a zodpovědné osoby by za porušování lidských práv a lidské důstojnosti měly být potrestány.

„Jestli se potvrdí to, co dcera paní Nagyová uvedla v dopise, tak je to skutečně na potrestání těch příslušných osob, které porušovaly lidská práva a důstojnost paní Nagyové a je to závažná věc. I když je člověk vinen, tak musí být dodržována jeho lidská práva, natož když je pouze obviněn. Platí presumpce neviny a musí na ni být pohlíženo jako na nevinného člověka. Jestli se ukáže, že je to pravda, tak je to tragické v tom smyslu, že pokud policisté nedodržují pravidla a lidská práva ani v tak ostře sledovaném případu, tak jak je pak dodržují u nějakého neznámého člověka, který se jim může připlést pod ruku díky falešnému trestnímu oznámení a tak dále,“ poznamenal pro naši redakci Čunek.

Očividně pohublá Jana Nagyová byla v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 1, kam přijela v doprovodu policejní eskorty. Soud ji vyslechl v kauze loňského zveřejnění jejích odměn na Úřadu vlády, v níž je obviněn Karel Randák. Zde Nagyová řekla, že zažívá fyzicky i psychicky náročnou situaci. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…