Penězům zvoní umíráček. I u nás, jak dokládají čísla. Co bude dál? O tom se jen spekuluje

13.02.2015 20:01

Již několikrát si zde mohli pravidelní čtenáři přečíst různé scénáře a otazníky nad tím, zda lidstvo spěje do fáze, kdy z jeho života zmizí fyzické peníze. Po delší době se k tomuto tématu ParlamentníListy.cz vrací. Jak se totiž zdá z aktuálních čísel, i Česko se k realitě, při které zřejmě nebudou již skutečné peníze hrát prim, blíží. Život bez hotovosti je tak již pro sedm z deseti Čechů reálná představa.

Penězům zvoní umíráček. I u nás, jak dokládají čísla. Co bude dál? O tom se jen spekuluje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ukázal to aktuální průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit. Šedesát devět procent Čechů si dokáže představit, že by se všechny platby v obchodech uskutečňovaly již zcela bez hotovosti. Řada Čechů je tedy na jedné straně elektronickým platbám nakloněna, zatím ale je i početná skupině těch, co mají k fyzickým penězům stále velmi blízký vztah. Průzkum totiž také ukázal, že ačkoliv by lidé u nás již bez fyzických peněz většinou uměli žít, vadilo by jim to. Minimálně 60 procentům. Největší háček tohoto "pokroku" totiž spočívá v tom, že se tím lidstvo může dostat pod dokonalou kontrolu - nebude těžké zjistit, za co a kolik kdo kde utrácí. O tom, že by úplná kontrola mohla sloužit v krajním případě i restrikcím vůči vzdorným jedincům, ani nemluvě. Ovšem pojďme se vrátit do současné reality a konkrétních čísel.

"Pokud se lidí zeptáte, zda by dokázali hned teď fungovat bez bankovek, je to pro ně velký šok. Řada obchodníků, například majitelů večerek nebo trafik, stále nepřijímá karty. Ale před 20 lety si lidé taky nedokázali představit život bez pevných telefonních linek,“ řekl ParlamentnímListům,cz Daniel Šturm, ředitel marketingu a produktů ze společnosti Home Credit. Ve chvíli, kdy by ale bylo možné platit elektronicky ve všech obchodech, by tuto možnost bez problémů využívalo 47 % dotázaných, 22 % by si s menšími problémy zvyklo. Zcela nepředstavitelné by to bylo pouze pro 17 % dotazovaných.

U sebe mají Češi průměrně stále v hotovosti 200 až 500 korun

Když zůstaneme ještě u aktuálních čísel, která vycházejí z našich peněženek, přestože se ukazuje, že většina Čechů ráda využívá nové způsoby placení, jako třeba bezkontaktní platby, jsme zatím stále zvyklí nosit u sebe i určitou hotovost. Nejčastěji se jedná o částku od 200 do 500 korun, činí tak třetina respondentů. Pouze 16 procent lidí u sebe běžně nosí více než 1 000 korun, naopak celá čtvrtina u sebe nenosí ani dvě stovky. Důvodů, proč mít v dnešní době u sebe bankovky a platit s nimi, prý příliš není. "Jediné, co drží bankovky při životě, je nostalgie a síla zvyku. Pocit, že je potřeba mít u sebe aspoň nějakou hotovost, je v lidech hluboko zakořeněný,“ vysvětlil důvody Šturm. Přitom je v Česku instalovaných přes sto tisíc platebních terminálů, a tak při většině nákupů už lidé kartami platit mohou.

Ale právě počet míst, kde se dá, respektive nedá platit, je klíčový pro vytlačení hotovosti. Nemusí jít o klasické terminály, jak je známe dnes. "Velkou mezeru v akceptačních místech karet tvoří služby, kdy například technik přijede opravit pračku nebo televizi domů. Druhý segment jsou pak tržnice a bazary, kde probíhají tisíce malých plateb denně,“ popsal Šturm a naznačil tak zároveň zřejmý příští vývoj i do těchto oblastí. I proto vznikají nové platební terminály, které lze spojit s mobilními telefony. Platit bezhotovostně tak bude možné kdekoli.

Bezkontaktní placení na vzestupu – Češi tak zaplatili již miliardy korun

Když už zde padla zmínka o bezkontaktním placení, je nutno dodat, že je u nás považováno za něco, co je IN. Když na přelomu loňského a letošního roku vydávala tiskovou zprávu ČSOB a ERA, vyplynulo z ní,  že jen v roce 2014 klienti těchto bank zaplatili bezkontaktně 19 miliard korun.

Platit bezkontaktně mají přitom klienti možnost něco přes dva roky. Zájem je obrovský. Tyto banky vydaly více než 1,1 milionu bezkontaktních karet. Průměrná výše transakce bezkontaktní kartou činí 625 korun, nejvyšší bezkontaktní transakce byla zaznamenána na částku téměř 300 tisíc korun. 

Skončí peníze v propadlišti dějin?

Může se tedy stát, že hotovost v našich peněženkách stihne již brzy stejný osud jako například poštovní poukázku. Tou 48 procent lidí v Česku nikdy neplatilo a dalších 30 procent ji použilo maximálně jednou ročně. Hotovost bude pomalu a jistě klesat na významu, naopak platby kartami budou stále důležitější. Nepůjde přitom ale jen o klasické plastové karty, jak je známe dnes, ale platby skrze mobil nebo tenké nálepky. Futuristické vize dokonce plánují platbu skrze otisk prstu či ruky jako unikátní identifikátory. Taková je vize - záleží jen na Češích, jestli se ji rozhodnou následovat.

O tom, že penězům začíná pomalu zvonit umíráček, může svědčit i to, že se v Česku každoročně také zvyšuje počet a objem plateb přes internet. "Během loňského roku naši klienti nakoupili přes internet zboží a služby za 6,5 miliardy korun, což je o 22 % více než v roce 2013,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Jan Zahradníček, analytik produktů ČSOB a ERA.

Někde už mají peníze skoro stopku

Ačkoli se to po přečtení výše uvedených čísel může zdát jako jednoznačné, daleko rychleji k tomu, aby se v běžných životech lidí ztratily peníze, spějí například ve Švédsku. Paradoxně v zemi, která v roce 1661 zavedla do oběhu první bankovky na světě. Nyní má naopak šanci stát se první zemí, nejen v Evropě, ale i ve světě, kde se úplně vzdají plateb v hotovosti. Hotově se tam provádí již jen necelá 3 procenta celkových transakcí (v celé Evropské unii se toto číslo zatím stále pohybuje kolem 9 procent)…

V současnosti se tak ve Švédsku banky se vším úsilím snaží, aby se platit kartou dalo úplně všude. Velký ohlas tam vzbudil i církví zveřejněný příběh, který odhalil, že na jednom místě na žádost farníků zavedli už možnost příspěvku církvi nikoli v hotovosti, ale kartou.

Odpůrci i příznivci tohoto jevu

Krok směrem k životu bez skutečných peněz, před kterým byla však do světa vyslána řadou osobností varování, má logicky jak odpůrce, tak i své příznivce. Ve zmiňovaném Švédsku je příznivcem například Björn Ulvaeus, bývalá pěvecká hvězda skupiny ABBA. "Nevidím žádný důvod, proč bychom se neměli vzdát hotovosti," říká a přiznává, že je skutečně aktivním zastáncem zrušení hotovosti. Podle něj hotové peníze dělají život jednodušší stejně pouze zlodějům.

Opačný tábor názorů však poukazuje na to, že vše, co se děje ve finančním světě – včetně vytěsňování peněz, dokazuje, že rozhodně nejsou zcela "mimo“ úvahy a konspirace o nastolení Nového světového řádu (NWO). Podle těchto teorií o to usiluje skupina několika málo jedinců ovládající světové finance. Zmizely-li by peníze, svět by zcela jistě dál fungoval bez nich, jen na základě snadno kontrolovatelných čipů a karet. Bude tedy Švédsko v tomto směru průkopníkem? Bez bankovek tam dosud funguje totiž již celkem 530 ze 780 poboček velkých bank, mnohé pobočky nejsou už vybaveny ani pokladnami.

Michael Morris v knize Co nesmíte vědět vyzýval: Nevzdávejte se peněz

Za zmínku v těchto souvislostech tedy stojí uvést názory autora světového knižního bestselleru s názvem Co nesmíte vědět (vydané u nás Anch Books) Michaela Morrise. Ten tuto situaci předvídal již před pár lety a radil (zejména pro bankéře asi až kacířsky) čtenářům: "Kdykoli to bude jen trochu možné, používejte peníze v hotovosti a dejte ruce pryč od plastových karet. Radím vám, proměňte si eura také v jiné měny, nejlépe za zlato a stříbro. Jsou to totiž jediné měny, které v minulosti přežily skutečně všechno. Hotové peníze by měly být tam, kde jsou kdykoli k dispozici – znamená to tedy, že nikoli v bance.“

Co ho vedlo k takovým radám? Mimo jiné třeba vědomí, že podle něj alternativa bankovek není v žádném případě v kreditních kartách a čipech.

I proto se tento autor ve své knize zaměřil na hospodářství, peníze a bankovnictví, protože dle něj právě v těchto oblastech odhalil nesmírné mezery v obecném společenském vzdělání. "Je to kvůli záměrně zmanipulovanému školství a nekritickému tisku. Usoudil jsem, že je nezbytné, abychom všichni nejprve pochopili malou násobilku, než se začneme věnovat komplexnějším úlohám. Až když bezcenné papírové útržky centrálních bank zavrhneme, budeme se moci osvobodit ze spárů finanční elity. Alternativu k bankovkám však v žádném případě nepředstavují kreditní karty, ale tvrdá měna krytá zlatem a stříbrem,“ upozornil také mimo jiné Morris.

A v ČR? Používání karet se každoročně násobí – trend je jasný

Používání karty se u nás za posledních 6 let zpětinásobilo, objem výběru hotovosti z bankomatů je přitom jen zhruba 2,5krát vyšší. Trend je tedy nad slunce jasný – také Češi začínají reálně dávat přednost bezhotovostní platbě. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…