Politika EU se provádí naprosto netransparentně, rozčiluje se Bárta

16.12.2012 12:28

Česko se nepřipojí k bankovní unii Evropské unie, zatím. Zákonodárce Vít Bárta k tomu poznamenává, že v politice není prakticky nic definitivní. Teoreticky se tak může stát, že se k tomuto "bankovnímu socialismu", jak to nazývá neformální lídr VV, připojíme. Může se také stát, že se rozpadne. Bárta se domnívá, že tato unie do dvou let skončí. Především kvůli tomu, jak se v EU domlouvají různé pakty.

Politika EU se provádí naprosto netransparentně, rozčiluje se Bárta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Poslance Víta Bártu (VV) děsí zrod bankovního socialismu v Evropské unii. Čeká republika se sice k bankovní unii nepřipojila, což je podle nepravomocně odsouzeného poslance správné, ale zkušenost s Českou politikou ho prý naučila, že co je řečeno jeden den, už druhý den nemusí platit. Napsal to na blogu Aktuálně.cz, kde také předpověděl zánik bankovní unie.

Dávám bankovní unii rok, maximálně dva

"Za svou politickou kariéru jsem si vypracoval velmi silnou ostražitost – například ke Kalouskovi, k Nečasovi a taky k Evropské unii. Několikrát jsem se přesvědčil, že co se jeden den dohodne, na zítra už nemusí platit. Politika EU se provádí naprosto netransparentně. Vzpomínáte si na humbuk ohledně fiskálního paktu. Naprosto nestandardní mezinárodní smlouva a na všechny zúčastněné státy byl vyvíjen nesmírný tlak, aby ji přijaly a pokud možno hned. Byly to Věci veřejné, které ve vládě prosadily, k fiskálnímu paktu ČR nakonec nepřistoupila," poznamenává Bárta.

S odstupem času se podle něj ukázalo, že fiskální unie byl jen cár papíru, protože ho nebudou dodržovat všichni. Nezvládne to např. Španělsko. V EU se podle zákonodárce stalo pravidlem, že se nedodržují smlouvy, které byly uzavřeny. Když je třeba, změní se tyto úmluvy podle toho, jak to vyhovuje Francii a Německu. Z tohoto důvodu Bárta věští i konec bankovní unie, a to nejpozději za dva roky. "Dávám bankovní unii rok, maximálně dva," uzavírá poslanec.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…