Peake konečně promluvila o vile

14.11.2012 7:31

Jak to bylo s prodejem vily v Troji, vyinkasovanými 57 miliony a podivnou kupující společností Nice View vysvětlovala v bulváru místopředsedkyně vlády Karolína Peake. Nejednalo se prý o nic jiného, než že se jim s rodinou v Troji již nelíbilo, tak dům prodali. Odmítá proto spekulace, že by prodejem domu například kryli finanční příspěvek pro Věci veřejné.

Peake konečně promluvila o vile
Foto: Hans Štembera
Popisek: Manželé Peake prodali vilu v Troji za 57 milionů. V časech realitní krize velice slušné, nemyslíte?

Anketa

Dočtěte článek a řekněte: Přesvědčila vás Peake, že vše bylo OK?

4%
96%
hlasovalo: 931 lidí

Již v říjnu přišel server Česká pozice s informací, že místopředsedkyně vlády pro boj s korupcí Karolína Peake má sama problém s transparentností svých finančních toků. Konkrétně se jednalo o peníze za prodej vily v Troji, kterou v roce 2009 dokázali manželé Karolína a Charles Peakovi prodat za 57 milionů korun.

Některé splátky z prodejní ceny Peake obdržela už v době, kdy byla poslankyní, a měla je tedy uvést ve svém majetkovém přiznání. Vicepremiérka tak neučinila, a vysvětlila to tak, že se jednalo o příjem oficiálně stvrzený ještě před jejím nástupem do Poslanecké sněmovny.

„Kupní smlouvy byly uzavřeny v roce 2009, tudíž před vznikem poslaneckého mandátu. Splátky kupní ceny sice dobíhaly i po 29. 5. 2010, ale neměly žádnou souvislost s mojí činností vykonávanou v roce 2010,“ vysvětlila tehdy Peake pro Českou pozici.

V kauze její trojské vily začali dále pátrat novináři z magazínu Týden, kteří zjistili, že kupcem vily byla společnost Nice View, která rovněž vzbuzuje řadu otazníků. Společnost s akciemi na majitele a naprosto nejasnou majetkovou strukturou byla založena koncem roku 2009, téhož dne byla podepsána rezervační smlouva na vilu Peakových, o několik dní  později byla nemovitost prodána a od té doby firma Nice View nevykazuje žádnou činnost.

Transakce prodeje vzbuzuje i další otázky, které v úterý naznačil server Česká pozice. Experti, které oslovil, se pozastavili například nad tím, že prodej nemovitosti byl rozdělen do dvou smluv, z nichž jednou se prodával dům a druhou pozemky pod ním. „V životě jsem se s tím nesetkal,“ řekl serveru nejmenovaný expert na reality.  

Po dvou dnech čilých mediálních spekulací a zarputilého mlčení se Peake rozhodla prodej svého domu vysvětlit v rozhovoru pro bulvární deník Blesk. „Ten dům si prosadil manžel, vždy toužil po velkém domě,“ vyprávěla Peake. Ona sama prý záměru moc nefandila, protože je od malička zvyklá na Malé Straně, a navíc se jí nelíbilo, že se kvůli tomu museli zadlužit.

Stýskalo se nám po Malé Straně

„Na koupi pozemku a stavbu domu jsme si na tři úvěry půjčili celkem 27 milionů. Další peníze pak byly vlastní úspory,“ odkrývá místopředsedkyně vlády, z čeho s manželem financovala pořízení vily a její rekonstrukci. V domě prý skutečně žili, ale pak se jej rozhodli prodat. „Manžel přišel v průběhu krize v roce 2009 o zaměstnání. Také se naskytla příležitost vrátit se zpět na Malou Stranu, po které se mi dost stýskalo. A prodej navíc znamenal zbavit se hypotéky,“ říká Peake.

Spekulace, zda dům skutečně má hodnotu 57 milionů, za kterou byl prodán, předsedkyně LIDEM odmítá. „Rozhodně takovou hodnotu měl a má. Možná dokonce i vyšší,“ odhaduje. Rozhodně také prý není pravda, že by na transakci vydělali 33 milionů, jak se v novinách rovněž spekulovalo. „To jsme rozhodně nevydělali,“ ujišťuje. „Kromě peněz, které jsme museli vrátit bance, nás přes milion stála provize pro realitku za prodej, odstupné pro nájemníky, platili jsme úroky z půjčky a další náklady,“ vypočítává Peake. „Náš výdělek byl v řádu jednotek, nikoliv desítek milionů korun,“ uzavírá rozhovor pro Blesk.

Vydělané miliony prý manželé Peakovi investovali do akcií nebo do úprav bytu na Malé Straně, kam se přestěhovali. Část z nich si uspořili a část prý manžel vložil do neziskové společnosti Věda nás baví.

Peake se vyjádřila rovněž ke spekulacím, že kupec vily mohl být napojen na vlivného pražského ódéesáka Romana Janouška. Jednoznačné odpovědi se vyhnula, pouze ujistila, že osobně se s Janouškem nikdy neviděla. „O prodeji jsme jednali a smlouvu za kupující stranu podepisoval MUDr. Luboš Říha,“ vzpomněla pražského podnikatele, který podle Týdne zbohatl na pyramidových společnostech a nyní podniká s diamanty.

Rázně však odmítla, že by přes prodej domu byla skrytě financována strana Věci veřejné. „Nevím o žádném daru pro VV, který by byl spojen s prodejem našeho domu,“ ujistila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…