Piráti vyrážejí do boje proti systému INDECT. Vědecký projekt může fungovat jako Velký bratr

24.02.2013 5:30

UVNITŘ VIDEO Informace ParlamentníchListů.cz o vědeckém projektu INDECT vyvolaly obrovský zájem i řadu otazníků. Možná i proto skupina Anonymous rozšířila informace a apeluje na veřejnost, aby nedovolila projektu obrat lidi o soukromí. Plánují se však i další protestní akce.

Piráti vyrážejí do boje proti systému INDECT. Vědecký projekt může fungovat jako Velký bratr
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Tématem happeningu byl protest proti proti plošnému sledování obyvatelstva - INDECT.

Připomeňme, že INDECT je významný vědecký projekt, který by měl vést k vývoji inovativních nástrojů zajišťujících ochranu evropských občanů, poněvadž bezpečí občanů je jednou z nejvyšších priorit Evropské unie. Ve videu, které v minulém týdnu zveřejnila opět skupina české odnože Anonymous, se pak připomíná, že si zmiňovaný projekt klade za cíl vyvinout efektivní řešení proti teroristickým a kriminálním hrozbám. Jeho prioritou je tedy prý vylepšení sledování pomocí automatizace detekce hrozeb a inteligentní analýzy chování jednotlivých občanů. „V tomto kontextu se projekt také zaměřuje na zesílení monitoringu internetu: analýzy dat, videí, fotografií, textu..,,“ naznačují to, co by mělo lidi znepokojit, hackeři z Anonymous.

Vysvětlují pak to, jakým způsobem projekt INDECT usnadní sledování sítí.

„Země Evropské unie po mnoho let rozvíjely a implementovaly používání kamerového dohledu, který dnes nazýváme CCTV ochrana (uzavřené televizní okruhy), aby se předcházelo sporům. Ovšem i přes zvýšený kamerový dohled veřejných prostor není daný způsob sledování perfektní. Slabinou tohoto systému je lidský faktor. Zaměstnanci ochranky, sedící před monitory, totiž nemohou vidět ani slyšet vše a mohou špatně vyhodnotit situaci. Člověk je zkrátka v tomto směru limitován. Člověk prostě nemá schopnost identifikovat všechny jedince v davu, nemůže sbírat a zobrazovat všechna potřebná data a nepropojí je efektivně a rychle s daty z internetu. A proto projekt INDECT nabízí perfektní systém, který v procesu analýzy a monitoringu eliminuje nutnost lidské přítomnosti na nejnižší možnou míru,“ zní vysvětlení v aktuálním videu věnovaném problematice INDECTu.

Bude identifikovat hrozby – ale za jakou cenu?

Tento projekt totiž nabízí inteligentní, čisté, bezchybné sledování za použití automatizovaných programů. A díky této automatizaci systém vše vidí, slyší a analyzuje, přičemž má možnost data korelovat s jinými daty z internetu, policejních záznamů a ostatních sledování.

„Účelem projektu je identifikovat hrozby. A jak tyto hrozby bude projekt INDECT vyhodnocovat? Bude používat mnoho vzájemně propojených modulů, jež provádí různé funkce: sběr informací - analýzu informací - přenos dat - reagování na požadavky. K pochopení konceptu založeném na uzlech si představte obří pavučinu, která filtruje všechny informace. Sběr dat bude INDECT provádět ze sledovacích kamer, bezpilotních letounů, GSM, GPS trackerů (sledovačů) - mikrofonů a spousty dalších senzorů. Veškeré chování bude analyzováno a porovnáno s ostatními daty, a to bez vašeho vědomí či souhlasu,“ varují dál Anonymous.

Inteligentní analýza dat, bez souhlasu těch, kterých se bude týkat

Vyplývá z toho, že INDECT je především nástroj pro inteligentní analýzu dat v oborech rozeznání tváře, rozeznání státní poznávací značky, posouzení vzorce chování, vyhodnocení hrozeb a vizualizace vazeb a sociálních interakcí v prostředí internetu.

Systém bude tedy například vyhodnocovat, zda jdete špatným směrem, jste ve skupině nebo sám, procházíte se v nočních hodinách, sedíte příliš dlouho, jste na silnici, běžíte a tak podobně... „Pro systém budete naprosto transparentní, ať s tím budete souhlasit nebo ne. Avšak neobávejte se, všechno tohle bylo vyvinuto k zajištění vaší ochrany,“ zní poněkud jízlivá poznámka z úst lidí schovaných za maskou.

Zmonitoruje a zaměří politické vůdce, cesta zpět už nebude

Podle nich se dá takměř garantovat, že INDECT se bude řídit zákonem a bude jej vynucovat. Bude respektovat etický kód zajišťující soukromí našich občanů. Riziko však přesto hrozí. Stačí totiž změna v zákonech…

„Se změnou zákonů a vlád se budou měnit i hrozby. Jakmile bude jednou infrastruktura systému instalována, jakmile bude vše propojeno a automatizováno, internet bude systémem prorostlý, nic nebude nemožné. Systémové parametry bude možné snadno změnit. Například budeme moci identifikovat členy hnutí a jejich akce a tuto hrozbu zničit; vypořádat se s výzvami, preventivně zamezit shromažďování, identifikovat vůdce; monitorovat politické oponenty, trvale je zaměřit,“ popisují Anonymous reálné hrozby, které v sobě zmiňovaný projekt INDECT zahrnuje.

Je tak možné, že bude postupně používán i k politickým i obchodním účelům. Nebezpečí, jež v sobě skrývá, tak skutečně není bezvýznamné – spíš naopak.

Pomůže zajišťovat státům i politickou stabilitu?

„Infrastruktura systému INDECT může být v budoucnu použita k zajištění politické stability. Stejně tak můžeme zvážit i jeho prodej dalším společnostem nebo i cizím zemím, aby pomohl vládám udržovat pořádek. Projekt INDECT je příslibem světa, který bude bezpečnější, stabilnější, více konzistentní, transparentní, lépe uspořádaný. Cíl projektu INDECT je ochrana populace proti ní samotné. A proč? Protože hlavní hrozbou jste VY samotní – každý. Zamyslete se nad tím, zda to můžeme přijmout? A pokud ne, vyjádřeme jednotně jasné odmítnutí ultrabezpečné Evropě. A dejme stopku INDECTu,“ vyzývají Anonymous.

Dokončený má být, po 4 letech vývoje, letos

Pracovat se na INDECTu začalo v roce 2009, dokončený má být i podle dostupných informací Evropské unie letos, tedy v roce 2013.  Celkem na něj byla vyčleněna částka ve výši 15 133 040 euro, z toho přímo Evropská unie jej dotuje částkou 10 906 984 euro. Na programu se podílí 17 evropských institucí a univerzit, za Českou republiku i Technická univerzita Ostrava.

Získat však jakékoli bližší informace přímo od zdroje není možné, i přes opakované snahy ParlamentníchListů.cz. Nejprve totiž kontaktovaly tiskovou mluvčí univerzity, od ní obdržely kontakt na profesora, který měl v práci na projektu hrát velkou roli. Ten však ani na telefonáty, ani e-mail nereaguje.

„Obávám se, že to je velká blamáž se snahami co nejvíce projekt utajit. Na rozdíl od protestů proti smlouvě ACTA, která byla vnímána jako politická záležitost, INDECT je představován jako projekt probíhající na akademické půdě a tudíž jako vědecký projekt není politicky vnímán. Bohužel se obáváme, že to je velká chyba, poněvadž Evropská unie je politické uskupení a na projekt jdou peníze daňových poplatníků,“ varoval proto šéf českých pirátů Ivan Bartoš. Jak dodal, systém INDECT považuje nejen on za nebezpečný. „Proto proti němu chystáme velkou informační kampaň. Celosvětově se také plánují protesty, podobně jako proti smlouvě ACTA,“ doplnil ještě.

Zvedne se tak velká vlna nevole jako při ACTA?

Po zkušenostech z protestů proti smlouvě ACTA se tak zřejmě ani tyto zmíněné protesty nedají brát u zainteresovaných lidí, včetně politiků, na lehkou váhu. Loňský odpor proti smlouvě ACTA, která měla výrazně omezovat svobodu na internetu, dokázal totiž vyburcovat veřejné mínění natolik, že musely nejprve jednotlivé vlády a po nich i Evropský parlament z chystané mezinárodní dohody odstoupit.

Obavy chápu, ale vše je v pořádku, dušuje se europoslanec Libor Rouček

Po zveřejnění článku o projektu INDECT počátkem tohoto roku, přibylo i dotazů ze strany čtenářů směrem k politikům. Například europoslanec ČSSD Libor Rouček odpověděl na dotaz čtenářky ParlamentníchListů.cz toto:

„Projekt INDECT je výzkumný projekt, který probíhá od roku 2009 a měl by být dokončen v letošním roce. Podílí se na něm řada významných evropských univerzit. Jedná se o vytvoření komplexního monitorovacího a vyhodnocovacího systému.“ Připustil však i to, že spolu s INDECTEM přepadávají veřejnost také obavy.

„Vzhledem k tomu, že vyvolával od počátku řadu otázek a pochybností, byl podroben tzv. mezinárodnímu etickému auditu. Výsledkem se stalo ujištění, že projekt je v souladu s Chartou základních lidských práv a svobod Evropské unie. Žádné údaje nedokazují, že by mělo docházet k porušování etických a právních pravidel. Většinu informací o projektu lze najít na internetových stránkách www.indect-project.eu,“ reagoval ve své odpovědi Rouček.

Nová technologie by, podle něj, prý měla být určena výhradně policii k vyšetřování závažných trestných činů a předcházení teroristickým útokům. „Veškeré využití ale vždy bude striktně vyžadovat dodržování základních práv a svobod a zákonů na ochranu osobních údajů,“ ubezpečil čtenářku europoslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…