Parkanová se snaží zastavit svou kauzu. Opozice: Ať jí Vondra přitíží

27.07.2012 7:56

Stíhaná poslankyně Vlasta Parkanová (TOP09) dokončuje svou přípravu obhajoby v kauze letounů CASA. Právě tímto postupem se hodlá bývalá ministryně obrany domoci zastavení kauzy dřív, než se dostane k soudu. Opozice mezitím lanaří ministerstvo obrany, aby se jako resort připojilo ke stíhání coby poškozená strana.

Parkanová se snaží zastavit svou kauzu. Opozice: Ať jí Vondra přitíží
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Vlasta Parkanová byla nakonec hlasováním vydána k policejnímu stíhání

Vlasta Parkanová obdržela oficiální usnesení o zahájení trestního stíhání již minulou středu. Už následující den ale odesílal její právní zástupce Tomáš Sokol stížnost proti policejnímu postupu. „Posílal jsem bianko stížnost. Bylo by nezbytné, abychom nepropásli třídenní zákonnou lhůtu. Důvody upřesníme v průběhu příštího týdne,“ citují Sokola páteční Lidové noviny s tím, že konkrétní v pochybeních policie být zatím nechce.

Připravovaná stížnost bude pro Parkanovou, a celý případ, klíčová. Obhajoba se totiž právě v těchto bodech hodlá domoci zastavení kauzy dřív, než se dostane k soudu. „Z mého podhledu je tam tolik námitek, že jejich vypořádání zabere více času,“ míní Sokol.

Podobné body obhajoby už uvedla bývalá ministryně obrany i na řečništi ve sněmovně. Vyjmenovala totiž sedm věcí, ve kterých policie údajně lže.

Obrano, připojte se!

Opozice navíc ve čtvrtek zesílila tlak na ministerstvo obrany. Chce totiž po Vondrovi (ODS), aby se s resortem neváhali připojit ke stíhání Parkanové jako poškozená strana. „Zaráží mě, že se tak ještě nestalo. Pokud bude váhat, mohlo by se také stát, že dojde k promlčení nároku,“ tvrdí stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček. Obrana se ale rozhodla věc neuspěchat. Rozhodne se během několika týdnů.

Policie viní Parkanovou ve dvou bodech. Jednak porušování povinností při správě cizího majetku, a taky zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli nákupu letadel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…