Podívejte se, kde všude vás vláda oškubává. Ekonom to Nečasovi spočítal

12.09.2012 17:15

Bývalý ekonomický poradce prezidenta Václava Klause a předseda pravicové Strany svobodných občanů Petr Mach v exkluzivním komentáři pro ParlamentníListy.cz vypočítává, které všechny daně nám vláda Petra Nečase zvýšila či zavedla. Je jich více než deset.

Podívejte se, kde všude vás vláda oškubává. Ekonom to Nečasovi spočítal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Před volbami ODS i TOP 09 slibovaly, že nebudou zvyšovat daně. Ve skutečnosti je ale podle Macha zvyšují jako nikdo před tím.

Povodňová daň, stavební spoření, zdanění důchodců, dálniční poplatek

Mach pak začíná s výčtem, které všechny daně nám „pravicová“ vláda zvedla. Nejprve od roku 2010 zvýšila vláda daň z příjmu fyzických osob o 1200 korun ročně (nazvali to „povodňová stokoruna“).

„Mělo to být dočasné, ale už to tak zůstalo. Pak zavedli srážkovou daň 15 procent z úroků ze stavebního spoření. Zavedli nejprve zdanění důchodů pro důchodce s celkovými příjmy nad trojnásobkem průměrné mzdy a nyní chystají zrušení slevy na dani z příjmu pro všechny pracující důchodce. Zavedli 50procentní daň z podpor ke stavebnímu spoření. Zvýšili dálniční poplatek pro osobní auta z 1200 korun na 1500 korun a mýtné pro nákladní vozy zvedli o čtvrtinu,“ pokračuje Mach ve výčtu toho, kde nám vláda tahá z kapes peníze.

Cigarety, tabák, zemní plyn, DPH, emise, víno, živnostníci, milionářská daň

Vláda dále zvýšila sazby daně z cigaret z 2,05 koruny na 2,10 na kus a volného tabáku z 1340 na 1400 korun na kilogram. Pro řidiče jezdící na plyn zavedla koalice od 1. ledna 2012 daň ze stlačeného zemního plynu ve výši 500 korun za tunu.

Dále vláda zvýšila spodní sazby DPH z 10  na 14 procent u potravin, léků, tepla, vody, dopravy, knih a dalších položek a již chystají další zvýšení DPH na 15  a 21 procent. Zavedli 32procentní daň z povolenek na emise při výrobě tepla a elektřiny.

Ale to není všechno. Co se na nás ještě valí? „Chystají zavedení daně z vína 10 korun za litr. Chystají zrušení slev na dani pro živnostníky a zvýšení daně z 15 na 22 procent pro lidi s příjmy nad čtyřnásobkem průměru a zrušení stropu pro placení zdravotního pojištění. Plánují zvýšení daně z převodu nemovitosti ze tří na čtyři procenta,“ upozorňuje Mach.

Vláda nás zadlužuje. Přitom neruší zbytečné úřady – zavádí nové

Petr Mach také připomíná, že koaliční politici slibovali stop zadlužování, přitom ho ale zvyšují. V roce 2010 zvýšili státní dluh o 166 miliard, v roce 2011 o dalších 155 miliard. „Jen za první pololetí 2012 zvýšili dluh o dalších 72 miliard korun. Zatímco v roce 2008 vycházel podíl na státním dluhu na jednoho obyvatele 112 tisíc korun, na konci roku 2012 to bude 156 tisíc korun,“ zlobí se ekonom a pravicový politik Petr Mach.

Podle Macha vláda nezrušila jediný zbytečný úřad, naopak zavedla několik nových. „Zřídili Generální inspekci bezpečnostních sborů, Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, Centrální registr přestupků a chystají se zřídit Úřad pro kontrolu financování politických stran a Úřad pro veřejné financování a plánují vytvořit Grantovou agenturu na podporu sportu. Ani o kousek nezmenšili byrokratické státní přerozdělování a dotace. Naopak zavedli několik nových dotačních programů, včetně investičních pobídek pro filmový průmysl nebo dotace pracovních míst,“ vypočítává další hříchy vlády Mach.

Vláda nás oškubává, kde se dá

Ekonom dále upozorňuje, že podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj tvořily celkové výdaje vlády v roce 2008 41,2 procenta hrubého domácího produktu, zatímco v roce 2012 vláda rozhoduje již o 43,3 procenta HDP. Příjmy vlády z daní, poplatků a dalších plateb vzrostly z 39 procent v roce 2008 na 40,8 procenta v roce 2012.

„Vláda nás oškubává, kde se dá, a stále více a více nás zadlužuje u nadnárodních bank. Příznivci státního přerozdělování, zadlužování a zvyšování daní jsou v parlamentu hojně zastoupeni v podobě ODS, KSČM, TOP 09 či ČSSD. Občané, kteří si nepřejí zvyšování daní a státního dluhu v parlamentu zatím zastoupeni nejsou. Než se tak stane, čekejme jen další růst daní a dluhů a hospodářskou stagnaci,“ povzdychl si předseda Strany svobodných občanů Mach.

Jak Nečas sliboval…

Kvůli zvyšování daní se vede i ostrá polemika v ODS a mezi prezidentem Václavem Klausem a vládou. Podle Klause zvyšování daní ekonomiku poškozuje. Proti daňovému balíčku ministra financí Miroslava Kalouska, který daně ještě zvyšuje, se staví i poslanci ODS Jan Florián, Radim Fiala, Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Další zvýšení daní nepodpoří Boris Šťastný. Ostře proti zvyšování daní se staví i europoslanci a členové výkonné rady Ivo Strejček a Hynek Fajmon.

Blogger František Matějka upozornil na to, že Petr Nečas jako volební lídr ODS několikrát slíbil, že daně včetně DPH zvyšovat nebude a citoval jeho konkrétní výroky: „Nebudeme zvyšovat daně.“ „Nechceme trestat úspěšné a demotivovat lidi, kteří dokážou vytvořit pracovní místa.“ „Zvyšovat daně znamená v době při krizi i po krizi v našem případě jenom další cestu do recese.“ „Léčit krizi v současné době zvyšováním daní je asi totéž, jako léčit anginu studenou sprchou. Prostě jenom podvážete ekonomiku.“ „V našem plánu nepředpokládáme, že bychom měnili něco na straně příjmů neboli daní, protože to daňové navýšení proběhlo dramaticky již v roce 2010.“ „Žádné daně minimálně pro rok 2011 zvyšovat nechceme. Pokud bychom například zvýšili DPH, mohli bychom tím ohrozit křehký růst české ekonomiky.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…