Polčák ví o důkazech, které by měly komunisty nadobro položit

14.12.2011 4:30

Komunisté prý ohrožují demokracii a jejich zvýšená aktivita napovídá tomu, že se Česko za chvíli může ocitnout v podobné situaci jako Rusko. Krize, chudoba a bída, která začíná trápit řadu Čechů, totiž výrazně nahání vodu na komunistický mlýn, soudí senátor a dlouhodobý zastánce pozastavení činnosti strany Jaromír Štětina (STAN a TOP 09).

Polčák ví o důkazech, které by měly komunisty nadobro položit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Snaha o pozastavení činnosti KSČM se už stává politickým evergreenem. Stejně jako o omezení imunity poslanců nebo o přímé volbě prezidenta se o ní hovoří už řadu let. Zatím bez výsledku.

Štětina je ohromen

Ten nepřinesla ani žádost vlády, aby ministerstvo vnitra vypracovalo návrh na pozastavení činosti komunistické strany. "Je to věc, která mě ohromila. Přesto, že tým Karla Bačkovského (právník, který má celou věc na MV na starosti, pozn. red.) měl celou věc na starosti, ignoroval ji. 23. listopadu jej navíc vláda stejným úkolem pověřila znovu," řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Štětina (STAN a TOP 09), který dlouhodobě lobbuje za pozastavení činnosti strany.

Ta, zdá se, v poslední době opět vystrkuje pomyslné růžky. Svědčí o tom třeba plamenné projevy poslankyně a pražské zastupitelky Marty Semelové (KSČM). O té se také hovoří coby o možné budoucí nástupkyni současného šéfa strany Vojtěcha Filipa.

Podle Jaromíra Štětiny jde v souvislosti s aktivitou KSČM o větší nebezpečí, než se možná na první pohled zdá. Ekonomická krize pak jejímu růstu jenom napomáhá.

Chaos a bída. To komunisté potřebují

Anketa

Má smysl zakazovat KSČM?

17%
83%
hlasovalo: 4261 lidí
"Komunisté potřebují chaos a bídu. Není pravda, že proti bídě bojují, chudoba je jen kalná voda, v níž loví hlasy," uvedl pro redakci s tím, že právě díky krizi může tato strana, jež si na demokratickou pouze hraje, posílit.

SLEDUJEME téma: Zákaz KSČM

Česko jako Rusko. Nová kominterna?

A to tak výrazně, že hrozí podobná situace jako v Rusku. "Tamější komunistická strana Genadije Zuganova se stala v dumě druhou nejsilnější stranou. Komunistická strana v Česku skýtá podobné nebezpečí, netají se tím, že chce být frontmenem na mezinárodní úrovni, že chce vytvořit něco podobného někdejší kominterně," upozornil senátor. O tom, že česká KSČM znamená velkou hrozbu pro současnou demokracii, tak podle něho není pochyb. Na informace o tom,  zda je reálné, aby skutečně k pozastavení strany došlo, si ale musí stejně jako celá ČR ještě počkat. Ministerstvo vnitra má pro vypracování návrhu čas do 23. prosince.

Senátor Štětina ale není jediný, kdo kritizuje pověření téže komise ministerstva vnitra. Mezi kritiky patří třeba vicepremiér Alexandr Vondra (ODS) . V listopadovém vysílání diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce totiž řekl, že má podezření, že ministerstvo vnitra nesplnilo zadání od vlády, když nepřipravilo návrh na pozastavení činnosti KSČM.

K dlouhodobým kritikům existence a působení komunistické strany patří také poslanec Stanislav Polčák (TOP 09). Ten tvrdí, že existují doložitelné důvody pro to, aby byla zakázána. Zaúřadovat by v tomto ohledu měl právě kabinet premiéra Petra Nečase (ODS).

Polčák: Komunisté porušují zákon. Teď ať jedná vláda

"Vláda by měla zvážit podání žaloby na pozastavení činnosti KSČM. Podle mě lze doložit porušování zákona i od významných představitelů KSČM a stát by si měl dát tu práci a tyto aktivity popsat a nechat tuto věc rozhodnout nezávislý soud," řekl ParlamentnímListům.cz.

Sami komunisté jsou ale jiného názoru. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik nedávno v rozhovoru pro Českou televizi řekl, že komunisté nijak neporušují ústavu a ani zákony této země.

„Čtyři expertní týmy řekly, že není dostatek důkazů pro to, aby se žaloba podávala. V tomto případě to pak lze chápat tak, že nejde o věcnou podstatu, ale že jde o pouhou politickou objednávku. Také se má možná odvést pozornost od jiných problémů," řekl Kováčik.

Komunisté: Důvod pro zákaz není

Stejného názoru je i komunistka, poslankyně Miloslava Vostrá. "Jsme naprosto přesvědčeni, že pro podání návrhu na pozastavení či zákaz činnosti KSČM neexistuje žádný legitimní důvod," uvedla před nedávnem. Podle ní je evidentní, že žádný z expertů se nepropůjčil k tomu, aby vládě na její politickou objednávku pomohl takový důvod uměle vykonstruovat..

Stejně jako v ČR působí ale komunistické strany i v jiných evropských státech. Často ale pod jinými jmény, neboť se v minulosti přejmenovali. Například v Rumunsku zakázali komunistickou stranu už krátce po svržení tehdejšího prezidenta Cauceska. Přejmenovali se také slovenští nebo němečtí komunisté.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…