Podřízený Parkanové: Kdybych to nepodepsal, jsem nezaměstnaný

14.06.2012 10:32

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová byla včera obviněna kvůli předražení zakázky na letouny CASA. Jiří Staněk, tehdejší šéf sekce vyzbrojování na ministerstvu obrany, však dává od odpovědnosti své i ministerstva ruce pryč. A to přesto, že je na smlouvě právě jeho podpis.

Podřízený Parkanové: Kdybych to nepodepsal, jsem nezaměstnaný
Foto: hns
Popisek: Letadlo CASA a Parkanová, koláž

V rozhovoru pro deník Právo opakovaně prohlašuje, že vše proběhlo na základě rozhodnutí vlády a byly dodrženy zákony i vnitřní směrnice státní správy. „Já jsem tu smlouvu podepsal na základě rozhodnutí vlády, která uložila ministryni zabezpečit podpis smlouvy a ministryně to následně v souladu s organizačním řádem uložila mě,“ vysvětluje bývalý sekční šéf. „Státní úředník si nemůže vybírat, pokud vláda meritorně rozhodne o nějaké věci. Pokud bych to odmítl podepsat, tak jsem ten den nezaměstnaný,“ hájí se.

Čtěte vše na téma Parkanová a CASA

Úředníci ministerstva podle něj dodrželi všechny formální postupy i zákonné povinnosti. Vláda podle něj věc projednávala několikrát a stanovila i detailní kroky zadání zakázky. „Schválila také doslovně tu smlouvu. Ministryně obrany neměla na výběr, stejně jako jsem neměl na výběr já,“ obhajuje svou nadřízenou. Pak připomíná, že byl na klíčovém jednání vlády a tam byl nákup schválen jednohlasně a po široké diskusi.

K zásadní otázce, proč nebyly zjišťovány obvyklé ceny na trhu (což vedlo k předražení zakázky o 658 milionů), se Staněk nedokáže vyjádřit. „Chci říct jen to, že jsme neporušili při podpisu té smlouvy žádnou zákonem danou povinnost,“ trvá na svém.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…