Pirát z regionu pohovořil o cenzuře, kterou na jeho stranu uplatňuje Česká televize

19.01.2014 18:37

ROZHOVOR Mezi, dá se říci, již etablovanými stranami roste popularita Pirátů stále více. V tomto supervolebním roce chtějí promluvit do všech voleb a v co nejvíce regionech. Zdaleka se již nejedná jen o „dredaře, sklánějící se nad počítači a stahující všechno možné“, jak kdysi tak rádi říkali jejich oponenti. Snaží se oslovit i starší generaci a daří se jim to.

Pirát z regionu pohovořil o cenzuře, kterou na jeho stranu uplatňuje Česká televize
Foto: Jarek Plesar
Popisek: Člen Pirátské strany Josef Němec

Proto ParlamentniListy.cz požádaly místopředsedu místního sdružení České pirátské strany v Plzni, fotografa Josefa Němce o rozhovor.

Co říkáte současné politické situaci? Mají nebo budou mít Piráti vůbec šanci v brzké době proniknout do velké politiky"?

Piráti pochopitelně šanci mají. Na jaře nás čekají volby do Evropského parlamentu, kde mají Piráti na mezinárodní úrovni již dnes své zástupce. Já osobně všemožně podporuji jednoho z našich potenciálních kandidátů, kterým je  Libor Špaček. Mou podporu si vysloužil jak vysokou kvalifikaci, tak charakterem a životními zkušenostmi. Jen málo lidí v ČR se může pochlubit tak pestrým životem zasvěceným vzdělávání jako právě Libor Špaček. Dále podporuji i našeho druhého kandidáta Plzeňského kraje Petra Kopače, jenž by byl jistě v Bruselu a potažmo ve Štrasburku mužem na svém místě. Ohledně politické situace jsme zatím v podstatě stále ve fázi vyčkávání - tím nemyslím jen jako Piráti, ale i jako občané. Osobně situaci vnímám tak, že na nás jako na voliče teď stále ještě dopadají problémy „vlády rozpočtové odpovědnosti" (včetně jejích dluhů a zcela neuvážených kroků České národní banky).

...a nebude to spíše pro ně kontraproduktivní, nebudou se tím diskreditovat?

Nevidím nejmenší důvod, proč by se měli Piráti zdiskreditovat. V současné době jsme takzvaně „bez škraloupů" a budeme se snažit i v budoucnu dobrou pověst udržet. Každopádně nemám dojem, že by Piráti nějak upadali. Momentálně připravujeme vnitrostranický předpis na práci a čerpání peněz získaných za volební výsledek v podzimních parlamentních volbách. Cílem je dosáhnout toho, aby byly peníze využity k projektům, které přinesou pozitiva nejen Pirátům, ale hlavně občanům. S dalšími lidmi připravuji nyní poměrně rozsáhlý projekt, na nějž hledám podporu i mimo politiku a jenž by mohl pomoci řešit bytovou situaci mladých rodin. Piráti totiž odmítají dělat politiku jen před volbami. Snažíme se zasahovat do politického dění a pomáhat lidem kontinuálně. Je to podle nás způsob, jakým by strany měly pracovat. 

Určitě uvažujete o komunálních volbách... Předpokládám, že i na Plzeňsku...

Jistě. Komunální volby jsou již tento rok na podzim, ale Pirátů se týkají i volby do Senátu. Konkrétně ve Zlínském kraji postavili Piráti velice silného kandidáta, který už prokázal, že je pro něj vlastní čest a boj s korupcí důležitější než "korýtko".

V Plzni jsme po volbách udělali rychlou výměnu vedení tak, jak nám ukládají stanovy. Vedení se nyní ujal vysokoškolský profesor Lukáš Bartoň. Změna měla určitý vliv na uspořádání, projevuje se nyní lepší plánování a rozdělování úkolů.

Ohledně komunální politiky víme, že nemáme tolik zkušeností. Nebojíme se to však přiznat, protože přiznání je prvním krokem k nápravě. Osobně se velice angažuji v tom, aby plzeňský magistrát změnil svou politiku vůči dlouhodobým nájemníkům městských bytů. Zde město zdroje získané od relativně malé skupiny obyvatel přelévá kamsi do černé díry, tedy do „správy nemovitostí“, jejíž efektivita je značně problematická. Samotné město Plzeň neustále pláče nad nedostatkem financí, ale na přání obyvatel odkoupit byty, aby se o ně konečně někdo staral, reaguje v lepším případě posměšně. Hledá výmluvy a pravidelně mění důvody, proč se něco dělá tak, jak se dělá.

Obecně musím říct, že komunální politika vůči občanům, kteří nemají takovou možnost propagovat své názory (jako řada politiků), je přímo tragická. Řadový občan se nemůže příliš bránit, protože i obrana stojí čas, energii a peníze, a navíc se setkáváme s jakousi televizně naučenou bezmocí, a tak je vhodnou obětí pro získávání financí, například právě skrze nájemné. Pochopitelně to samo o sobě vysává i státní kasu. Abych toto tvrzení vysvětlil - pokud senior nemá dostatek peněz na zaplacení nájemného, stát mu pomůže dávkou. Tu ovšem zkasíruje město. Osobně si nemyslím, že toto je problém pouze Plzně. Stranický kolega, kandidát do Senátu Luděk Maděra, upozorňuje na rozsáhlou korupci ve Zlínském kraji již dlouhou dobu. 

Jaký je typický volič Pirátů?

Tak tady bych mohl začít tahat demografické finty a snažit se nalákat voliče na to, že je pokládáme za chytré nebo třeba krásné, což s oblibou dělají známé strany. Ale pokud jsou strana  a její členové odrazem voličů, pak volič Pirátů je především slušný člověk nepodléhající módním rozmarům a myslící do budoucna. A až někde na posledním místě je jeho věk nebo sociální skupina. Osobně doufám, že slušných lidí je v ČR stále většina, jen jsou příliš málo slyšet. Média totiž raději informují o tom špatném v nás.

Mimochodem, díky charakteru našich voličů se na ně můžeme spolehnout. Nejen, že nám pomáhají v kampaních - a za to jim patří velký dík, sami bychom vše tak dobře nezvládali, ale hlavně jsou nám věrní. I díky tomu naše preference stále stoupají, a to i přes cenzorské zásahy České televize.

Josef Němec (34 let).  Profesně se věnuje fotografování a programování. Jako fotograf  se například přímo podílel na projektu obří koláže v Plzni (Fotospojka), která během jednoho měsíce získala pro svůj projekt více jak 1500 portrétů z přenosného fotoateliéru. Angažuje se v sociální oblasti, právech zvířat a environmentální výchově. Mezi jeho koníčky patří vaření, britské seriály (např. Jistě, pane ministře) a celý manželčin „domácí zvěřinec“. Do Pirátské strany vstoupil kvůli názorové blízkosti a snaze něco skutečně změnit, nikoli jen změnu předstírat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…