Pizza dorazila, všichni jsou happy. Pěkné odposlechy Nagyové a těch druhých

19.06.2013 10:56

Čtvrtého září 2012 oznámilo šest poslanců ODS, že nepodpoří balíček daňových změn, který prosazoval ministr financí Miroslav Kalousek. Hned následujícího dne udělil Okresní soud v Ostravě policii povolení odposlouchávat Janu Nagyovou, šéfku premiérova sekretariátu. Díky tomu prý mají policisté zmapováno, jak probíhala „vyjednávání“ s ódéesáckými rebely.

Pizza dorazila, všichni jsou happy. Pěkné odposlechy Nagyové a těch druhých
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Zevrubný popis vyjednávání, včetně citací z hovorů a SMS, přináší deník MF Dnes. Přímé odposlechy účastníků se sice zatím neobjevily, noviny však citují z policejního usnesení, které je těmito citáty hojně prošpikováno. Základem prý měla být dohoda mezi Nagyovou a náměstkem Ministerstva zemědělství Romanem Bočkem. Ten získal funkci v představenstvu Českých drah a následně měl realizovat pacifikaci třech neposlušných poslanců ODS. Vzhledem ke svým dobrým vztahům se středočeskou ODS, kam všichni poslanci přináleželi, měl hrát roli věrohodného prostředníka.

S nápadem uspokojit rebelující poslance nominací do funkcí ve státních podnicích měl přijít šéf ČEZu a blízký spojenec Nagyové v oblasti byznysu Daniel Beneš. Podle policejních odposlechů měla Nagyová vyjádřit pochybnost, zda poslanci toto řešení přijmou, ovšem následně se vyjednávání posunulo právě tímto směrem.

Jednání se rozeběhla a začalo se řešit, kam poslance umístit. Tato fáze se odehrávala na přelomu září a října, v době, kdy kulminoval mediální tlak skupiny „rebelů“ a zbýval měsíc do kongresu ODS, který měl rozhodnout. Večer 3. října měl však Nagyové volat vyděšený Boček. „Hlavní obava je bezpečnostní, s ohledem na to, co se kolem děje, tu zavřou toho, tu toho,“ cituje z hovoru MF Dnes.

První listopadový víkend probíhá kongres ODS, kde Nečas proti „rebelům“ své pozice obhájí. Hned následujícího dne si premiér telefonuje s prostředníkem Bočkem a ujišťuje, že „ty varianty jsou průchodné“. Jistý nespecifikovaný problém by prý mohl vzniknout snad jen u Marka Šnajdra. Následně premiér telefonuje Nagyové a říká, že bude potřebovat zajistit součinnost s Kalouskem, protože státní podniky formálně spadají pod Ministerstvo financí.

Všichni jsou "happy"

Jednání se pohnou, a proto si hned druhý den může Boček dát schůzku s „Pýtým“, jak se v odposleších mluví o Petru Tluchořovi, neformálním lídrovi skupiny rebelů. Následně se sešli „ve čtyřech“ se zbývajícími poslanci Markem Šnajdrem a Ivanem Fuksou a definitivně doladili seznam „umístěnek“. Šnajdr měl jít do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa do Českého Aeroholdingu a Tluchoř do dozorčí rady ČEZu. Úspěch jednání si druhý den u Bočka ověřovala Nagyová. „A tu pizzu, jak jste včera vezl od nás, ta byla v pořádku,“ ptala se v telefonu. Boček spokojeně potvrdil úspěch.

Následujícího dne tři poslanci ODS oznámili, že se vzdávají mandátu. Pak bylo ještě nutné zajistit realizaci jejich „trafik“. Problémy se objeví u Petra Tluchoře, který se podle dohody měl objevit v dozorčí radě ČEZu. Informace o umístění nejviditelnějšího z rebelů však pronikne na veřejnost a z obav, že se celá akce prozradí, nakonec „Pýtý“ zvolí jiné řešení. Vyplývá to z SMS Nagyové Nečasovi, že místo Tluchoře nastoupí do Českých drah prostředník. Tím byl Libor Antoš, který se nakonec členem dozorčí rady skutečně stal. SMS zároveň ukazuje, že o akci byl informován premiér Nečas.

Pak už realizaci dohody nestálo nic v cestě. Jak poznamenal Tluchoř v závěrečné SMS Bočkovi: Všichni happy.       

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…