Peake útočí na Bártu s Johnem: Takhle to už nejde. Chci šéfovat VV

11.04.2012 7:24

Vicepremiérka Karolína Peake (VV) dala najevo, že je znovu připravena kandidovat na předsedkyni VV proti Radku Johnovi na příštím volebním kongresu VV. S ohledem na vládní krizi by k němu mohlo dojít již brzy. Peake se jednoznačně vymezila proti způsobu, jakým současné vedení v čele s Johnem a Vítem Bártou vyvolalo vládní krizi. Nechce prý personifikovat, ale současné výstupy VV považuje místopředsedkyně vlády za nešťastné.

Peake útočí na Bártu s Johnem: Takhle to už nejde. Chci šéfovat VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake ve studiu OVM

Místopředsedkyně vlády Karolína Peake (VV) zhodnotila v rozhovoru pro dnešní Právo končící vládní krizi. Zdůrazňuje v této souvislosti především fakt, že dohoda koaličních stran vyžadovala ústupky od všech vládních činitelů. ODS a TOP 09, prý např. museli vzdát svůj boj o zachování daní na současné hladině. Daně se zvednou a to i tak, že nemalou část z nich zaplatí ti nejmajetnější. Peake tento krok hodnotí jako jednoznačný politický úspěch VV.

Úspěchy VV nejsou kvůli třenicím vidět

„Dokončili jsme ekonomický balíček a v něm je řada věcí, které můžeme prezentovat jako výsledek toho, co do jednání vnesly VV. Rozhodně to ale není výsledek ultimát posledních dnů jako spíš výsledek pečlivého a dlouhodobého vyjednávání ekonomických ministrů. Například zachování dvojí sazby DPH, že se nebude sjednocovat na dvaceti procentech. Nezmrazení důchodů, ale aspoň částečná valorizace. Nezrušení porodného byl také náš návrh,“ zdůrazňuje vicepremiérka.

Dodává k tomu, že díky zápisnému na vysoké školy snad zůstanou zachovány platy učitelů i navzdory dalším plánovaným škrtům ve výši dvě a půl miliardy korun. Ale to není vše, dále vešel v účinnost zákon o veřejných zakázkách z dílny ministerstva pro místní rozvoj pod vedením Kamila Jankovského. Jenže média se ničemu z toho nevěnují, protože tyto úspěchy zakrývá mediální mlha vyvolaná jinými výstupy VV, které Peake považuje za nešťastné.

Byla jsem proti vyvolání krize tímto způsobem, zdůrazňuje místopředsedkyně VV

Peake také v rozhovoru zdůrazňuje, že byla důrazně proti tomu, aby VV vyvolávali další vládní krizi prostřednictví demise ministrů VV. Z jejího hlediska šlo o velmi nešťastný tah, který přispívá k současné mizivé popularitě VV. Na druhé straně Místopředsedkyně strany nechce ukazovat prstem na předsedu strany Rada Johna či Víta Bártu a říkat, že to oni za to můžou. Na prezentaci strany nese odpovědnost celé vedení.

„Rozhodně nebudu ten problém personifikovat na jednu osobu, myslím, že celé vedení strany by si mělo sednout a jasně říci, jestli tento politický styl je ten, který chceme provozovat i nadále. Protože tenhle styl nás přivedl právě k těm preferencím,“ popisuje situaci poslankyně.

Politička je také stále připravena nabídnout alternativu k současnému nejvyššímu vedení strany. Pokud by se v dohledné době konal volební sjezd VV, Peake je připravena znovu kandidovat proti Johnovi.

Závěrem se místopředsedkyně vlády vyjadřuje i k blížícímu se verdiktu soudu s Vítem Bártou. Peake prý neví o tom, že by se vzdával mandátu, kdyby ho soud v první instanci odsoudil, je připraven jen k opuštění postu předsedy poslaneckého klubu. Ale podle Peake je třeba, aby Bárta dostal prostor k osobnímu vyjádření.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…