Pane kníže, nakopl jste Nečase. Zde je odpověď

11.09.2012 10:48

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg musel předpokládat, že se mu dostane za kritiku Nečasových slov o dalajlamismu a Pussy Riot od ODS patřičné odezvy. Europoslanec Ivo Strejček mu vyčetl, že když jde o vztah Německa či Evropské unie k Číně, tak se neozývá. A Hynek Fajmon proto šéfovi české diplomacie doporučil, aby raději mlčel i v tomto případě.

Pane kníže, nakopl jste Nečase. Zde je odpověď
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Předsedové pravicových stran - Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

Šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga pořádně rozzlobila slova premiéra Petra Nečase, která pronesl na brněnském strojírenském veletrhu v Brně. Ta se naopak dobře poslouchala přítomným průmyslníkům, kteří mají zájem na fungujících vztazích s velmocemi Čínou a Ruskem. Předseda vlády prohlásil, že našemu vývozu škodí móda dalajlamismu i falešná podpora ruské skupiny Pussy Riot.

„Je to úlet. Ale hrozivý! Pokud má vláda pokračovat v takovém stylu, mám z jejího dalšího vývoje a osudu velké obavy,“ prohlásil Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Lidové noviny, že takové vyjádření bylo na něj trochu moc. Mezi řádky totiž jasně četl, že v případě exportu jde o to hodit u velkých mocností otázku lidských práv přes palubu.

Nečas má pravdu a Schwarzenberg by měl raději mlčet

„Jsem z toho zděšený, vždyť v otázce Tibetu se tam přebírá čínská propaganda. Toto vyjádření je poklona před režimem. A já stále doufám, že žádný český ministr zahraničí nikdy neskloní hlavu před velmocemi, pokud půjde o lidská práva,“ uvedl ministr Schwarzenberg a připustil, že se premiér mohl chtít zalíbit prezidentu Václavu Klausovi, který veletrh také navštívil. „Užití výrazu dalajlamismus beze sporu odkazuje na velkého učitele,“ rýpl si Karel Schwarzenberg.

Zcela jinak se na výroky premiéra dívají v táboře ODS. „To, co řekl Petr Nečas, je výrazem odpovědnosti a loajality k České republice. Jestli se to TOP 09 nelíbí, měla by si uvědomit, že ona sama ještě neznamená ČR, přestože si to už asi o sobě myslí,“ říká pro ParlamentníListy.cz europoslanec Ivo Strejček. „Premiér Petr Nečas má v této věci naprostou pravdu a ministr Schwarzenberg by měl raději mlčet,“ přidává se další europoslanec ODS Hynek Fajmon.

ODS už dávno neměla být ve vládě s europatolízalskou TOP 09

A šéfa české diplomacie obviňují z pokrytectví. „Škoda, že ministr zahraničí cudně neříká, že si Německo za zády svých spojenců vybudovalo s Ruskem vlastní plynovod nebo že když letí německá kancléřka do Pekingu, doprovázejí ji dvě další letadla plná německých podnikatelů. A při tom, jak představitelé Evropské unie přišli poníženě prosit čínskou komunistickou vládu o pomoc při záchraně eura, jistě současně nežádali svobodu Tibetu,“ upozorňuje Ivo Strejček, jak si ve vztahu k Číně počínají představitelé Německa i Evropské unie.

Z výroku Karla Schwarzenberga, že má velké obavy o osud vlády, se nicméně nedá vyvozovat, že by TOP 09 měla kvůli této záležitosti zvažovat setrvání ve vládě Petra Nečase, když v ní má takřka dominantní postavení. „Ne TOP 09 bude zvažovat setrvání s námi ve vládě, to ODS už dávno neměla být ve vládě s TOP 09 kvůli šílené hospodářské, sociální, daňové, církevně-restituční i europatolízalské politice ministrů TOP 09,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz europoslanec ODS Ivo Strejček.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…