Podívejte se, jak "krutě" pravice zúčtovala s Davidem Rathem

17.05.2012 6:24

ANKETA Poslanec David Rath, který byl ve středu večer vzat do vazby, byl v Poslanecké sněmovně znám svými bonmoty, řečnickým uměním, ale často i velmi nevybíravými slovními útoky vůči svým politickým oponentům. Většině nelevicových poslanců rétorika „zlého muže“ Ratha chybět nebude, ale jednání sněmovny se ale podle velké části z nich přesto nezklidní.

Podívejte se, jak "krutě" pravice zúčtovala s Davidem Rathem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Policie obvinila Davida Ratha z přijetí úplatku. V jeho rukou našla sedm milionů korun a u něj doma třicet milionů. Vyšetřovatelé zatkli i sedm dalších lidí, které stíhají za poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Rathovi hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení. Soud navíc rozhodl, že bude ve vazbě, kam ho také ve středu večer převezli policisté, a to do litoměřické věznice.

Párkrát se u řečnického pultíku utkal s Rathem bývalý šéf poslaneckého klubu VV Vít Bárta. Díky pro Bártu typickému šátku kolem krku ho jednou Rath označil za Ferdu Mravence. Bárta si to nenechal líbit s tím, že Rath je bigamista. Přesto Bárta přiznává Rathovi i nějaká pozitiva. „Vyvažování kalouskovské agresivity Rathem bylo věci prospěšné, ještě prospěšnější by bylo vyřešení Kalouskovy odpovědnosti v kauzách, kde trestní oznámení podal Tomáš Jarolím,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Bárta.

Anketa

Bude vám chybět řečnické umění Davida Ratha?

70%
30%
hlasovalo: 1364 lidí

O Kalouskovi Rath prohlásil, že ho potkal na chodbě sněmovny a ministr financí prý měl „docela příjemnou, veselou opičku“.

Do nějaké pěkné cely se dvěma zkušenými homosexuálními recidivisty

Poslanec ODS Aleš Rádl Ratha vůbec nešetřil. „Tak za sebe musím říci, že to, co předváděl kolega Rath, považuji za to nejodpornější, s čím jsem se v parlamentní diskusi setkal. Osobní, nevěcné, demagogické, agresivní urážky a zcela falešné útoky na každého názorového soupeře, které jsme byli nuceni poslouchat, dokázaly vzít chuť i energii se bavit o čemkoli, co bylo na pořadu jednání. Prostředí parlamentní diskuse svou atrofovanou sebestřednou arogancí posouval na úroveň regulérní hospodské fackovačky, kdykoli se postavil k řečnickému pultu, kdyby se všichni ostatní nesnažili držet nad věcí a nepřistupovali na jeho styl,“ řekl Rádl.

„Pro mě osobně byl ten člověk esencí toho nejodpornějšího lidského charakteru, což se nakonec ukázalo i na tom, s jakou povýšeneckou samozřejmostí se dopouštěl té nejprimitivnější korupce ve stylu mafiánského gangstera, který vybírá výpalné v nějakém ghettu, a to vše s vědomím, že k vlastní pohodlné politické existenci mu bude stačit, když svou mimořádnou schopností urážet a plivat na své politické soupeře uspokojí tu nejprimitivnější část voličského elektorátu ČSSD, který je schopen takové zvrácené chování vnímat jako nějaké hrdinství,“ pokračoval Rádl.

Ale to nejlepší přišlo nakonec. „Doufám, že ho ve vězení dají do nějaké pěkné cely se dvěma zkušenými homosexuálními recidivisty, aby si pan doktor užil trochu té žánrové zábavy, a místo toho, aby v base psal nějaký vlastní nový „Mein Kampf“, dělal konečně taky něco smysluplného. Dokud mu třeba Berill Mascheková nedonese pilník v mazanci,“ popřál Rathovi Rádl. Berill Mascheková je mluvčí kanceláře středočeského hejtmana.

Atmosféra doby Miroslava Sládka

Ani Rathovu rivalovi ze středních Čech, nynějšímu ministru zemědělství Petru Bendlovi z ODS, Rath ve sněmovně chybět nebude. „David Rath vracel na půdu sněmovny atmosféru z doby Miroslava Sládka a svými urážkami se významně podílel na snižování politické kultury v zemi, proto mi určitě chybět nebude, ale nedělám si iluze, že se brzy někdo z opozičních politiků, nebo z těch, kdo se touží do sněmovny dostat, téhle role s nadšením ujme,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bendl.

„Myslím, že v případě Davida Ratha jde o tak závažnou věc, že se bez jeho výřečnosti ve sněmovně rádi obejdeme. Jeho poslední bonmot o proměně vína v miliony mi nijak vtipný nepřipadá,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Ten tak narážel na to, že Rath se hájil s tím, že si myslel, že v krabici je lahev s vínem, nikoli miliony.

"David Rath představuje selhání celé ČSSD. Pokud se za své projevy, urážky a fabulace dočkal zástupů obdivovatelů a uznání, a to ano, pak se jeho izolací nic neřeší. Pan Rath je nyní v postavení mimo hru a bylo pískáno," míní poslanec Michal Doktor.

  • Je David Rath vinen? Pojďte diskutovat SEM

Urážky a obviňování druhých

„Bude chybět jeden z největších hulvátů ve sněmovně, na druhou stranu vedle sprostého napadání druhých byla vystoupení pana Ratha často i humorná,“ bilancoval člen poslaneckého klubu VV a exministr Josef Dobeš.

„Chybět mi nebude, ale obávám se, že se toho moc ve sněmovně nezmění. Vstanou noví bojovníci a buranizace české politiky bude pokračovat,“ míní poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Poslanec peakovců Martin Vacek uvedl, že mu Rathovy bonmoty opravdu chybět nebudou: „Myslím, že jeho nepřítomnost ve sněmovně rozhodně zjednoduší její jednání a nebude docházet k nedůstojným útokům od řečnického pultu. Jsem rád, že je nebudu více poslouchat. Považuji je za zdržování v konstruktivním jednání.“

„David Rath vynikal ve sněmovně především v urážkách a obviňování druhých. Nemyslím si, že by právě tohle komukoli chybělo,“ míní místopředsedkyně sněmovny Vlasta Parkanová z TOP 09.

Primitivní hulvátství

Ani poslankyni ODS Janě Černochové se po Rathovi stýskat nebude. „Nad jeho primitivním hulvátstvím se dalo jenom kroutit hlavou, nebo odejít ze sálu. Obávám se, že každý je nahraditelný a opozice má ve svých řadách dost náhradníků,“ dodala poslankyně.

Podobný pohled má i poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková: „Urážel ženy a tehdy jsme odešly. To opravdu nepotřebujeme poslouchat.“

„Jeho řečnické umění mi skutečně chybět bude, byl nejlepším orátorem sněmovny. Obsahy jeho projevů už mi budou chybět méně,“ reagoval poslanec z frakce Karolíny Peake Viktor Paggio.

„Bonmoty a zejména vulgárnosti a urážky Davida Ratha mi chybět nebudou. Konstruktivnost jednání sněmovny nezáleží jen Davidu Rathovi, ale na jednání celé ČSSD,“ míní místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Husák.

"Tento lidsky politováníhodný exces či incident by se měl stát předmětem korektního šetření kompetentních orgánů činných v trestním řízení, a nikoli laciným tématem pro média, a to až do doby vynesení závěrečného verdiktu s následným pravomocným rozsudkem. Kauza Dr. D. R. ve mně evokuje naplnění dvou přílosví: ´kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá´ nebo ´Tak dlouho se chodí se džbánem pro víno, až se ucho igelitky s krabicí od bot utrhne´," uvedl poslanec ODS Tomáš Úlehla.

Rathovo řečnické umění bylo výjimečné

Jiří Rusnok uznal alespoň rétorické Rathovy schopnosti. „Je pravdou, že jeho řečnické umění bylo výjimečné, ale styl urážení mi opravdu chybět nebude,“ reagoval člen frakce Karolíny Peake.

„Chybět mi nebude, byl to neobyčejný hulvát,“ reagoval stručně první místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

Členovi poslaneckého klubu VV Jiřímu Štětinovi Rath chybět nebude v žádném případě. „Naopak očekávám, že jeho styl nebudou používat žádní poslanci a jednání budou slušnější, rychlejší a konstruktivnější. Také by mělo ubýt demagogických útoků na VV,“ doufá Štětina.

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát tolik optimistický není. „Určitě se najde jiný žvanil. Rath mi chybět nebude,“ uvedl.

„Myslím, že za ním plakat nebudeme,“ reagoval krátce poslanec ODS David Šeich. „Mně pan doktor Rath ve sněmovně chybět nebude,“ napsal podobně místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Čechlovský. Stejně se vyjádřil i poslanec ODS Jan Pajer.

"Chybět opravdu nebude," reagovala místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…