Petra Paroubková břitce o vedení ČSSD kvůli Zemanovi i Rathovi

21.01.2013 13:24

NA HRANĚ S XAVEREM Manželka bývalého předsedy ČSSD Petra Paroubková se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz pustila do současného vedení sociální demokracie. Podle ní ve straně chybí opravdoví muži, kteří by dokázali spolustraníky sjednotit a skutečně vést. Jasným důkazem je prý i rozkol kolem prezidentské volby a následný debakl oficiálního kandidáta.

Petra Paroubková břitce o vedení ČSSD kvůli Zemanovi i Rathovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Paroubková

Rozhovor s Petrou Paroubkovou vedl pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý

Jak probíhalo první kolo prezidentské volby u Paroubků?
Od doby, kdy byla přímá volba prezidenta schválena, o tom samozřejmě diskutujeme. Mým favoritem byl původně pan profesor Švejnar, ten ale nakonec do volby nešel, respektive Jiří Dienstbier ho vyšachoval. Jelikož jsem chtěla za prezidenta člověka, který by mi byl blízko programem, měla jsem s výběrem trochu problém. Zároveň bych tam ráda viděla i ženu. Bohužel obojí nebylo skloubeno v žádné z kandidátek. Nakonec se pro mě nejbližším stal Miloš Zeman, i když ani on není mým ideálním kandidátem.

Miloše Zemana tedy budete volit vy i váš manžel?
Ano, podporu Miloši Zemanovi deklaroval i můj muž. Pokud nemám zastaralé informace, mělo by tomu tak být.

Jak jako bývalá sociální demokratka vidíte onen rozkol, kdy někteří sociální demokraté podpořili Zemana a jiní ne? O čem to svědčí?
Svědčí to o slabých lidech v ČSSD a také o tom, že pokud strana nemá silné vedení a někoho, kdo by sjednocoval hlavní myšlenkové proudy, není schopna se domluvit a vše končí fraškou a debaklem. Kdyby v ČSSD byli opravdoví chlapi, odstoupili by z vedení podobně jako můj muž odstoupil po volbách v roce 2010.

Jakou zkušenost máte vy osobně s Jiřím Dienstbierem?
Nemohu říct, že bych ho znala nějak osobně. Každopádně když kandidoval jeho otec na Kladensku, tak mu Paroubek i s Paroubkovou byli dobří, zatímco později, když potřeboval nějakého vnitřního nepřítele, začal se nejdříve vymezovat vůči mému manželovi, dále proti pražskému vedení ČSSD či Davidu Rathovi, který ho dosadil na kandidátku. Nyní se vymezuje proti Miloši Zemanovi. Je to člověk, který nemá svůj vlastní program a potřebuje se jen vůči někomu vymezovat.

Jak vnímáte Miloše Zemana?
Dokáže být nonšalantní a příjemný a ze současných dvou kandidátů je mi jeho program bližší.

Nevidíte s odstupem času jako chybu, že do prezidentské volby nešel váš manžel?
Když to vezmu ze svého pohledu, myslím, že by to nebylo pro mě moc dobré, protože život mimo světla lamp, jaký mám teď, vnímám jako podstatně pohodlnější a lepší. Manžel chtěl být nejprve úspěšným premiérem, a pokud by toho dosáhl, pak by se o prezidentskou volbu mohl pokusit. Jde ale o teoretickou rovinu, protože premiérem se nestal a tudíž o volbě prezidenta konkrétně nikdy neuvažoval.

Jak vidíte politické šance vašeho muže za momentálního rozložení sil?
Myslím, že to, co dělá, dělá dobře. Průzkumům veřejného mínění nevěřím vůbec, podívejte se jenom, jak selhaly při předpovědi postupujících do druhého kola prezidentské volby. Krajské volby byla generálka před velkými volbami. Strana běžela teprve necelý rok a myslím, že se poučili, co je třeba zlepšit. V parlamentních volbách dávám straně mého muže velké šance.

Nehodnotíte dnes svůj odchod z ČSSD jako chybu?
Vůbec ne. Když se podívám na současné vedení a to, jak se chovají vůči Davidu Rathovi či prezidentské volbě, kdy Zemanovi nedeklarovali otevřenou podporu, ale jen doporučení volby, tak skutečně nevím. Nejsou tam podle mě žádní opravdoví chlapi.

Jak se podle vás měla ČSSD postavit za Davida Ratha?
Minimálně se měl někdo z ČSSD ptát paní předsedkyně sněmovny, proč Davida Ratha vydala pouhé dvě minuty poté, co dostala spis do ruky. Zajímalo by mě třeba, s kým se o tom radila. To všechno jsou dost podivné věci. Nesoudím teď vinu nebo nevinu Davida Ratha, ale je zde hodně podivností a jeho kolegové se měli dožadovat odpovědí.

Jak to máte vy osobně s kauzou Rath – máte tendence věřit mu, že nic neprovedl, anebo se raději zdržíte hlasování a říkáte si, bůhví, jak to všechno bylo?
Ani jedno, ani druhé. S Davidem Rathem si pravidelně koresponduju, jsem s ním v kontaktu, vydala jsem mu knížku, která je úspěšná a nedám od něj ruce pryč, i kdyby spáchal to, co se mu dává za vinu. Není to vrah ani pedofil. Lidsky bych si od něj ruce neumyla. Nebudu se ho zastávat, ani říkat, co provedl, nebo neprovedl, protože to není na mně, ale na posouzení nezávislého soudu. Měl by ale mít stejnou možnost bránit se jako každý jiný člověk. Stále tu ještě platí presumpce neviny.

Jste teď nakladatelkou. Není na obzoru nějaká nová knížka z prostředí politiky, ať už z vašeho pera nebo z manželova?
Co se týče manžela, tak jeho knížky nevydávám, protože má smlouvu s jiným nakladatelstvím. Každopádně v nejbližší době nic nechystá. V mém případě mám smlouvu na pokračování Botiček od Diora. O té knize se toho už napovídalo hrozně moc včetně toho, jaké to jsou drby z třetí ruky. Ty drby se dnes ale plní - viz například premiér Nečas a jeho rozvod. Takže asi trochu vypadám jako Sibyla. Kdybych napsala pokračování z toho, co jsem si nechala pro sebe, nebo jak se některé věci za poslední dva roky změnily, možná by to na malou knížečku vystačilo.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…