Parkanová nám řekla něco o Schwarzenbergovi a zneužívání státní moci

09.05.2013 10:52

Poslankyně TOP 09 Vlasta Parkanová se pro ParlamentníListy.cz vyjádřila k tomu, že bývalý ředitel odboru IT na Ministerstvu zahraničních věcí Jakub Klouzal, který v minulosti upozorňoval na podezřelé zakázky na úřadu, podá v souvislosti s nimi trestní oznámení na ministra Karla Schwarzenberga.

Parkanová nám řekla něco o Schwarzenbergovi a zneužívání státní moci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlasta Parkanová

Poslankyně se obává, že se v poslední době trestněprávní nástroje používají k politickému boji. „Podobná trestní oznámení vnímám jako pokus o pokračování politiky trestněprávními prostředky, které se v poslední době staly oblíbenou a široce využívanou metodou politického boje,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz poslankyně.

Budou vládnout úředníci

Někteří jiní politici se vyjádřili podobně jako Parkanová, tedy, že dochází ke kriminalizaci politiky, například v souvislosti s obviněním Rady hlavního města Prahy kvůli Opencard. V radě jsou zástupci TOP 09 a ODS.

Celá rozsáhlá anketa ParlamentníchListů.cz ZDE

Například exministr životního prostředí Pavel Drobil k tomu uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že v tomto státě už žádný politik nebude mít odvahu přijmout politické rozhodnutí, které bude spočívat ve výkladu nějakého nejednoznačného ustanovení zákona, pravidla či smlouvy a osobně se za takové rozhodnutí postavit.

„Politiku budou ochotni dělat pouze alibističtí političtí 'úřadové', kteří rozhodnou jen o tom, co jim před tím 'oprávní' deset právních a auditních posudků a připodepíše dalších sto stejně vyděšených úředníků. Jsme blízko toho, že můžeme zrušit politické volby a nahradit je konkurzem na poslance a ministry, protože to budou stejně jen 'bezbarví' úředníci, kteří žádné skutečně politické rozhodnutí nikdy nepřijmou. Proto nebudu nikdy nikoho vyzývat, aby odstupoval z funkce bez jasné a mediálně nezkreslené znalosti konkrétní kauzy,“ dodal Drobil.

Brutální kriminalizace komunálních politiků

Šéf ODS ve Zlínském kraji Libor Lukáš míní, že by členové rady odstupovat neměli a v celé kauze vidí nebezpečný trend kriminalizace komunálních politiků.

„Tato brutální kriminalizace komunální politiky je varovnou zprávou pro všechny představitele komunální sféry u nás. Důvody vedoucí ke kolektivnímu obvinění, jež byly zveřejněny v médiích, ve mně vyvolávají spíše pocit nedůvěry a obavu, že podobného scénáře může být využito – zneužito k obvinění kohokoli, kdo působí ve veřejných funkcích a rozhoduje v zásadě o čemkoli. Nedivím se primátorovi ani jednotlivým radním, že odmítli laciné populistické výzvy k jejich rezignaci. V tuto chvíli nevidím pro jejich rezignaci žádný vážný důvod,“ řekl Lukáš.

Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu

Pokud jde o samotnou kauzu na Ministerstvu zahraničních věcí, tak Klouzal v roce 2010 poukázal na podezřelé zakázky s informačními technologiemi. Podle něho ministerstvo zbytečně utratilo desítky milionů korun za správu počítačů na ambasádách. Podle Klouzala se snažil Schwarzenberg víceméně všechno zamést pod koberec a lidi od Schwarzenberga mu prý navíc vyhrožovali.

 „Kníže a jeho lidé mne hodili přes palubu, takže jsem viděl, že nemám u něj jediné zastání,“ zmínil na konto ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jemuž se prý v určité fázi svěřil s tím, že jsou některé zakázky na ministerstvu předražené. Jenže nakonec se na něj prý ministr vykašlal a sporné věci nechal běžet samospádem. Místo řešení pak pro Klouzala přišel zásadní obrat - v září 2011 dostal totiž na ministerstvu výpověď a pak následně se zdravotními problémy skončil v péči lékařů.

Ministerstvo se brání

Zástupci ministerstva ke Klouzalovým slovům tvrdí opak. Byl to prý právě Schwarzenberg, kdo dal podnět ministerské inspekci a nechal vypracovat nezávislou analýzu zakázek externí firmou. Následně odvolal dva odpovědné pracovníky ministerstva, kteří nepostupovali při šetření případů dostatečně rychle a razantně.

 „Ze své zkušenosti nevím, že by se pan Schwarzenberg aktivně na nekalostech podílel, ale bohužel je tiše toleruje,“ podotkl ale několikrát za sebou na adresu ministra na kameru Nadačního protikorupčního fondu Klouzal.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…