Pane Drábku, pořád vám to nefunguje. Úřady práce prý vyplňují ručně

01.03.2012 8:01

Zaměstnanci úřadů práce stále pracují především s tužkou, papírem a kalkulačkou, nový počítačový systém totiž na většině míst stále nefunguje. Úředníci se o tom navíc bojí mluvit s médii. Mají prý zakázáno vynášet interní informace a tak mají strach, že by mohli přijít o místo. Podaří se ministru práce a sociálních věcí Jaromíru Drábkovi (TOP 09) problémy zažehnat, nebo nakonec opustí svůj post? Odboráři v brzkou nápravu nevěří.

Pane Drábku, pořád vám to nefunguje. Úřady práce prý vyplňují ručně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v minulosti opakovaně prohlašoval, že se podaří nový systém výplaty sociálních dávek zprovoznit do dubna. Pokud by se to nepodařilo, pak ministr zváží i svůj odchod z funkce. Na začátku března se zdá, že je systém stále v krizi. Úředníci pořád používají především tužku a papír. Informuje o tom server idnes.cz.

Nedostatky průběžné odstraňujeme, vzkazuje Drábkovo ministerstvo

"Problémy bohužel přetrvávají a stále nejsou vytvořeny standardní podmínky pro zaměstnance úřadů práce," řekl Vlastimil Neuman, předseda Podnikového výboru Úřadů práce ČR, který sdružuje 25 odborových organizací. "Například v celé politice zaměstnanosti byl k 28. únoru funkční jediný nástroj. Absolutně nefungují u agendových aplikací veřejně prospěšné práce, rekvalifikace, poradenství nebo příspěvky na chráněné dílny," vyjmenoval Neuman.

MPSV vydalo prohlášení, v němž se píše, že během měsíce února nedošlo ve výplatě dávek k vážnějším problémům a případné chyby jsou průběžně odstraňovány. V únoru se prý zpozdily např. platby vyplácené prostřednictvím složenek a to kvůli špatně vyplněným údajům.

Úředníci se bojí o místo

K tomu je třeba dodat, že většina úředníků nechce podrobně popsat, v čem tkví největší problémy. Mají prý zakázáno sdělovat interní informace novinářům, takže mají strach, že by mohli přijít o místo. Přitom prý na úřadech tráví spoustu času navíc a právě díky tomu klienti současné problémy téměř nepociťují.

Odbory napříč Českou republikou proto sepsaly závady do osmnáctistránkového materiálu. "Jsou  v něm popsány konkrétní situace, kterými chceme prokázat problémy, se kterými se tisíce zaměstnanců potýkají každý den," popsal Neuman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…