Podnikatel Jančura: Protikorupční úřad? Dobrý nápad, ale vidím rizika...

18.09.2012 17:40

To, co zvládali neblaze proslulí státní zástupci v kauzách zasahujících do politiky, může v budoucnu dělat speciální protikorupční úřad, který chce zřídit ministerstvo spravedlnosti. Varuje před tím podnikatel a člen Nadačního fondu proti korupci Radim Jančura. David Ondračka z české pobočky Tranparency International (TIC) s ním ale nesouhlasí, úřad prý vzniknout musí.

Podnikatel Jančura: Protikorupční úřad? Dobrý nápad, ale vidím rizika...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, majitel Student Agency

David Ondračka z české pobočky Tranparency International (TIC) s ním ale nesouhlasí, úřad prý vzniknout musí.

V Česku by měl začít fungovat speciální protikorupční úřad při Nejvyšším státním zastupitelství. Počítá s ním věcný záměr zákona, který v pondělí představila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Přibližně patnáct žalobců se sedmiletým funkčním obdobím by se zabývalo výhradně kauzami korupce, trestnou činností úředních osob nebo v souvislosti s veřejnými zakázkami a zvláště závažnou majetkovou trestnou činností.

"Taková koncentrace citlivých případů na jednom místě si ale vyloženě říká o snahu toto místo obsadit svými lidmi," varuje autory nápadu brněnský podnikatel a jeden ze zakladatelů Nadačního fondu proti korupci Radim Jančura. A dá se prý očekávat, že se o to různé vlivové skupiny pokusí. "Když bude celou korupci ve vyšších patrech politiky řešit jeden tým, tak si vše pohlídá. Bude to mnohem sofistikovanější systém než jednotliví žalobci, kteří zametali citlivé kauzy pod koberec dříve," obává se podnikatel.

Bude to o lidech, přiznává podnikatel

Na mysli má Jančura systém, který bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová nazvala justiční mafií, za což si od jmenovaných osob vysloužila žalobu pro pomluvu. Nejčastěji byl v této věci v médiích obviňován bývalý vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. Ten ale naopak svůj odchod vysvětlil tím, že se soustavu státních žalobců pokouší ovládnout úzká skupina lidí kolem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Jančura, známý mimo jiné sporem se sociálnědemokratickými hejtmany nebo tím, že označil ministra financí Kalouska za člověka, co si zřejmě "nakradl hezké miliardy," nejde pro kontroverzní prohlášení daleko ani v tomto případě. Instituce, zřízená s dobrou myšlenkou by se podle něj ve špatných rukou stala přímo "institucionalizovaným Rampulou." Naopak, v rukou lidí, jako je vrchní státní zástupkyně Bradáčová, by to byl úřad velice užitečný," konstatuje Jančura.

Kdo řeší vykradené sklepy, nemůže zvládnout korupci

Šéf české pobočky Transparency International David Ondračka obavy podnikatele Jančury chápe, říká ale, že taková isntituce je nezbytná a obavy jsou liché.

"Je to i podle zahraničních zkušeností jediná možná cesta. Žalobci se mohou specializovat právě na tento druh trestné činnosti a spolupracovat přitom přímou cestou s elitními policejními útvary. Byli by veřejně vybíráni a kontrolováni, protože budou pod obrovským tlakem," vysvětluje Ondračka. Právě specializace žalobců je klíčová, neboť žalobce, který většinou řeší kriminální činnost typu vykradených sklepů, je většinou v koncích, když na korupční případ narazí. "Musí tu korupci dělat každý den, vědět, kdy nasadit odposlechy, sledovat převody peněz, vést policisty," popisuje dále šéf TIC.

Anketa

Myslíte si, že nový protikorupční úřad pomůže boji s korupcí nebo mu naopak uškodí?

hlasovalo: 113 lidí

"Mělo to být postaveno nezávisle jen pod nejvyšším státním zástupcem, což je podle mě nejlepší varianta z možných. Jenže nyní to vypadá, že ministerstvo spravedlnosti začíná hledat skulinky, aby takový nezávislý úřad nevznikl. Evidujeme snahu dostat jej pod jednotlivá vrchní státní zastupitelství. To by ale nebyla reálná změna, pouze by se přejmenoval jeden odbor. V našich představách to ale byla instituce s vlastním sídlem a organizací stojící mimo byrokratický systám vrchních žalobců," uvedl pro Parlamentnílisty.cz protikorupční expert.

Filip z KSČM chce pouze speciální oddělení

Proti vytvoření plně nezávislého úřadu je ale i lídr KSČM,  který je zároveň povoláním právník, Vojtěch Filip. Nebránil by se ale vytvoření specializovaného oddělení při státních zastupitelstvích. Tedy přesně tomu, co Ondračka z TIC nazývá snahou politiků zabránit vzniku účinného úřadu. Filip je opačného názoru. A vyvrací tím i obavu podnikatele Jančury ze superinstituce zamezující při ´správném´obsazení´ vyšetřování korupce.

"Ano, samostatný úřad by ovlivňovat mohl, ale jako specializovaný útvar státního zastupitelství takto snadno kontrolován býti nemůže," nabízí další variantu Filip. V jeho představě by totiž byl protikorupční úřad pouze specializovaným oddělením nejvyššího státního zastupitelství.

Vláda by věcný záměr zákona, zřizující specializovaný úřad proti korupci, mohla projednat ještě letos. Oficiálně by se jmenoval Úřad pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem a vedl by jej náměstek nejvyššího státního zástupce. Jeho šéf by ale do rozhodování svého podřízeného nesměl nijak zasahovat. Podle ministerstva je nesnazší realizovat variantu speciálních oddělení při vrchních státních zastupitelstvích, úřad by ale mohl fungovat i zcela mimo soustavu jako třeba na Slovensku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Ivánek

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…